Jaké je spolubydlení s kalifornskými žížalami? Vyzpovídali jsme WEEF, Surovú dcérku a Donnu Iveh!

Vyzpovídali jsme blogerky Weef, Surovádcerka a Donnaiveh, a zeptali jsme se, jaké je spolubydlení s kalifornskými žížalami a jak jde kompostování v bytě.

Často se střetáváme s reakcemi a otázkami, zda je bytové kompostování náročné a jak to vlastně celé funguje. Jestli náhodou žížalky z kompostéru nevylezou? :) Ačkoliv si myslíme, že není nad vlastní zkušenost, vyzpovídali jsme tři velmi inspirativní mladé ženy, které mají s bytovým kompostováním zkušenost a samy ho využívají k efektivní redukci bio odpadu. 

Kompost_blogcover_2

WEEF

1) Co tě motivovalo k bytovému kompostování? 

Chtěla jsem se posunout dál v souvislosti s minimalizací odpadu, který produkuji. Začala jsem se hodně zajímat o zero waste a posléze postupnými kroky doputovala právě k vermikompostování. Měla jsem šanci bavit se na toto téma s odborníkem z Hnutí DUHA, se kterým jsme na téma odpadů dali do kupy video. Bio odpad se dá krásně využít a jeho vyhození do směsného odpadu páchá na skládkách víc škody než užitku. 

2) Jaké byly začátky s kompostérem? 

Trvalo to asi tři měsíce, než se mi vermikompostér zajel. Znamením byl žížalí čaj, který se nashromáždil ve spodní části kompostéru.

3) Měla jsi nějaké problémy? Jak jsi je řešila?

Určitě, třeba mušky nebo plíseň. To se mi tam průběžně střídá dodnes. Někdy se kompostéru daří lépe někdy hůř. Záleží podle toho, jak se zrovna stravujeme, co do něj házíme. Naučila jsem se, že citrusy do vermikompostéru neházím. Mušky se pak hodně přemnoží. Naopak pomáhá kávová sedlina nebo skořápky od vajíček, aby se v něm udržovala "pohoda" a žížaly byly spokojené. 

4) Je to podle tebe náročné? Mnoho lidí se nás ptá na to, jak moc náročné je bytové kompostování?

Není to náročné. Jen se musíte naučit v tom chodit. Myslím, že to za to stojí. Uvidíte o kolik se vám sníží obsah koše a budete mít radost, že z toho vznikne něco užitečného - žížalí čaj a pak i kompost samotný, který je super na kytky. Já osobně ho jen nedoporučuji lidem, kteří cestují třeba i na měsíce pryč. Žížaly potřebují jíst pravidelně a vydrží tak ty tři týdny, ale déle už to není OK. 

5) Proč by se lidé měli pustit do kompostování?

Protože je to podle mně fajn způsob spojení příjemného s užitečným - vermikompost vám dám hnojivo a vy místo abyste zahlcovali skládky odpadem, se kterým si neví rady, nijak nehoří, tak šetříte planetu a vytváříte méně odpadu. A taky budete mít nové domácí mazlíčky. 

 

Screen Shot 2020-04-30 at 13.53.50

 

SUROVADCERKA

1) Co tě motivovalo k bytovému kompostování? 

Bol to ďalší prirodzený krok v našej domácnosti smerom k udržateľnosti. Začali sme pestovať veľa rastlín a mať pre ne kompost a dážďovkový čaj je veľmi pohodlné. Sú to cenné veci, ktoré si takto zadarmo vyrobíme len z nášho odpadu.

2) Jaké byly začátky s kompostérem? 

V začiatku som mala obavy, ale našťastie sa nenaplnili. Všetko som si naštudovala a kompost sa rozbehol krásne. Žiadne úteky dážďoviek sa nekonali. 

3) Měla jsi nějaké problémy? Jak jsi je řešila?

Náš jediný problém bol naozaj malý. Na začiatku sa nazbieralo pár mušiek, ktorým sa v ňom tiež páčilo. Preto som zvyšky jedla v komposte pokryla listami či papierom, uhlíkatým materiálom. Odvtedy už žiadne mušky nemáme. Začala som to riešiť okamžite, aby sa príliš nerozmnožili ešte kým si dážďovky zvykajú na nové prostredie a nemajú to pod kontrolou.

4) Je to podle tebe náročné? Mnoho lidí se nás ptá na to, jak moc náročné je bytové kompostování?

Je to najmenej náročné domáce zvieratko! Kompostér máme priamo v kuchyni, aby bol na očiach. Zatiaľ vyžaduje len kŕmenie a kontrolovanie. Ak vidím, že je príliš vlhký pridávam uhlíkatý materiál, ak by bol suchý tak zase vlahu. Inak človek ani nevie, že ho doma má.

5) Proč by se lidé měli pustit do kompostování?

Človek môže len získať. Zmenšiť svoju uhlíkovú stopu, zredukovať množstvo odpadu a premeniť ho na kompost. Ak máte doma rastliny, tak za toto rozhodnutie sa určite poďakujú. 

 

IMG_4893

 

DONNAIVEH

1) Co tě motivovalo k bytovému kompostování? 

Prvý dôvod bol ten, že máme naozaj veľa bio odpadu, ktorý sme hádzali do koša. Takto sa aspoň použije a celkovo ten “odpad” cirkuluje a ja ho môžem použiť potom ako hnojivo pre rastliny. 

2) Jaké byly začátky s kompostérem? 

No išlo mu to celkom dobre, ale najlepšie sa naučíš na vlastných chybách. Pochopila som, že niektoré veci tam jednoducho nie je dobré dávať (cibuľové šupky, cesnak atď.) Za prvé dva mesiace sa rozbehol výborne, keďže som tam dávala veľa čajových vrecúšok a dážďovky sa mi naozaj enormne rozmnožili.

3) Měla jsi nějaké problémy? Jak jsi je řešila?

Pleseň bol prvý problém. Potom som prišla na to, že naozaj musím všetko dávať na menšie kúsky aby to boli schopné dievčatá sprocesovať. Bolo tiež obdobie, že som mala mušky. Mala som príliš vlhký substrát, tak som tam pridala napríklad papier alebo zem, keď som presádzala rastliny, a premiešala to spolu. V zásade si treba uvedomiť, že ten kompost je živý organizmus. Sú tam pravidlá, je tam určitý rád a treba to jednoducho rešpektovať. 

4) Je to podle tebe náročné? Mnoho lidí se nás ptá na to, jak moc náročné je bytové kompostování?

Náročné to nie je vôbec. Treba si zvyknúť a dať tomu čas nech sa to zabehne. Krájať veci na malé kúsky a hlavne tam dávať to, čo tam patrí. Segedínsky guláš po babke tam rozhodne nepatrí.

5) Proč by se lidé měli pustit do kompostování?

Je na čase sa pozerať na odpad ako surovinu a nie ako na “bordel”. Toto je prave jeden zo spôsobov ako sa dá odpad efektívne využiť. Ak ste doma sám, budete mať tiež spoločnosť niekoľkých milých slečien.