Co s posekanou trávou? Užitečné rady a tipy

Jak užitečně naložit s čerstvě posekanou trávou? 

Jak správně kompostovat, jste se již mohli dočíst v předchozích článcích, dnes vám nabízíme informativní článek, jak správně zpracovat posekanou trávu tak, abychom zabránili zbytečnému odpadu. A to je přece naše společná vize - jednoduše méně odpadu.

lawn-mower-938555_1920

S posekanou trávou si lze poradit hned několika způsoby. Záleží s jak velkým množstvím posekané trávy a potřebou její likvidace se na vaší zahradě potýkáte. Není vždy potřeba hned trávu kompostovat.

Pokud sečete zahradu pravidelně a udržujete tak stále krátký kobercový vzhled, je tu možnost zanechat a rozložit posekanou travu přímo na trávníku. Kratší tráva se velmi rychle rozkládá, tudíž poslouží jako zdroj hnojiva pro váš trávník.

Další možností je takzvané mulčování. Pokud máte sady stromů nebo keříkové rostliny (maliny, ostružiny), můžete využít čerstvě posekanou trávu jako jejich hnojivo. Stačí si jen dát pozor, aby vrstva trávy nebyla příliš vysoká. V takovém případě by mohla začít plesnivět a zapáchat. Museli byste ji přehazovat a to by byla zbytečná práce navíc. Můžete ji i trochu zapracovat do půdy, pro urychlení procesu. Trvá to však jen pár dní, než se tráva úplně rozloží a vy se budete moc radovat z vašeho BIO hnojiva.

Tráva a kompostér

Následuje třetí možnost a tou je kompostování posekané trávy. Jak už jsme psali v předchozích článcích, základní pravidla pro správné kompostování je vyvážené mísení materiálů. Do kompostéru bychom neměli vkládat odpad jen tak bezhlavě. Každý z materiálů má totiž při rozkladu jiné vlastnosti. Mísíme tedy dva druhy materiálů - dusíkaté a uhlíkaté. Jejich objemový poměr by se měl přibližovat 1:2 ve prospěch uhlíkatých. A to stejné pravidlo platí i při kompostování posekané trávy. Tudíž je logické, že nelze vhazovat do kompostéru pouze posekanou trávu, která slouží jako dusíkatá složka. V tomto případě by se Vám kompost nevydařil, tak jak bychom si představovali. Pro začátek je nejlepší nechat posekanou trávu na chvíli zavadnout. Aby odřezky trávy na kompostu nezahnívaly a nezapáchaly, měly by být umístěny ve vrstvě, která není vyšší než 10 cm. Vrstvy zvadlé posekané trávy kombinujeme se suchými zahradními odpady, jakou je sláma nebo suché listí. Trávu a suché odpady vrstvíme pravidelně na sebe. Ať už ve vrstvách nebo přímo zamíchat před kompostováním - důležité je smíchat odřezky trávy se suchým materiálem kompostu, zahradní půdou nebo čerstvým kompostem, abychom zajistili ideální rozklad kompostovaného materiálu.

daniel-watson-8vBpYpTGo90-unsplash

Rady a vychytávky pro urychlení kompostování čerstvě posekané trávy

Pro urychlení kompostování je důležité vybrat správný kompostér. Ideální jsou kvalitní kompostéry z řady Premium. Díky tomu, že je kompostér správně uzavřený, má dostatečný přísun vzduchu a vlhkosti, vzniká uvnitř kompostéru vyšší teplota, která má okolo 50-60 °C. Tato tzv. horká fáze může trvat několik dní, ale i několik týdnů. Dochází při ní k hygienizaci kompostu, to znamená ke zničení semen plevelů a zárodků chorob. Základem je docílit toho, aby měly bakterie a půdní organismy pro svůj život vhodné podmínky.

V případě, že není kompost i přesto dostatečně provzdušněný, použijeme tzv. aerátor, překopávač kompostu. Kompost perfektně provzdušní a proces může začít.

Pokud i přes tyto naše rady bojujete s větším množstvím posekané trávy a postrádáte suché kompostovatelné složky, nabízíme vám super vychytávku, která vám proces kompostování velmi usnadní. Představujeme urychlovač kompostu, který tvoří směs mikrobiologických kultur a enzymů ekologicky rozkládajících veškerý organický odpad rostlinného původu. Výrazně urychluje rozklad čerstvých kompostů a vysokých záhonů.

Zkuste to i vy, je přece tak zbytečné likvidovat tento odpad vyvážením na skládky nebo do spaloven. Snažme se odpad přeměnit v něco užitečného. Vytvořme si svépomocí vlastní Bio hnojivo a přispějme tak k obnově naší půdy. Věříme, že vám naše rady budou užitečné.