Co patří do bioodpadu? Zemito vám poradí, jak na to!

Nový rok je v plném proudu a s ním nastává nová výzva pro nás všechny - třídění bioodpadu. Přestože jsme přesvědčeni, že v separaci odpadu jste prošli už kus cesty, v tomto blogu vás chceme provést těmi nejdůležitějšími informacemi a praktickými radami, jak co nejefektivněji třídit bioodpad a přispět tak k dalšímu snížení zátěže na naše životní prostředí.

Bioodpad_blogcover_3

Co to ten bioodpad vlastně je a proč je jeho třídění tak důležité?

Bioodpad nebo biologicky rozložitelný odpad je jakýkoli odpad, který je schopen rozložit se anaerobním nebo aerobním způsobem, tedy buď bez nebo s přítomností kyslíku, jako je zejména odpad z potravin, papíru a lepenky, zahrad a parků a podobně. Zjednodušeně řečeno - produkty, ze kterých vzniká biologický odpad (např. ovoce, zelenina, větve, hlína), vytvořila příroda, nevznikly lidskou činností, takže i jejich rozklad je v přírodě prakticky bezproblémový. Z této široké škály biologických odpadů se zaměříme na kuchyňský bioodpad, tedy odpad, který nám vzniká v naší kuchyni. Právě ten tvoří přibližně 40% podíl našeho komunálního odpadu. Vysoké číslo, co říkáte? 

Jakmile vyhodíte kuchyňský odpad do komunálního odpadu, je vyvezen na skládku, což vytváří velký ekologický problém - nově navezené odpady stlačují starší odpady v nižších vrstvách, což zabraňuje přísunu kyslíku potřebného pro jejich optimální rozklad, čímž vznikají hnilobné procesy a škodlivé plyny jako metan, který je jeden z nejagresivnějších skleníkových plynů způsobujících oteplování planety (metan je dokonce 30 krát škodlivější než oxid uhličitý). Spalování je ve srovnání se skládkováním sice lepší volba, avšak ani zde se nevyhneme tvorbě škodlivých plynů, např. dioxinu. Je až paradoxní, že řešením tohoto závažného problému je aktivita, kterou zná člověk prakticky od samého počátku jeho existence - kompostování. Pod pojmem kompostování rozumíme proces, při kterém dochází za pomoci vzduchu a působení mikroorganismů a půdních organismů k rozkladu biologických materiálů, přičemž vzniká organické hnojivo - kompost, díky kterému vracíme živiny zpět do půdy a co je důležité, nevzniká nám žádný odpad. 

Kompostování v rodinném domě

Pokud máte rodinný dům se zahradou, máte rozhodně výhodu - kompostování je v tomto případě velmi jednoduché. A dokonce máte i více možností. Jednou z nich je zahradní kompostér či silo, které si můžete vybrat z široké nabídky. Při výběru kompostéru doporučujeme nejprve zvážit velikost vaší zahrady. Pak už si jen vyberete dle typu a kvality jednotlivých kompostérů. Stále tápete v tom, jaký kompostér je pro vás nejvhodnější? Přečtěte si na našem blogu článek Jak vybrat ideální kompostér.

Pokud se vám nechce s každou slupkou běžet na kompost, doporučujeme pořídit si nádobu na bioodpad, která díky svému krásnému designu neudělá ostudu ani na kuchyňské lince. Po naplnění nádoby ji jednoduše vezmete, obsah vysypete na kompost, nádobu omyjete přírodním přípravkem na nádobí a můžete ji znovu používat. Super, že?

Další možností, která se hodí i když nemáte zahradu, je vermikompostování. Proces se trošku liší, ale ani touto změnou nepřijdete o žádnou z kvalit zahradního kompostování. Vermikompostér vytváří kompost za pomoci vašich nových domácích mazlíčků. Jsou jimi kalifornské žížaly – nenároční malí kámoši, kteří vám dají opravdu hodně. Výsledkem je výborný domácí kompost s všestranným využitím. Chcete se dozvědět víc o vermikompostování? Přečtěte si článek na blogu, kde jsme vyzpovídali tři blogerky, jaké je spolubydlení s žížalkami.

 Bioodpad_blogcover_2

Další jednoduchou variantou domácího kompotování je využití bokashi nádoby. Tu oceníte se zahradou i bez ní. V ní dochází k přeměne bio odpadu formou fermentace za spolupráce speciálních bakterií. Proces probíhá na rozdíl od klasického kompostování, bez přístupu vzduchu a živých organismů. Více jsme vám o bokashi kompostérech sepsali v článku na téma druhy kompostování.

Kompostování na sídlišti

Kompostovat mohou samozřejmě i lidé, kteří bydlí v paneláku na sídlišti. V první řadě se nabízí výše zmíněný vermikompostér a bokashi. Další z možností je hnědá nádoba, která už je na většině větších sídlišť. V každé městské části se však možnosti hnědých kontejnerů maličko liší.

Máte podobně ekologicky smýšlející spolubydlící a to nejen ve vašem bytě, ale v celém domě? Nebojte se obrátit na příslušný městský úřad s žádostí o pořízení hnědé nádoby na bioodpad. Platbu si pak rozdělíte mezi jednotlivé byty a máte vystaráno. Tyto kompostéry mohou být například ve vnitrobloku či sklepní kóji. Jedním takovým kompostérem je například Kompostér Quick 220 eco od značky Biolan, který je díky své tepelné izolaci vhodný pro celoroční kompostování kuchyňského bioodpadu.

V neposlední řadě existuje i varianta kompostování v rámci komunitních zahrad. V rámci větších měst už se jedná o celkem běžnou praxi. Například v Praze je hned několik možností, které můžete využít, například Prazelenina či KomPot. A víte co je super? Že si tady jako bonus můžete i něco vypěstovat.

 Bioodpad_blogcover_1

Co všechno patří do kuchyňského bioodpadu?

Pojďme k tomu nejdůležitějšímu - co můžeme, případně nemůžeme, házet do kuchyňského bioodpadu:

ANO

  • tepelně upravené a neupravené zbytky potravin rostlinného původu
  • starý chléb a pečivo
  • vejce a výrobky z nich, vaječné skořápky
  • potraviny po záruční době
  • znehodnocené potraviny / potraviny po záruční době
  • slupky z ovoce a zeleniny
  • čajové sáčky, lufa
  • zbytky květin a rostlin
  • použitý kapesník, ubrousek

NE

  • zelený odpad ze zahrad (tráva, listí, větve patří do zahradního kompostéru)
  • tříděné složky odpadu (plasty, sklo, papír)
  • nebezpečné odpady
  • kuchyňský olej, tuky
  • tekuté složky (polévky, omáčky)
  • plastové sáčky, pleny
  • prach ze smetí a vysávání
  • cigaretový nedopalek
  • uhynulá zvířata

Co patří a nepatří do jednotlivých druhů kompostérů si můžete přečíst také tady. 

Věříme, že náš článek vám pomohl lépe se zorientovat v problematice třídění kuchyňských bioodpadů a inspiroval vás ke změně, díky které můžeme výrazně snížit objem komunálních odpadů odcházejících na skládky a předcházet tak dalším environmentálním problémům, čímž může být naše životní prostředí znovu o něco více udržitelnější. My v Zemito vám i v tomto kroku velmi rádi pomůžeme. Vzhůru do toho!

Zajímá vás o kompostování více? Mrkněte na tento rozcestník.