Detox domova aneb konec toxickým čistícím prostředkům

Ať už se k tomuto článku dostáváte ve svátečním období nebo po něm, je celkem dobrá šance, že je na pořádku dne troška uklízení. Jak na to ekologicky šetrně a zároveň ke zdraví obezřetně?

Zaprvé bychom si měli říct, proč jsou některé klasické čisticí prostředky vlastně škodlivé. Různá leštidla, gely a prášky všeho druhu, které najdeme na pultech drogerií, prošly přes určité kontroly, pořád ale obsahují koktejl různých hormonálních disruptorů, neurotoxinů a karcinogenů a bůhví čeho ještě. A před těmito strašáky nás bohužel pouhé gumové rukavice neochrání. Hlavní problém je totiž nenápadné a dlouhodobé hromadění toxinů v těle, které si ani neuvědomujeme. Dochází k němu hlavně vdechováním a kontaminací. Věděli jste, že se říká, že po jednom úklidu hospodyňka nadýchá tolik škodlivin, jako kuřák po krabičce cigaret?

Alergické reakce jsou další nepříjemný vedlejší účinek. Sice mohou být zaviněny skoro čímkoliv, ale existují látky, které je způsobují prokazatelně a častěji. Mezi ně se řadí aromatické a konzervační látky, které můžeme nalézt právě v pracích a čistících prostředcích nebo osvěžovačích vzduchu.

clanek2

Proč si domů tahat tohle všechno, když to vůbec není potřeba? Stačí znát pár vychytávek, vědět po čem v obchodě sáhnout a váš domov bude jako ze škatulky i bez chemie!

Prvním přikázáním eko čištění je svatá trojice citron, ocet a jedlá soda. Pokud zapátráte v paměti, možná tam někde vylovíte školní poučku o tom, že kyselina reaguje se zásadou. Podle toho můžeme odvodit, že ocet odstraní dobře vodní kámen (což jsou především soli vápníků a hořčíku). Proto ho využijete všude tam, kde byste zbytečně museli kupovat speciální prostředky proti vodnímu kameni — do myčky nebo pračky dejte šálek octa, pusťte ji naprázdno a hned uvidíte ten rozdíl. Hodí se taky do koupelny a podobných míst, kde by se vodní kámen přirozeně usazoval. Můžete přihodit i jedlou sodu. 

Ta totiž s octem vytvoří šumivou reakci a znásobí tak její účinnost. Pomáhá také proti mastnotě, takže pokud jste hledali záchranu pro nenapravitelně zašpiněné hrnce, toto je vaše superhrdinka. Je také skvělá na pohlcování pachů, a to jak například z ledničky, tak z prádla. Kyselina citronová působí podobně jako ocet, ale má navíc antibakteriální a dezinfekční účinky. Nebojte se proto pár kapek citronu přidat k jakémukoli čištění.

clane1

Pokud nemáte čas nebo chuť na octové dostaveníčko, eko drogerie bude váš nejlepší přítel. Cenově už jsou na tom dnes eko čističe podobně jako ty konvenční. Můžete také zamířit do bezobalového obchodu s prázdnou lahví, to je taky skvělá volba. S takovýmto nákupem totiž uděláte něco pro zdraví své i svých blízkých a v neposlední řadě snížíte zátěž životního prostředí.