Jana radí: Denní péče o pleť

Když jsme si minule tak hezky popovídaly na téma večerní rutiny, dnes můžeme přejít na tu denní.

Jen pro připomenutí - do čistých peřin jsme si lehaly krásně odlíčené a hydratované. Termín čisté peřiny je obzvlášť důležitý pro ty, koho stále trápí akné - zde je třeba dbát o pravidelnou výměnu ložního prádla, mít vlastní ručník a ideálně jeden na tvář, a všeobecně se odnaučit podvědomě se během dne dotýkat tváře. Cílem je minimalizovat způsoby přenosu mikrobů na pleť.

MYlo odlicovacie mlieko

 

Ranní čištění pleti

Po probuzení a ranní kávě se dokodrcáme do koupelny a podíváme se na sebe do zrcadla .. BOOOM! A hned máme za sebou i druhou kávu. :)

V nějaké bájné budoucnosti by bylo ideální se ráno jen umýt vodou, ale sama za sebe říkám, že já ráno potřebuji i jemné čištění. Přece jen - pleť se potí, mastí a její buňky odumírají i během spánku, a je potřeba připravit si pleť na následující skincare kosmetiku. 

Použít můžete například Navia (která bude brzy měnit své jméno na Kvitok) gelový čistič nebo pleťové mléko z večerního čištění, já mám velmi ráda to od Mylo.

 

2

 

Tonizace

Tento krok už znáte z minulého článku - jeho cílem je stabilizovat pH pokožky a navrátit jí základní hydrataci. Na tonizaci můžeme použít například květovou vodu.

 

Sérum a hydratace

Opět jeden z kroků, o kterém jsme se bavily už v minulém článku. Jediný rozdíl bude v typu denních sér. Upřednostnila bych spíš produkty obsahující antioxidanty a orientující se na hydrataci.

Jestli mám hovořit za sebe, tak já hydratuji v rámci každé rutiny, a ty antioxidanty jsou ještě navíc k tomu. A abychom rozuměli, jakou mají v péči funkci - antioxidanty jednak chrání pokožku proti volným radikálům, stresu a smogu, navíc působí protizánětlivě a napomáhají pleti rychleji se zregenerovat. Některé dokonce stimulují tvorbu kolagenu v pokožce. Za všechny uvedeme legendami opředený vitamín C, jehož účinky v praxi vypadají tak, že pleť je projasněná, barevně sjednocená s minimem pigmentových skvrn. 

Pokud budete hledat výrobek s vysokým obsahem vitaminu C, je třeba na obalech hledat jeho percentuální obsah v produktu (ideál je někde mezi 10 - 20 %, i když velmi záleží na formě). Ono naformulovat dobré sérum s vitamínem C je celkem kumšt - céčko jako takové je totiž velmi nestabilní a rádo se rychle oxiduje. A to umí nadělat víc škody než užitku. Takže jakmile najdete to svoje NEJ céčko, potom je důležitá jen pravidelnost a konzistentnost. Určitě doporučuji například toto denní sérum pro namáhanou a vystresovanou pleť od Dulcia.

Stejně tak se můžete věnovat i okolí očí nějaká fajnovým krém nebo gelem. Za sebe doporučuji oční sérum 3x kyselina hyaluronová od Dulcia nebo oční sérum Aura od MYLO.

Snímka obrazovky 2020-01-13 o 13.16.28

 

Ochranný faktor 

Tak jak jsem v předešlém článku psala o odličování jako o nejdůležitějším kroku večerní rutiny, tak stejné místo na výsluní denní rutiny má zase pravidelné používání ochranného faktoru (takzvaného SPFka).

Z dlouhodobého hlediska mají UVA a UVB suverénně nejvýraznější efekt na stárnutí pokožky. Pravidelné používání SPFka během celého roku (je tomu tak - i během dnů s vysokou oblačností vám na pokožku pronikne asi 80 % záření) bude vaší nejlepší investicí do boje proti stárnutí pleti a jiným nešvarům. A toto si dovolím říct ze zkušenosti z mého blízkého okolí, kde opravdu nebylo módou natírat se SPFkem když se šlo okopávat zahrádku a teď ve vyšším věku jsou z toho různé alergie a zánětlivá onemocnění pleti, kterým se dá předcházet. A to samozřejmě mluvíme jen o těch lehčích případech.

