Jana radí: Co je to SPF a proč ho musíme milovat?

Léto máme podle kalendáře již v plném proudu, navrhujeme tedy říct si několik slov o opalovacích krémech.

SPF, z angličtiny Sun Protection Factor a po našem Ochranný faktor, označuje lidově řečeno násobek minut, o kolikrát déle zvládne naše pokožka zůstat na slunci, aniž se spálila (např. Při SPF 15 = 75 minut s opalovákem / 5 minut bez opalováku). Je však důležité myslet na to, že každá kůže je jiná. Žena se zrzavými vlasy a světlou pokožkou může mít toto číslo někde úplně jinde, než brunetka s hnědýma očima a snědou pokožkou. Stejně třeba mít na paměti ještě různé jiné faktory, např. že úroveň UV záření se během dne mění, oblačnost, nebo i to kolik si toho krému na sebe reálné napatleme a v jaké vrstvě.

SPF_blogcover_1

Na lahvičce bývá toto číslo napsané velkými číslicemi, ideálně společně s označením UVA a UVB. UVA, A jako Aging (z angl. stárnutí) = sluneční paprsky vnikají hlouběji do pokožky, způsobují stárnutí a pigmentaci pokožky. UVB, B jako Burning (z angl. spálení) = sluneční paprsky kratší vlnové délky, způsobují spálení kůže. Případně můžeme na obalu najít širokospektrální SPF / Broad spectrum SPF .. TO jednoduše chceme! 

Na některých obalech se dá najít i něco ve stylu  PA+++, což je systém značení původem z Japonska, jež označoval ochranu před UVA zářením a na základě toho bylo vyvinuto označování PPD, typické více v USA.

Když se jednou začnete motat okolo SPF, zjistíte, že aktivní složky jsou často dělné na chemické SPF a fyzické SPF.

Fyzické složky SPF = je to především oxid zinečnatý (zinc oxide) nebo oxid titaničitý (titanium dioxide). Kdysi se taková SPFka dala lehko rozpoznat podle bílého povlaku, který zanechávaly. Nyní se však dokáží částečně popasovat i s tímto neduhem a nám už tedy nezůstává žádá výmluva :) Ve velké míře fungují tyto složky stejně jako u chemického SPFka - absorbují UV záření a mění je na teplo. Fyzické PSF složky asi 5 - 10 % těchto UV paprsků umí odrazit pryč. Složky fungují hned od momentu natření. Nátěr je však třeba pravidelněji obnovovat (pravidelněji než u chemického SPF)

Chemické složky SPF = jsou všechny ostatní. Většinou mívají kosmeticky elegantnější formu lehčího krému a lépe se snášejí s jinými skincare produkty. Na druhou stranu mohou být dráždivější pro citlivou pokožku, protože všechno absorbované záření mění na teplo (v případě onemocnění rosacea doporučuji fyzické SPFka právě pro jemnější způsob fungování). SPFka s tímto základem jsou odolnější vůči vodě a potu, avšak i tak nezapomínejte na pravidelné obnovení nátěru - hlavně pokud jste aktivní nebo u vody.

SPF_blogcover_3

A ne, nemusíte se při používání SPF obávat nedostatku vitamínu D - respektive bojte se ho, protože je velká šance, že tento deficit již stejně máte, stejně jako asi 70 % populace v České republice. Lidé však tradičně nepoužívají dostatečné množství SPFka a ani se nenatírají úplně všude a opakovaně - ruce, prostor mezi prsty, nohy, vlasová pokožka apod. To vše by mělo stačit běžnému člověku k syntéze vitamínu D ze slunce - tato schopnost věkem klesá a kolem padesátky je třeba spoléhat se i na vhodné doplňky stravy. 

Když už se bavíme o těch SPFkách, řekněme si něco i o legendě "SPF30 mi stačí, protože SPF50 je jen o něco málo účinnější než SPF30".

Jeden způsob, jak se na to můžeme podívat je: SPF30 vám zablokuje 96,7% UVA a UVB záření a SPF50 98 %. Od toho se odráží i někteří dermatologové, kteří říkají, že tam přece není až takový rozdíl.

