Objevte opalovací krémy, které neničí oceány!

Léto je v plném proudu a i když jsme uprostřed deštivého období, naše nejbližší hvězda je stále nad námi. Ať už jste doma, nebo na dovolené v zahraničí, teplotní rozdíly jsou  každým rokem menší a menší. Tropické dny přibývají a tím se úměrně zvyšuje i spotřeba opalovacích krémů. Věděli jste, že podle studie z roku 2015, publikované v U.S. Journal Archives of Environmental Contamination and Toxicology, v oceánech každý rok skončí 4000 až 6000 tun opalovacího krému? Při představě této husté, častokrát pochybně složené tekutiny je toto číslo opravdu alarmující. Opalovací krémy se do moře prvotně dostávají při koupání, ale také v našem prostředí jde o koupaliště, přírodní nádrže a o vodu ze sprch.

Bleached-Coral

 

Chemické látky v opalovacích krémech způsobují úhyn korálů

Chemické látky obsažené v opalovacích krémech ničí korálové útesy, které jsou základem mořského ekosystému. Přišlo se na to, že hlavní příčinou jsou chemické filtry, které jsou z vody těžko odstranitelné, zpomalují růst mladých korálů a poškozují ty zralé. Toto vede k jejich blednutí a odumírání. Následkem toho je úhyn živočichů tvořících korálové útesy a ztráta domova pro ryby, které využívají korálové útesy jako útočiště. Hlavním problémem je látka oxybenzon, obsažený ve většině opalovacích krémech, jako blokátor UV záření. Méně využívanými látkami, ale i přesto pro oceány stejně nebezpečnými, jsou octixonan, oxtocrylén, butylparabén, octinoxát a 4-Methylbenzylidine Camphor. Všeobecně platí, že čím je prostředí více turisticky vytížené, tím méně živých korálů tam žije. Smutným faktem je, že v oblasti Karibiku je už 80% korálových útesů mrtvých.

Ve vodě se po jednom létě na malé pláži nahromadí 50 kg oxidu titaničitého

Další kapitolou je oxid titaničitý, také bohatě obsažený v opalovacích krémech. Jeho dopad na životní prostředí je taktéž velmi znepokojující. Funguje ale trochu jinak. Nano částice této látky jsou tak drobné, že neodrážejí, ale absorbují ultrafialové záření a tím pádem chrání lidskou pokožku před sluncem. Za normálních okolností jsou tyto částice chráněny vrstvami podporujících chemikálií.To se ale změní, jakmile se ocitnou ve vodním prostředí. Prostředí mořské vody a ultrafialového záření přelomí chemický obal a do vody se dostane čistý oxid titaničitý. Vědci na plážích v Marseille zkoumali dopad oxidu titaničitého na mořský život. Přišli na to, že na malé pláži, za předpokladu využívání opalovacího krému, se ve vodě po jednom létě nahromadí 50 kg oxidu titaničitého, látky neškodné pro lidi, ale ohrožující mořský život. Nano částice této látky se totiž po čase dostanou do těl ryb, kde působí toxicky. Samozřejmě, přestat používat opalovací krémy, by taktéž nebylo moc moudré. Existují způsoby, jak se vyhnout škodlivým látkám a zredukovat náš odpad v podmořském světě? Možnosti tu jsou. Představíme si některé značky, které najdete i u nás a neškodí podmořskému životu.

 103048_Badger_Bababy_SPF30_Sunscreen_2.9floz

Opalovací krémy Badger

Minerální opalovací krém od Badger je vhodný pro děti i přírodu. Jeho složení je z 98% minerální, přičemž dokonale chrání pokožku dítěte i dospělého člověka. Jeho aktivní látkou je oxid zinečnatý, který není ve formě Nano částic škodlivých pro mořský život. V opalovacím krému se také nenacházejí žádné škodlivé chemikálie. Kromě toho má tento krém mnoho dalších výhod, třeba to že není testovaný na zvířatech a díky svému složení je vhodný pro vegany. Účinně ochrání před UVA a UVB zářením.

Snímka obrazovky 2019-08-05 o 13.32.35

Jak to funguje?

Co je vlastně minerální opalovací krém? Znamená to, že krém funguje na bázi fyzického, okamžitého blokování ultrafialového záření za pomoci minerálních látek - v našem případě oxidu zinečnatého. Na rozdíl od chemických, rozšířenějších opalovacích krémů, minerální funguje hned po aplikaci. Chemické krémy ultrafialové záření absorbují, ty minerální ho fyzicky blokují a odrážejí, tím lépe svým složením chrání naši pokožku i životní prostředí.

Prirodny_opalovaci_krem_Jack_N__Jill_Sunscreen_SPF_1

Opalovací krémy Jack N'Jill

Další skvělou ekologickou možností je opalovací krém od firmy JackN'Jill, jeho obsah tvoří čistě přírodní materiály a neobsahuje žádné škodlivé chemikálie. Navíc je i voděodolný a to až po dobu 40 minut, po kterých je nutné znovu krém aplikovat, nejlépe však na osušenou pokožku. JackN'Jill je složený na přímé přírodní bázi, jeho složení obsahuje již zmíněnou aktivní látku -  oxid zinečnatý, dále bambucké máslo, včelí vosk, vitamín E, výtažek z měsíčku lékařského, výtažek z listů čajovníku čínského a olej z plodů šípkové růže. Jeho složení je také biologicky odbouratelné, neničí korálové útesy, je vhodný pro vegany, bez lepku a není testován na zvířatech.

Pokud vás trápí stav životního prostředí tak jako nás, určitě sáhněte po těchto ekologicky šetrných alternativách. Mořský svět je větší a rozmanitější, než ten který známe my. Neumíme si ani představit, jakou škodu způsobujeme. Nebuďme lhostejní a malými krůčky přispívejme k jeho ochraně a obnově.