Jak používat tuhý šampon?

Šampon - tuhý frajer

V zero waste vesmíru máme dvě galaxie – koupelnu a kuchyň. Právě tam se totiž vytváří nejvíc odpadu a tyto dvě místnosti hrají ty nejdůležitější role v našich životech. V ložnici přece tolik odpadu nevytvoříme – tam hlavně odpočíváme a spíme. Obývací pokoj? Tam toho taky moc nevyprodukujeme, je to místnost určená hlavně pro relax. No koupelna a kuchyň už vypráví jiné příběhy. V obou místnostech stále něco spotřebováváme, přetváříme nebo používáme. Většina našich každodenních nákupů je právě pro potřeby kuchyně a koupelny. Dnes se zaměříme na koupelnu, konkrétně na jednu činnost, pro kterou je tato místnost stvořená.

Umývání vlasů - pro většinu z nás každodenní záležitost. Důležité však je, jak se k ní postavíme. Každý se v koupelně chová jinak – ať už jde o frekvenci mytí vlasů, jaké přípravky používáme, v jaké míře a tak dále. Někteří se snaží měnit svoje každodenní návyky k lepšímu, jiní zase o ekologických alternativách ani netuší. Dnes je jednou z nejrevolučnějších a nejrozšířenějších alternativ v oblasti hygieny tuhý šampon. Určitě jste se s ním v poslední době aspoň jednou setkali, je zdánlivě podobný mýdlu. Od mýdla se ale mnohými vlastnostmi liší. Začněme ale postupně a podrobně si vysvětlíme, o co vlastně jde.

Snímka obrazovky 2019-10-28 o 17.26.53

Co to je tuhý šampon?

Tuhý šampon je tuhá alternativa (nebo spíše lepší podoba) tekutého šamponu. Má všechny jeho vlastnosti a pár podstatných plusových bodů k tomu. Protože není tekutý, nepotřebuje ve svém složení žádné konzervanty ani stabilizátory. Úplně si vystačí s přírodním složením. Pění stejně jako tekutý šampon a dokonce víc než mýdlo se kterým jste si ho možná na začátku spletli. Je přizpůsobený pro vaše vlasy – obsahuje totiž přírodní zdroje saponinu, díky kterým pořádně pění.

Šampon vznikl jako vzdor konzumnímu a rychlému způsobu života plného nepotřebné chemie. Jeho složení vás svojí vynalézavostí určitě párkrát překvapí – například šampony od slovenské značky Ponio obsahují jemné tenzidy derivované z kokosového oleje. Šampon si vystačí s ekologickým papírovým obalem a díky jeho velikosti je skladný, praktický a velmi lehce přenosný. I přes jeho kompaktní vzhled vám vydrží podobně dlouhou dobu jako tekutý šampon, kterého je podstatně víc. V nabídce máme také několik tuhých šamponů značky Musk. Na své si tak přijdou i pánové!

Pěním, pěníš, pěníme

Dost bylo teorie – pojďme k praxi. Jak tedy šampon používat a jaké jsou jeho klady a zápory? V první řadě si vysvětlíme, že tuhý šampon není to stejné jako suchý šampon. Jsou to dvě úplně rozdílné věci.

Používání šamponu je naprosto jednoduché - promněte ho v mokrých vlasech a potom napěňte. Podobně jako byste nanášeli tekutý šampon. Protože sto lidí – sto chutí (a v koupelně to platí dvojnásob), Šampon si můžete napěnit i v rukách a pěnu nanést na vlasy. Jsme si jistí, že v obou případech vám výsledné množství pěny bude určitě stačit. Pěnu nechte kvůli jejím účinkům chvíli působit a potom smyjte. Vidíte, postup je velmi podobný jako při používání tekutého šamponu.

šampúch_Lyd_2

 

Plusy a mínusy tuhého šamponu

Jak se říká – není všecko pěna, co se pění ... Anebo to bylo se zlatem? Každopádně, pojďme se podívat na plusy a minusy tuhého šamponu.

Jestliže jste zvyklí mít po umytí komerčním tekutým šamponem pohádkově hebké vlasy, při umytí tuhým šamponem to tak úplně nebude. Důvod je ten, že komerční šampony odstraňují z povrchu pokožky hlavy a vlasů důležitý ochranný film. Proto se vám po nějaké době začne zdát, že jsou vaše vlasy pevnější a zdravější. Nepřichází totiž o přirozený ochranný film a jejich růst je tímto způsobem podporován. Ti, kteří přešli k šamponu kvůli zdravotním problémům, mluví například o ztrátě svrbivého pocitu na pokožce hlavy, eliminaci ekzémů a jiných kožních onemocnění či silnějších a pevnějších vlasech.

A co negativa? Upřímně – najít je není vůbec jednoduché. Ale abychom šampon pouze bezhlavě nechválili, zmiňme některé. Může se stát, že vaše vlasy zůstanou po použití šamponu zelektrizované. To však záleží na typu vlasů. Méně často se stává, že díky šamponu přijdete na svoji neobjevenou alergii. Šampon obsahuje pouze přírodní látky, a proto není tato možnost zcela vyloučena. Neházejte je ale všechny do jednoho pytle a zkuste změnit typ. Dalším slabým negativem může být to, že když už vám šampon dochází, je o něco těžší ho napěnit, protože je menší. Když ho po sprchování nenecháte pořádně vysušit, anebo ho necháte s trochou vody ze sprchování zavřený v nějaké malé nádobě, začne se vám drolit.

šampúch_Lyd_1

 

Extra tip

Vyzkoušejte si jednou za čas opláchnout vlasy jablečným octem. Zřeďte ho s vodou v poměru 1:5 a dosáhnete velkolepého udržitelného lesku.

Šampon se vyplatí vyzkoušet kvůli zdraví vašich vlasů a také naší planetě.

Je to udržitelný kousek kosmetiky, s maximálním podílem přírodních složek, eliminující obsah chemie! Šampon je zajisté pěnou budoucnosti. Vyzkoušejte ty od PONIO, KVITOK, MUSK, nebo se podívejte na celou řad naší vlasové kosmetiky!