Opalovaci%20krem

JENŽE! Je tu i druhá stránka mince - SPF30 vám propustí na kůži 3,3 % škodlivého UVA a UVB záření (100 - 96,7 %) a SPF50 propustí jen 2 % těchto škodlivých paprsků (100 - 98 %). Matematicky vyjádřeno je to o 1,65 x méně. Jinými slovy - s SPF30 je pravděpodobnost spálení cca 1,5 x větší než s SPF50. Vím, zavání to tu počty, ale mě celkem osvítilo, když jsem tu logiku konečně pochopila. A existuje na to už i řada studií, které tento výsledek potvrzují.   

Před pár let prolítla médii zpráva, že Havaj zakázala prodej SPF produktů s určitými složkami spojenými s bělením korálů (chemická SPFka se složkami jako oxybenzone a octinoxate). Na první pohled to zní jako vítězství, kde SPF dostalo na frak, ale když si o tom najdete bližší informace, zjistíte, že je mnoho expertů na korály a mořských ekologů, kteří upozorňují i na jiné faktory. 

Coral%20bleached

Co že to je vlastně bělení korálů? Některé korály žijí v symbióze s řasami zooxanthellae. Tyto řasy vytváří fotosyntézou živiny pro korály a taktéž jim dodávají jejich nádherné zbarvení. Jenže když se korál dostane do stresu, naruší se tato symbióza, korál ze sebe řasy vyloučí a zůstane bílý, bez hlavního zdroje živin. Pokud je stres krátkodobý, korál se po čase vzpamatuje a vše se vrátí do normálu. Pokud je však dlouhodobý nebo příliš velký, korál se vyhladoví a zemře.

Mezi nejčastější stresové faktory korálů patří změna teploty vody (zapříčiněna klimatickou změnou), zvyšování hodnoty kyselosti oceánů, zvýšení sluneční záření a znečištění jako jsou herbicidy hnojiva, olejové skvrny a další.

Existuje i několik studií, které spojují bělení korálů se složkami SPFek. Nejvíc studií je o látce jménem oxybenzone. O tuto látku se opíraly i studie na Havaji. Abychom ale měli celkový obraz, je třeba rozumět dávkování - bavíme se tu o jednotkách jako ppm/parts per million, nebo miligramů na litr, nebo ekvivalent jedné padesátiny (1/50) kapky zředěné v litru vody a řádově nižších koncentracích. Proto ne všichni vědci směřují pohled výlučně ke škodlivým SPFkám - podle nich se tím zastírá jen větší a hůř řešitelný problém jako je klimatická změna či zemědělství.

 

Expert na korály a profesor Terry Hughes (ředitel ARC Centre of Excellence for Coral Reef Studies) by například SPFka zařadil na 200. místo lidských aktivit s negativním vlivem na život korálů.

 

Co tedy dělat, když chceme být chráněni, ale zároveň i chceme být i laskavější k matce Zemi? 

1. Vyplatí se sledovat UV index - většina mobilů s nějakou aplikací na předpověď počasí udává i UV index na příslušný den. Tento údaj může být jiný pro každou lokalitu a stejně tak se může během dne měnit - brzy ráno a v podvečer bývá hodnota UV indexu nižší

  • UV index < 2= minimální risk spálení, SPFko stačí 
  • UV Index < 3-7 = vyšší riziko spálení, doporučuje se SPF a ochranné oblečení, klobouk a brýle
  • UV Index < 8=  zůstaňte raději doma

2. Vyplatí se číst si složení svých SPFek a hledat ingredience označované jako s minimálním nebo žádným vlivem na životní prostředí, například Avobenzone, Octisalate, Octocrylene, Octyl triazone/Uvinul T, Ecamsule/Mexoryl SX, Titanium Dioxide, Drometrizole Trisiloxane/Mexoryl XL. Takov je například i náš Attitude.

3. A opravdu se vyplatí kombinovat SPF ochranu s vhodným oblečením, nosit na hlavě klobou a nezapomínat na sluneční brýle. Na brýle s UV ochranou já nedám dopustit. Moje oči nereagují dobře na oční krémy s SPF. Pokud to máte stejně, opravdu doporučuji zvážit investici do minerálních skel s UV ochranou. Jsou možná dražší, ale z mé vlastní zkušenosti vím, že vydrží déle nepoškrábané a UV ochrana je zalisovaná přímo do skla. Navíc spousta značek nabízí servis výměny těchto skel - rám je vždy na vás. Já mám dokonce UV filtr i v dioptrických brýlích.

 

Děkuji za prostor a pozornost, milé dámy a děvčata.

S úctou,

vaše Jana Sāri