Stejně tak z vlastní zkušenosti doporučuji příliš neexperimentovat s různými bio olejíčky, ale rovnou vsadit na ověřené značky jako napříkladAttitude, Minerální opalovací krém SPF 30, a na obalech rovnou hledat pojem "širokospektrální" (anglicky broad spectrum) - znamená to, že takový produkt blokuje UVA (paprsky pronikající i přes sklo oken, které jsou zodpovědné za stárnutí pleti) i UVB (lehko zapamatovatelné podle anglického Burn = hořet, takže paprsky, které vás spálí). Nanášet SPF krém doporučuji jemným vklepáváním do pokožky - vytvoříte tak na pokožce souvislou finální vrstvu, která se krásně vsákne.

DSC_8067

 

A není třeba se toho bát!

Pokud na sebe nenaplácáte množství krému ve velikosti golfového míčku, tak z toho nebude trpět nedostatkem vitamínu D, a ani vás nikdo nechce otrávit toxiny. Naštěstí žijeme v zemi, kde když chcete oficiálně prodávat kosmetiku, musíte splňovat velmi přísné podmínky EU. U tohoto tématu není třeba dělat kompromisy, ale vybrat si produkt, který je v rámci vašeho rozpočtu (mám zkušenost, že s drahým krémem se podvědomě snažím šetřit .. což je ale při SPFku ta nejhorší volba) a kterému věříte.

Pamatujte - čím dřív začnete, tím lepší výsledky do budoucnosti. Je důležité uvědomit si, že každé naše spálení pokožky zvyšuje šanci na vznik karcinomu .. Takže to, že budete mít pleť v pěkném stavu je vlastně jen vedlejší a velmi příjemný efekt toho celého.

Po tomto procesu můžete pokračovat s nanášení make-upu - ale prosím opět vklepáváním, abychom neporušili tu souvislou vrstvičku SPFka, a můžete frčet do nového dne. Časem potom zjistíte, že čím lepší pleť, tím méně potřebného make-upu. 

Ráda bych sem ještě napsala pár slov na téma voňavé kosmetiky. Dobrá kosmetika by neměla vonět. Pokud voní, a je to důsledkem přidání parfému, esenciálních olejů nebo jiných vonných složek (například Limonene), je to primárně proto, aby se lépe prodávala a byla vám příjemnější na použití (takže se opět víc prodávala). Účinnost této kosmetiky to nijak neovlivňuje, ale z dlouhodobého hlediska to může začít dělat problémy vám. Najednou se buď osypete, natečete nebo vás začne svědit pokožka. Taková ta situace, kdy dlouho nic, a najednou velký problém a podrážděná pleť. Z hlediska zdraví pleti jsou všechny tyto voňavé věci jen zbytečnost, proto opravdu doporučuji studovat složení produktů (ingredient list nebo INCI list je vždy seřazený od složky s největším obsahem po nejmenší). Ideálně by tam tyto voňavé složky neměly figurovat vůbec - ale když už tam nějaké jsou, je dobré o nich vědět a je důležité i na kterém místě jsou (čím víc ke konci, tím lépe). To aby jste věděli, za co utrácíte svoje dukáty.

 

Na závěr ještě PRO tip

Pěkná pleť není jen o péči zvenku. Mám vypozorované, že dámy, které se stejně aktivně věnují i péči o svoje mentální nitro, jakoby stárly jinak. Nevím .. Možná je to tom, že tvář je méně strhaná a rýhy po vnitřních konfliktech nejsou tak hluboké a viditelné. Nemám na to vědeckou odpověď, jen kolem sebe vidím příklady obou táborů. A je to opravdu rozdíl.

 

Děkuji za prostor a pozornost a hýčkejte se, milé dámy a děvčata! :)

 

S úctou,

 

 

vaše Jana Sāri