Zemiteam testuje: Hana jede od začátku!

Naše nákupčí Hanka začala s ekologičtějším způsobem života teprve nedávno a zlehka. Postupně vyměňuje jednorázové plasty a konvenční kosmetiku za tu přírodní.Také ví, že pomalu dál dojdeš, a proto se do ničeho nehrne a na všechno má svůj čas. Proto vznikl tento rozhovor, aby jste neměli pocit, že všechno je potřeba změnit ze dne na den. Lepší je jít pomalu, ale jistě.

Jaký byl tvůj život z hlediska ekologie před nástupem do Zemito? Změnilo se v něčem tvoje vnímání naší planety?

Když jsem před půl rokem nastupovala do Zemito, na pohovoru jsem upřímně řekla, že mám v tomto směru velké mezery. Jednou za čas koupím minerálku v plastu, oblečení si kupuji i v Zara a že nemám doma separační koše, a tak neuváženě vyhazuji hodně odpadu dohromady. Dostala jsem aspoň pochvalu za upřímnost. Od té doby se toho ale opravdu hodně změnilo. K lepšímu!

V portfóliu produktů Zemito toho bylo dost, co jsem ani neznala, natož používala. Už je samozřejmě všechny vnímám a když vidím, že někdo má například vermikompostér na balkoně, mám chuť zakřičet jim do okna GO GIRL!

 

DSC_3642

 

Co byla úplně první udržitelná věc, kterou sis na Zemito koupila/dostala/začala používat? Co jsi k tomu postupně přidávala?

Každodenně používám takový ten základní eko starterpack: skleněná láhev Equaplátěná síťovka obědář na jídlo. Toto zvládne zařadit do své výbavy opravdu každý.

S prací v Zemito jsem začala používat například přírodní lufu na mytí nádobí a tuhý šampon, který mě příjemně překvapil - je praktický a fakt pěnivý. Předtím jsem se nikdy nezamýšlela nad tím, že si na vlasy dávám tekutinu obsahující ropu a dokázala mě zlákat každá reklama v televizi, kde žena přehazuje husté vlasy s nerozštěpenými konečky. Existuje několik blogů, které se tomu věnují - je to ale dobré čtení k poobědové kávě?

Je toho spousta, co jsem vyzkoušela na pleť. Oblíbený mám například antibakteriální gel od Navia/Kvitok. Cítím, že po jeho použití mám pleť opravdu čistou! Stačí maličko, protože pěkně pění a tak vám vydrží několik týdnů. Jestli máte problematickou pleť, tak doporučuji umývat ji jen ve vlažné vodě (ne teplé), utírat se vždy do speciálního a čistého ručníku (například tohoto od Pandoo) a měnit si často povlečení na polštáři. Bližší kontakt s pletí má totiž snad už jen vzduch.

HANA_šampon

 

Co by jsi chtěla změnit, ale vnímáš to jako velkou zodpovědnost nebo se bojíš, že to "zabere víc času"?

Už asi příliš dlouho zvažuji WayCap kapsli pro svůj Nespresso kávovar. Nebijte mě - kávovar jsem si koupila, protože jsem si myslela, že pokud kupované kapsle donesete do kamenného obchodu, firma je poté zrecykluje. Sbírám je do recyklačního sáčku, ve kterém kapsle odevzdám. Ale! Než jsem ho naplnila aspoň do poloviny, kapsle dole začaly plesnivět a trvalo mi několik dní než jsem přišla na to, z čeho že ten smrádek v kuchyni vlastně je! Toto vyřeší WayCap, plus si kapsli můžete naplnit jakoukoliv oblíbenou kávou.

Snímka obrazovky 2020-01-27 o 17.50.14

 

Který produkt je podle tebe v udržitelnější alternativě efektivnější?

Už jen obyčejný kartáč na nádobí, který nabízíme, je mnohem lepší, než klasický plastový například i proto, že když se vám štětiny kartáče opotřebují, dokoupíte si a vyměníte pouze hlavici. Plus je to pěkný doplněk do kuchyně.

Plast se dá zrecyklovat sice jednodušeji než sklo, ale sklo můžeme používat dlouhodobě. Proto jakákoliv skleněná či nerezová láhev je pro nás nejlepší, navíc když máme tak obrovskou výhodu, že naše pitná voda chutná výborně a my si můžeme napustit vodu prakticky kdekoliv. Toto štěstí jsem si plnohodnotně uvědomila až když jsem žila v Turecku. Balenou vodu jsem si kupovala nejen na pití, ale i na umývání zubů, a protože já bez vody nevydržím ani hodinu, tak si asi dokážete představit, co jsem tam za sebou za půl roku nechala. Odpusťte mi, o to víc se snažím teď.

 

Co by jsi vzkázala všem, kteří si myslí, že žít udržitelněji zabere víc času a je to příliš drahé?

To je možná pravda, ale do sebe člověk vždy rád investuje čas i peníze. Koupíte si víkendový pobyt v Tatrách a očekáváte krásnou zelenou krajinu a čerstvý vzduch. Na dovolená u moře chcete plavat v průzračném moři a dát si deku do písku, ve kterém nenajdete zahrabané odpadky. Proto se vyplatí se nad sebou zamyslet, zda něco dokážeme dělat lépe, ekologičtěji, estetičtěji, úsporněji.

 

I když pomalu, ale jistě! Mrkněte například na náš nový separační návod - úplná bombice!

A dá se stáhnout i TADY.

 

S úctou, 

Vaše Hanka