Rozlučte se s letním šatníkem (1/2)

Stačí jeden pohled z okna, abyste si uvědomili, že léto už opravdu nadobro odešlo a vrátí se zase v příštím roce. S těžkým srdcem a se slzou v oku se tak jdete rozloučit se svým letním oblečením a vytáhnout ze skříně teplé kabáty, dlouhé kalhoty a oblíbené šály. Než za létem ale úplně zavřete dveře a letní kousky pro vás přestanou na pár měsíců existovat, věnujte chvíli pozornosti jejich péči a správnému uskladnění, abyste z nich měli stále stejnou radost i další sezónu.


pexels-rachel-claire-5490974

Než se pustíte do samotného uskladnění letního oblečení, je potřeba se pěkně zblízka podívat na to, co ve skříni vlastně máte. Zkontrolujte, zda je oblečení vyprané, vše je zašité, nikde nejsou fleky, chlupy od zvířat nebo jiné nepříjemnosti, které by vás mohly za rok pěkně zaskočit, až budete radostně svůj oblíbený kousek vytahovat ven. Malá skvrna teď, vám může za 8 měsíců přidat pár vrásek na čele, až nepůjde dolů. Díra na triku vám může pěkně zkazit náladu a o tom, že vám může zatuchnout celá skříň kvůli přehlédnuté nečistotě ani nemluvě. Takže hezky popořadě. Veškeré špinavé prádlo šetrně vyperte podle potřeb daného materiálu. Na praní si můžete vytvořit vlastní prací prostředky, nebo můžete sáhnout po ekologickém pracím gelu či pracím vajíčku. 

 

Jak na vlastní prací prášek? 

Potřebujete: 

Ingredience smíchejte a uskladněte v uzavíratelné nádobě. Pří praní nasypte 2-3 lžíce přímo do bubnu pračky. 

 

Po vyprání prádlo pořádně vysušte a v případě potřeby vyžehlete. Dbejte na to, aby prádlo bylo opravdu suché. I nepatrná vlhkost prádla by mohla v nevhodných podmínkách napáchat příliš mnoho škod v podobě zatuchlého zápachu a plísní. Veškerou obuv také dobře očistěte a vyvětrejte. Ve chvíli, kdy máte všechno prádlo čisté, suché a opravené, přichází druhá fáze: třídění. To, co už vám nesedí, nebo vám už nedělá radost, odložte na hromádku bokem. Jestli pak zvolíte možnost prodeje přes internet, výměnu s kamarádkou, pošlete jej dále po rodině nebo darujete potřebným, je na vás. Pokud je však oblečení stále v pořádku, věnujte mu nový domov. 

pexels-vlada-karpovich-7368221

Probrané a čisté prádlo už nyní čeká jen na správné uskladnění. Aby vám oblečení dlouho sloužilo, věnujte ještě chvilku pozornosti i tomuto kroku. Pokud vám to prostory dovolí, můžete prádlo uložit do šatních skříní, pouze jej úsporně umístit na místa, kde vám nyní nebude překážet. U těžkých a vlněných oděvů se vyhněte ramínkům, aby se vám oblečení nevytahalo. Oblečení z choulostivých materiálů uschovejte do plátěných pytlíků. Pokud ukládáte oblečení mimo skříně, zkuste jej umístit do prodyšných ukládacích boxů (látkové, papírové), aby prádlo mohlo dýchat a nezatuchlo. Myslete na to, že oblečení bude dlouho na jednom místě. Vybírejte suchá místa, se stálou teplotou a ideálně tmavá místa, aby prádlo neztratilo barvu. U oblečení, které budete uchovávat poskládané, myslete také na materiál a jeho chování. Zvažte uskladnění podle Marie Kondo a místo klasického skládání zvolte rolování, aby se nelámala vlákna vašeho oděvu. 

Vaše prádlo je připraveno k zimnímu spánku. Chybí už jen poslední krok. Jak na to, aby vaše prádlo neztratilo svěží vůni a moli se od něj drželi dál, si můžete přečíst v dalším článku.