Jak po zimě efektivně probudit svůj kompost?

Babičky říkávaly: pro někoho odpad, pro jiného poklad. Tak je to věru s kompostem.

Co však s kompostérem na jaře po dlouhé zimě?

Sluníčko začíná hřát a teploty stoupají nad 10°C, což je signál začít se věnovat kompostéru po zimním období.

Pokud jste venkovní kompost nepřipravili na zimní období a zamrzl vám, nic se neděje. Je běžné, že se kompostace přes zimu zpomalí, někdy až úplně zastaví, avšak na jaře se opět pomaličku rozjede.

Problém však nastává, když se tento proces prodlouží na několik měsíců a Vy byste už chtěli začít využívat kompost k obživě svých rostlin. V takovém případě doporučujeme použít Urychlovač kompostování (Tierra Verde nebo Biolan). Je to směs mikrobiologických kultur a enzymů, které ekologicky rozkládají veškerý organický odpad rostlinného původu. Výrazně Vám urychlí proces rozkladu, samozřejmě bez poškozování životního prostředí. 

Překopávač jako jedna z možností “budíku”

Pokud jste během zimy nepřekopávali, není to problém. Jednou z cest, jak efektivně „probudit“ kompost, je překopávač, vhodný nejen k probuzení po zimním spánku, ale také k důkladnému provzdušnění kompostovaného materiálu. Pokud vám kompost často páchne, překopávač je jednoznačně tou správnou volbou. Je lehký a díky svým materiálům nepodléhá korozi ani oxidování.

Pamatujte na 3 základní “V” kompostování:

  • Zabezpečený dostatečně velký přísun Vzduchu pro redukci plísní
  • Optimální Vlhkost kompostu – lze zjistit tak, že po stisknutí kompostu v ruce bude kapat přiměřené množství tekutiny, přibližně 3-4 kapky
  • Správný Vzhled a úprava materiálu pro rychlejší a efektivnější kompostování

Přejeme Vám krásný start jara a úspěšné probuzení kompostu! :)