Rozlučte se s letním šatníkem (2/2)

Vaše prádlo je připraveno k zimnímu spánku. Chybí už jen poslední krok. Všichni si z dětství určitě pamatujeme na tuhá mýdla, naskládaná v šatních skříních, zaručující stále voňavé oblečení. Nechme mýdla v koupelně a podívejme se na další možnosti, které máme. Oblíbeným řešením, které má dvojí využití, je levandule. Kromě toho, že vaše prádlo krásně provoní, odpuzuje také moly, ze kterých byste po roce jejich řádění, rozhodně radost neměli. Druhým, méně profláknutým, způsobem, jak zatočit s moly a provonět skříně, jsou sušené plátky pomerančů spolu se sušenou kůrou pomerančů a citronů. 

Jak na voňavé pytlíčky proti molům?

Co budete potřebovat:

  • Malé látkové pytlíčky
  • Sušená levandule / Sušená kůra pomerančů a citronů

Sušené plody levandule nebo kůry citrusů nastříhejte na menší kousky a nasypte do plátěných pytlíčků. Pytlíčky následně zavažte a vložte do skříně, nebo jejich ústí omotejte delším provázkem a zavěste je na věšák mezi ramínka s oblečením. 

DSC_7780

Pokud vás moli netrápí, nebo jste se s nimi poprali vlastní cestou, tady jsou další možnosti, jak udržet vaše prádlo voňavé po celý rok a to nejen to letní. 


Jedlá soda, královna všech domácností

Pravděpodobně všichni ji máme doma. Zvládne totiž skoro všechno. Mimo jiné třeba taky držet vůni. Stačí nasypat trochu sody do malé krabičky nebo skleničky, zakápnout pár kapkami esenciálního oleje a uložit do skříně. Jakou vybrat vůni? Naším favoritem bude pravděpodobně vavřín kubébový a pomeranč. Fantazii a kombinacím se ale meze nekladou. 

Kreativní chvilka, aneb pojďme na to s nápadem

Pokud neminete žádnou příležitost k tvorbě, tohle je pro vás. Do skříně si můžete vyrobit závěsné voňavé vosky. 

DSC_5453

Co budete potřebovat: 

  • 42 gramů sojového vosku
  • 3-4 gramy vůně
  • misku nebo džezvu s rukojetí
  • silikonovou formu libovolného tvaru
  • volitelné: sušené květy

Misku/džezvu se sojovým voskem vložte do horké (ne vařící) vody a nechte vosk roztopit. Rychlejšímu rozpuštění dopomůžete mícháním, např. dřevěnou špejlí. Roztopený vosk nechte chvíli vychladnout a následně do něj nakapejte vaši oblíbenou vůni, nebo jejich kombinaci. Pokud se bojíte, jestli spolu budou vůně fungovat,  můžete si je prvně vyzkoušet namíchat bokem na papírovém kapesníku. Nenalévejte vůni do vosku zbytečně brzy, aby se vám vůně kvůli vysoké teplotě neodpařila. Po zamíchání vůně nalejte vosk do formiček a případně ještě zasypte sušenými květy. Po ztuhnutí můžete vosk rovnou vložit do skříně. Pokud jej chcete zavěsit, udělejte do vosku opatrně dírku nahřátým kovem (hřebík, šroubovák). Provlékněte provázek a dejte kdekoliv, kde to chcete provonět, nejen do skříně.

A pokud máte aromavosků více? Použijte je do aromalampy, nebo schovejte jako drobný dárek pro vaše blízké.