Jak správně kompostovat: Co patří a neptaří do kompostéru?

Péče o zahradu s sebou během roku přináší množství zeleného zahradního odpadu. Často se stává, že ho obyvatelé vyhazují do kontejneru nebo ho spalují a znepříjemňují tím život svým sousedům. Pokud nám záleží na přírodě a životním prostředí, zahradní odpad můžeme využít správně. Jednoduchým a ověřeným způsobem ho přeměnit na kvalitní hnojivo – tedy kompostovat. Co všechno vlastně na kompost patří?

Obrázek článku

 

Vyrobit kvalitní kompost zvládneme v průběhu několika měsíců. Důležité je zajistit užitečným bakteriím a půdním organismům vhodné podmínky pro život. Pro urychlení rozkladu zeleného odpadu je důležitý správný výběr kompostéru. O tom, jak vybrat vhodný kompostér, se věnujeme v článku Jak vybrat ideální zahradní kompostér. Výhodou našich uzavřených komposétrů je ochrana biomasy před nástrahami počasí. Během deště brání vyplavování živin, a naopak, v teplých a větrných dnech zabraňuje vysychání kompostu.

 

CO PATŘÍ DO KOMPOSTÉRU?

Do kvalitního kompostu můžete přidat skoro všechny organické odpady ze dvora, zahrady i domácnosti. Ideální je co nejrůznorodější směs materiálů.

 

Do kompostu tedy přidávejte všechen zahradní odpad, jako je:

  • tráva
  • listí, ale POZOR, s ořechovým listím raději opatrně – více o tom, jak kompostovat listí, najdete v našem článku Kompostování listí v zahradních kompostérech
  • seno
  • sláma
  • plevel
  • piliny
  • dřevní štěpka
  • hlína
  • odřezky z vinné révy
  • vychladlý popel
  • uhlí ze dřeva

 

Do kompostéru můžete dávat i trus býložravých zvířat. Takže žádné psí a kočičí výkaly nesmí jít do kompostu, znehodnotily by ho.

Pokud máte hodně kartonových krabic (co nejméně barvených), nastříhejte je nebo nařežte na malé kousky a přidejte  do kompostu. Vytvoříte tak ideální hnědou složku kompostu (další hnědou složkou jsou třeba piliny nebo dřevní štěpka). Hnědá složka bude dobře fungovat vedle zelené složky kompostu, jakou je nejčastěji posečená tráva. Takové vyvážení a promíchání složek zajistí rychlejší a kvalitnější kompostování.

 

3 tipY pro usnadnění kompostování

 

1. POŘIĎTE SI URYCHLOVAČ KOMPOSTU

Pokud máte najednou například mnoho posečené trávy, listí nebo štěpky, můžete kompostování urychlit pomocí urychlovače kompostu. Tvoří ho směs mikrobiologických kultur a enzymů, které ekologicky rozkládají veškerý organický odpad rostlinného původu. Rozklad čerstvých kompostů a vysokých záhonů se tak výrazně urychlí.

 

2. SKLADUJTE MATERIÁL URČENÝ KE KOMPOSTOVÁNÍ

Pokud se vám stane, že odpadu máte tolik, že sami ho nedokážete zkompostovat a nevejde se do kompostéru, můžete zahradní odpad uskladnit v kompostovatelných pytlích o objemu 70-240 litrů. Později kompostér doplníte nebo jednoduše zanesete do sběrného dvora a vyhodíte rovnou s pytlem, který se rozloží spolu s bioodpadem.

 

3. DÁVKUJTE KUCHYŇSKÝ BIO ODPAD

Kterých potravin a dalších materiálů se kompostování týká? Káva, čajové sáčky, podrcené skořápky z vajec, bio odpad z kuchyně (slupky ze zeleniny a ovoce – i citrusové plody), papírové kapesníky, podrcené ořechové skořápky – to vše můžete využít pro kompostování. Zbytky vařených jídel doporučujeme dávat jen v malém množství a smíchat s větším množstvím suchého materiálu.

 

Kompostování v kuchyni

Pokud si v kuchyni zavedete koš na bioodpad s kompostovatelnými sáčky, bude to pro vás velmi pohodlné a praktické. Když košík naplníte, jednoduše vyberete bioodpad i se sáčkem a hodíte do vašeho zahradního kompostéru.

 

Důležitá je také co nejjemnější struktura materiálu. Vydatně vám pomůže sekačka se sběrným košem, která dokáže rozdrobit i spadané listí, a také zahradní drtič na odřezané větve ze stromů a keřů.

 autumn-3755125_1280

Co nepatří na kompost?

