#pomalualejistě: Začněme od začátku

Nový rok - nový blog. No o čem ten nový rok bude? Nemějte obavy, všechno se tu dozvíte. My bychom si přáli, aby byl rok s magickým číslem 2020 o změně, o rychlosti, kterou žijeme, o našich návycích, o kvalitě a poctivosti, a o všem, na čem dnes záleží. Na konci různých etap máme ve zvyku rekapitulovat, shrnout si vše dobré i zlé, vyhodnotit svoje úspěchy a poučit se z chyb. Přesně z nich se umíme odrazit dál a inspirovat se k novým cílům. Na tento článek jste jistě nenarazili náhodou, a proto doufáme, že si  následující řádky vezmete k srdci.

V čase novoročních předsevzetí si dáváme závazky k různým změnám, o kterých jsme přesvědčeni, že je potřebujeme. Přidejte k nim i zpomalení. Je to sice jen jedno slovo, ale znamená mnoho. Znamená změnu životního stylu, nahlížení na věci z jiného úhlu, přehodnocení svých návyků. Mluvíme zde o zero-waste evoluci. O evoluci kvůli tomu, že je pomalá a postupná. Jinak to nejde – jestliže má být změna důrazná, musíme ji přijmout vlastním tempem a krok za krokem. Pomalu, ale jistě. Věříme, že mnozí z vás si do dalšího roku předsevzali například méně nakupovat, začít kompostovat, nebo celkově žít ekologičtěji. Také ale víme, že změnit svůj život tímto způsobem není vůbec jednoduché. Trik je v postupnosti. Zkusme se tedy postupně zbavit způsobu života, který je nejen neudržitelný, ale i nerozumný a neekonomický. My vám pomůžeme začít, to ostatní je už na vás. Pojďme na to.

Celý svět se žene za rychlostí a výkonem, stále kamsi spěchá, neustále něco vyrábí. My ale vstupme do nového roku pomalu. Co to znamená? Používat věci déle, mít jich méně a zato kvalitnějších, a místo rychlých a neudržitelných řešení, se spolehnout na možná pomalejší, ale z dlouhodobého hlediska výhodnější. Nemusíte hned vyhodit všechny plasty z vaší domácnosti, ani se přestěhovat do lesa a jíst borůvky. To vůbec ne. Podstata se skrývá v detailech a detaily tvoří celkový obraz. Začněme se všímat co reálně potřebujeme, a co bychom mohli nahradit něčím milejším pro přírodu. Které oblasti našich domácností jsou produktově nejvíc vytížené? Vsadíme se, že koupelna a kuchyň – právě činnosti, které se tu odehrávají, vyžadují stále nové produkty a nejvíc aktivit. Jak postupně redukovat vznikající odpad a zařadit udržitelnost do všedních dnů? Zkuste se rozhlédnout po svojí kuchyni. Napadá vás nějaká věc, kterou byste dokázali nahradit ekologičtější variantou? Pokud ano – skvělé! Ale neunáhlete se - používejte ji do té doby, než ztratí svoji využitelnost. Vyhodit tuto stále použitelnou věc a nahradit ji ekologickou by bylo méně rozumné, než když budete i nadále používat tu neekologickou.

Snímka obrazovky 2020-01-07 o 9.44.03

Vezměme si například takovou houbičku – je vyrobena z jednoho kusu umělé hmoty, přičemž musí splňovat jen mechanické vlastnosti. Možná jste do teď nevěděli o rostlině jménem lufa jejímž využitelným produktem je přírodní houbička. Dlouho vydrží a skvěle saje – na umývání nádobí je tedy velmi vhodnou ekologickou alternativou. Tam její kouzlo nekončí – může vám posloužit i jakou houbička do koupelny s přidanou hodnotou peelingu. Svět a příroda nabízí mnoho efektivních, ekologických a neortodoxních řešení. Stačí jen zahodit předsudky a otevřít oči.

panbach_1 

Pojďme dál – na lufu nemusíte nakapat běžný prostředek na nádobí. Slovenská firma Pán Bach vyrábí biologicky odbouratelnou a přírodní drogerii na různé oblasti údržby domácnosti. V kuchyni ještě zůstaneme. Co je důležitější než pitný režim? Bez jídla pár dní přežijeme, ale bez vody se nám tyto dny mohou stát osudnými. V tomto ohledu možná trošku dramatizujeme, ale určitě ne v ohledu k plastovému odpadu, který každodenně vzniká kupováním balené vody. Vlastní láhev na vodu by měla být úplným základem povinné výbavy každého moderního člověka. Dnes si do ní můžete napustit vodu téměř kdekoliv. Zdaleka však není jedno, do čeho si tu vodu napustíte. Láhev by vám měla vydržet opravdu co nejdéle, a tyto vlastnosti nabízí například láhve Equa nebo Qwetch. Važme si místa, na kterém jsme se narodili – většina světa nemá to štěstí běžně dostupné pitné vody. Možná to pro vás ze začátku bude těžko dosažitelný cíl, který se však po čase stane vaším zvykem. Zkuste se hecnout a alespoň dva týdny nekupujte vodu v plastu. Postupně se pro vás toto chování stane automatickým a vy tím možná inspirujete i ostatní.

