Ekotipy na léto u vody

Osvěžující voda, zapadající slunce, vůně čerstvě ugrilovaného jídla, vlasy vlající v jemném vánku, nezastavitelný smích či dobrodružné výlety, jsou součástí oblíbeného ​​letního období. Je to období, které často trávíme u rybníků, jezer, řek a moří po celém světě. Vlny proudící a osvěžující vody přinášejí i vlny štěstí, radosti a bezstarostnosti do našich životů. Voda je domovem milionů druhů rostlin a živočichů, společně ji využíváme všichni. Měli bychom si jí tedy vážit a neznečišťovat ji, pokud chceme i nadále využívat přínosů zdravých oceánů a řek. 

8-2

V průběhu posledních dvou století se voda stala místem, kde končí putování mnohých odpadů a znečišťujicích látek uvolněných do přírody. Slyšeli jste už někdy o pojmu Velký pacifický koš? Je to "ostrov odpadků" nacházející se v centrální části Tichého oceánu, mezi Havají a Kalifornií. V současnosti pokrývá plochu 1,6 milionu čtverečních kilometrů, což je plocha 3x větší než Francie a téměř 33x větší než Slovensko. Cesta téměř všech těchto odpadků začíná na pevnině, pokračuje v řece a končí v oceánu, protože voda propojuje země a kontinenty. Toto uvědomění umocňuje fakt, že naše činy mají vliv nejen v lokálním, ale i globálním měřítku. Našim chováním a rozhodnutími chráníme nejen vodu a životní prostředí, ale v konečném důsledku i sebe, okolí a další generace. 

2-2

Opakované používání věcí je alfou a omegou jak snižovat naši ekologickou stopu. Jednou ze základních věcí, kterou při pobytu u vody určitě opakovaně využijete, je láhev na vodu či na vaši oblíbenou limonádu. Ve vedrech je velmi praktická termo láhevkterá umí udržet vodu studenou i několik hodin. V místním bufetu či restauraci můžete využít svůj vlastní příbor nebo kelímek na horké či studené nápoje. 

Často se stává, že do drinku jsou automaticky přidávána brčka. Návyk odmítnout jednorázové brčko se zdá být jednoduchý, ale chce to někdy větší dávku vytrvalosti nezapomenout na to při objednávání vašeho oblíbeného drinku. Ideální náhradou jednorázové slámky je nosit si své vlastní opakovaně použitelné brčko. 

Svačinu, ovoce či zeleninu, kterou si vychutnáte po dobrém zaplavání si, doporučujeme zabalit do dózy nebo do voskovaného ubrousku, který udrží potraviny déle čerstvé. Ušetříte tím zbytečné jednorázové alobaly či mikrotenové sáčky.

1-3

Jak všichni víme, vliv slunečních paprsků na pokožku je opravdu velký a proto je třeba ji dostatečně chránit opalovacím krémem. Během času u vody je nutné natírat se častěji, protože voda nám smývá ochranný filtr, který na sobě máme díky opalovacímu krému. Doporučujeme zvolit minerální opalovací krém, který je šetrný k životnímu prostředí i k pokožce. Neobsahuje nanočástice, které se vstřebávají do pokožky, zatěžují oceány a živočichy v oceánu. V oceánech je mikroplastu stále více a více. Podle údajů OSN z roku 2017 plave v mořích až 51 bilionů mikroplastových částic, což je 500x více než je hvězd v naší galaxii. Více o opalovacích krémech se můžete dočíst v článku na našem blogu Jana radí: Co je to SPF a proč ho musíme milovat? 

3-2

Komáři či klíšťata umí příjemný čas při západu slunce u jezera dost znepříjemnit. Pro citlivou dětskou pokožku je ideálním řešením repelent rostlinného původu, který neobsahuje žádné konzervační látky, syntetické parfémy či ropné deriváty.

Věříme, že jsme vás inspirovali k tomu, že i zdánlivě jednoduché činy a rozhodnutí mají smysl na cestě ke zdravější vodě a zelenější planetě.

 

Zdroje:

https://www.eea.europa.eu/sk/signaly-eea/signaly-2018/clanky/klimaticka-zmena-a-voda-2013

https://www.eea.europa.eu/sk/signaly-eea/signaly-2018/clanky/detailny-pohlad-2013-ocean-plastov

https://www.eea.europa.eu/sk/signaly-eea/signaly-2018/clanky/uvod-2013-cista-voda-znamena

https://www.europarl.europa.eu/news/sk/headlines/society/20181116STO19217/mikroplasty-odkial-sa-beru-co-sposobuju-a-ako-sa-ich-zbavit