Pozor na živočišné produkty a umělé materiály, ty se na kompost opravdu nehodí. Tento typ odpad z domácnosti do kompostéru nepřidávejte:

  • zbytky masa a ryb
  • mléčné výrobky
  • sklo, plasty, kovy, textil
  • piliny z dřevotřísky
  • uhynulá zvířata
  • chemicky ošetřené zbytky
  • trus masožravých zvířat aj.

  

KAM UMÍSTIT KOMPOSTÉr

Při domácím kompostování neexistují téměř žádná legislativní omezení. Při zakládání kompostu však doporučujeme zohlednit některé zásady a pravidla ověřené v praxi. Nejprve si rozmyslete, kam kompostér umístíte. Mějte přitom na paměti, že kompost:

  • musí být na vašem pozemku, případně musíte mít souhlas majitele pozemku, na kterém ho chcete založit
  • neměl by být v blízkosti zdroje pitné vody ani v záplavovém území
  • musí být v kontaktu s půdou: pro zlepšení přístupu mikroorganismů a půdních organismů ke kompostování materiálu je třeba zajistit přímý kontakt se zemí
  • takže pokud hledáte kompostér s dnem, vaše hledání je zbytečné, tak to bohužel v přírodě nefunguje
  • pro vaše pohodlí a efektivitu kompostování doporučujeme, aby nebyl vzdálený od zdroje biologického odpadu a přístup k němu byl pohodlný i za deštivého počasí
  • neměl by být vystaven celodennímu přímému slunci, lepší je polostín někde pod stromem nebo místo, kam během dne sluníčko nedohlédne
  • kolem kompostéru si nechte dostatečný prostor na možnost manipulace s nářadím a následné vybírání kompostu

 

3 ZÁKLADNÍ PODMÍNKY KOMPOSTOVÁNÍ

 

Základním pravidlem úspěšného průběhu kompostování je různorodá skladba materiálů, optimální vlhkost a dostatek vzduchu.

 

1. Velikost a skladba materiálů

U hůře rozložitelných uhlíkatých materiálů, jako je dřevo, tvrdší části zeleniny či stonky starších rostlin, platí základní pravidlo: čím jsou částice menší, tím rychleji se zkompostují. Ideálně proto využijte zahradní drtič.

Naopak měkké šťavnaté dusíkaté materiály, jako je hnůj, posečená tráva či kuchyňský bioodpad, jsou snadno rozložitelné. Proto je potřeba jednotlivé komponenty v kompostu zmenšovat.

Dobrý rozklad zajistí vyvážené míchání materiálů. Platí, že dusíkaté materiály musíme směšovat s uhlíkatými. Jejich objemový poměr by se měl přibližovat k 1:1.

 

2. Přístup vzduchu a vody

Užitečné bakterie a půdní organismy, které se starají o rozklad zeleného odpadu, potřebují kromě živin i neustálý přísun vzduchu a dostatek vlhkosti. Pokud jim dokážete zajistit vyváženou kombinaci, začnou se množit rychlým tempem. I zde platí že, čím menší částice odpadu do kompostu dáte, tím se spíše zkompostují. Zároveň však platí pravidlo, že čím jsou částice menší, tím je mezi nimi méně dutinek, kde se může udržet vzduch. Bez něj kompost pouze hnije a zapáchá.

Proto kompost  čas od času provzdušněte pomocí překopávače kompostu, jak je vidět na obrázku.

 

3. Správná vlhkost

Další podmínkou dobrého kompostování je správná vlhkost. Nedostatek vlhkosti zpomaluje až zastavuje proces rozkladu, naopak nadměrná vlhkost způsobuje nežádoucí hnilobný proces. Do uzavřeného kompostéru se bez vaší pomoci voda nedostane, proto správnou vlhkost kontrolujte a v případě potřeby ji doplňte (politím kompost trochou vody), případně snižte (přidejte suché materiály). Správnou vlhkost zjistíte pouze dotykem ruky.

Pokud z materiálu vytisknete pouze několik kapek, je vše v pořádku.

 

KDY JE KOMPOST ZRALÝ?

Vyzrálý kompost má hnědou až tmavohnědou barvu, co nejjemnější strukturu, nezapáchá, ale voní jako lesní půda.

O zralosti kompostu se můžete přesvědčit jednoduchým testem klíčivosti:

Do nádobky s vlhkým prosetým kompostem vysejte semínka řeřichy seté, a pokud během týdne většina semen vyklíčí, můžete kompost použít v zahradě.

 

Kompostujte s radostí a vytvářejte méně odpadu.