DSC_3594

Kromě vody si s sebou bereme i jídlo. Alobal, plastové sáčky a papírové ubrousky jsou naším klasickým posvátným balicím triem. Jednu věc mají společnou – všechny používáme pouze jednou a to je kamenem úrazu. Víme, že existují různé plastové obaly a obědáře z plastu, a mnozí z vás je určitě pravidelně používají. Ty sice nevyhodíme hned, jak jídlo dojíme, ale pokud máme na výběr, plastu se radši vyhněme. Co tedy navrhujeme? Pořiďte si praktickou nerezovou přenosku například od Bambaw. Svoje jídlo můžete zabalit i do čistě slovenského vynálezu. Představujeme vám Včelobal – na včelích křídlech přinesené přírodní řešení. Je to krásný designový bavlněný ubrousek potažený včelím voskem. Ten oplývá pouze skvělými vlastnostmi – potraviny udržuje čerstvé, působí antibakteriálně a antimykoticky. Přikrýt jím můžete i hrnce a misky – včelobal nejen že jídlo chrání, ale jeho povoskování mu udržuje tvar, do kterého ho poskládáte. Používat ho můžete stále dokola – stačí ho umýt vlažnou vodou. Co se týče přenášení věcí, zmíníme už jen jednu věcičku – slibujeme. Je jí vaše vlastní taška – na nákupy, na drobnosti, no na každý den. Svět je zahlcený různými sáčky a igelitkami. Přitom je tak jednoduché mít pár vlastních a spolehlivých tašek, díky kterým se na jednorázové věci spoléhat nemusíte.

IMG_2224_1

Přesuňme se do místnosti číslo 2 – do koupelny. Je malá svojí rozlohou, ale velká dopadem činností, které v ní vykonáváme. Skladujeme v ní hlavně kosmetiku a drogerii. Produkty, které mají velký vliv na naše zdraví a stav životního prostředí. Začneme od píky – mýdla a šampony. K tekutému mýdlu bychom mohli psát knihy. Tekutý stav se bez různých stabilizátorů a konzervantů neobejde a najdete je i v kosmetice. Čím víc umělých látek, tím hůř – ale to vám asi říkat nemusíme. Budoucnost je naše minulost. Jak to myslíme? Pomalu se vracíme ke klasickým tekutým mýdlům nejen na ruce, ale i na vlasy v podobě tuhého šamponu, kondicionéru či deodorantů. Tuhé šampony často vydrží déle než jejich tekuté protějšky, a to nemluvíme o jejich početných výhodách. Vše tuhé je skladnější a zdravější – takovou kosmetiku vyrábí téměř výhradně malé firmy se zaměřením na udržitelnost a přírodní složení. V Česku a na Slovensku jich funguje hned několik. Vyzkoušejte tuhý šampon od Ponio, mýdla Almara Soap a MusK, kondicionéry od Kvitok a mnoho dalšího.

DSC_3094

Zubní hygiena je samostatnou kategorií – dokážeme na ní změnit opravdu hodně. Nahraďte svůj plastový kartáček bambusovým – nestojí víc, ale k vám i přírodě je mnohem blíž. Bambus má unikátní vlastnosti - působí antibakteriálně, je lehký a odolný. Dopřejte si bambusový kartáček například Tierra Verde nebo Bambaw. Alternativou pro zubní pastu je zubní prášek – přesně takový nabízí například Kvitok. 

DSC_3044

Co se holení týče, je to oblast, která si změnu zoufale vyžaduje. Každý den se vyhodí nesmírně mnoho jednorázových holicích strojků – úplně zbytečně. Už slovo „strojek“ vyjadřuje něco, co by mělo sloužit konstantně a dlouho. Tak, jak tomu bylo v minulosti, v pomalejší době. Dnes mnozí z nás používají strojky bez vyměnitelných žiletek, které musíme vyhodit hned jak se otupí. Tento odpad je maximálně zbytečný. Pořiďte se kvalitní výrobek, u kterého se musíte starat jen o výměnu žiletek. Takový bambusový nebo kovový kamarád vám může vydržet i celý život. Skvělé strojky nabízí například i značka Bambaw. Takto můžeme zmínit skutečně každý aspekt života v koupelně. Od tuhých šamponů, přes pěny do koupele, až k různým doplňkům. Tím může být i podložka na mýdlo z termodřeva nebo kamene. Vaše estetické chutě určitě uspokojí výrobky značky Redecker nebo MusK.

DSC_2180

Nakonec jsme se dostali k drogerii – nejvíc chemií ovlivněnou částí našich domovů. Od praní, před umývání podlah až k desinfekčním prostředkům. Možnosti tu jsou, stačí je jen objevit. Značky vyrábějící přírodní drogerii si vystačí s menším množstvím složek, ekologičtějšími obaly a přírodnějším složením. Jsou také mnohem méně nebezpečné pro naše zdraví, nemluvě o zdraví přírody. Značka Sonett využívá jako aktivní složky éterické oleje. Tierra Verde zas nabízí širokou škálu výrobků na praní. Absolutním převratem v praní je ale Ecoegg. Je to minerální prací prášek ukrytý uvnitř pracího vajíčka. Takové vajíčko můžete používat i na 70 praní, přičemž je tento způsob šetrný k vašemu prádlu i přírodě. Na výběr jsou i různé přípravky obzvlášť šetrné k pokožce či alergikům.

Zelené změny se netýkají pouze kuchyně a koupelny. Dotýkají se celého vašeho domova a života, ale začít byste měli postupně a pomalu. Víme, že je to dlouhá cesta, ale když se po ní rozhodnete vykročit, každý další krok bude lehčí. Pomalost není pouze mottem, ale i cestou k úspěchu. Je to mindset, nastavení mysli, přes který hledíte na běžné věci očima přírody. Chyťte toto svoje novoroční předsevzetí za pačesy a ukažte světu, že zpomalit se vyplatí.