BIOLAN - moderní řešení kompostovacích separačních toalet

Finská firma Biolan nabízí moderní řešení kompostovacích separačních toalet

Biolan je specialista v oblasti ekologického bydlení. Svými výrobky oslovuje zákazníky, kteří chtějí žít v souladu s přírodou a současně mají vysoké nároky na kvalitu. Biolan přináší na český trh funkční kompostovací toalety a kompostéry. Jejich hlavními přednostmi jsou kvalitní materiály i zpracování, snadná instalace a provoz šetrný k životnímu prostředí. Patentovaný tepelně-izolační systém zaručuje rychlý proces kompostování a příjemné použití bez zápachu.

K provozu toalety není nutný přívod vody ani elektřiny. Výhodou je i snadné čištění a manipulace se vzniklým kompostem. Hotový kompost vzniká zráním uvnitř toalety v průběhu několika měsíců. Firma Biolan se řadí mezi odpovědné firmy a své produkty vyrábí z recyklovatelných termoplastů pomocí strojů, poháněných solární a větrnou energií. Biolan kompostovací toaleta je vhodná k umístění na zahradě i v domě, dobře bude sloužit i větším rodinám nebo komunitám. Je vhodným řešením pro lesní mateřské školy, lesní kluby, ekocentra a jiná komunitní místa se vztahem k životnímu prostředí. 

 Vaše zkušenost s toaletami Biolan

Své zkušenosti sdílí Mgr. Tereza Sládečková, koordinátorka Dětského lesního klubu Vrabčí hnízdo:

"V září 2018 jsme otevřeli Vrabčí hnízdo, které má podobný provoz jako klasická mateřská škola, funguje od pondělí do pátku od 8:00 do 16:00, s tím rozdílem že vzdělávání v naší lesní školce probíhá venku za každého počasí. Zázemí využíváme v době oběda a v čase odpočinku. Máme dvě jurty a denně naši školku navštěvuje skupina 16 a více dětí, o které pečují tři průvodci. V době, kdy jsme stavěli zázemí pro naši lesní školku, zamýšleli jsme se hlavně nad tím, jak vše navrhnout tak, aby to dobře fungovalo a bylo co nejjednodušší na údržbu. Lesní školka sídlí přímo u lesa a funguje bez vody a elektřiny, to se dá řešit mnoha způsoby, na které jsme si našli svůj systém. Protože je to ale samo o sobě komplikace, chtěli jsme záchody, které budou na údržbu co nejjednodušší. Současně nám šlo o to, abychom vyhověli všem hygienickým a legislativním požadavkům, a aby používání záchodu bylo v souladu s životním prostředím. Odmítli jsme různé verze chemických záchodů a vybrali separační kompostovací toalety Biolan. V zázemí máme momentálně tři tyto záchody a po více než roce používání to hodnotíme jako dobrou volbu. 

Rodiče a jiní příchozí, kteří navštíví naši lesní školku se vždy zajímají o to, jak vlastně fungujeme se “suchými” záchody. My jsme hygienické zázemí umístili do dřevěného přístřešku poblíž jurt, které jsou spojeny zastřešenou terasou. To je pro děti příjemné, protože nezmoknou při cestě na záchod. Máme dvě toalety pro děti a jednu pro dospělé. Dětské toalety jsme umístili trochu níž, aby výška vyhovovala dětem. Děti nemají s použitím záchodu problém, protože vypadá podobně jako klasický záchod, který mají doma a prkýnko je vyrobeno z odolného tepelného materiálu, který ani v zimě nechladí. Místo splachování je akorát nutné záchod zasypat. My oceňujeme především snadnou údržbu toalet. Použité materiály jsou snadno omyvatelné. Otíráme je čisticími a dezinfekčními prostředky několikrát denně. Samozřejmě používáme jen ekologické čisticí prostředky. Čištění toalet provádíme podle potřeby, ale maximálně čtyřikrát do roka. Toalety jsou v přístřešku umístěny tak, aby bylo možné zezadu vybírat hotový kompost. Pro nás i pro děti je používání příjemné taky proto, že prostor toalet nikdy nezapáchá a funguje stále stejně v horkém létě i v zimě v mrazech."

Proč toalety Biolan

Pro lesní mateřské školy a jiná komunitní centra je použití kompostovací separační toalety Biolan vhodné mimo jiné proto, že splňuje požadavky na hygienické používání a nezatěžuje životní prostředí. Odpad, který toaleta vyprodukuje po uplynutí doby zrání, při dodržení postupu doporučeného výrobcem není klasifikován jako infekční. Důležitá je tu okamžitá separace tekuté a tuhé složky. Kapalina se odděluje průsakovým otvorem a jímá se do nádoby. Je možné ji ředit v poměru 1:5 a používat jako zálivku. Toalety se zasypávají sypkou uhlíkatou směsí, která podporuje kompostovací proces. 

Pro lesní mateřské školy a kluby jsou vhodné toalety typu Biolan composting Toilet eco a Biolan Populett 200. Instalace a používání obou typů je velmi jednoduché. Kvalitní zpracování i odolné mrazuvzdorné materiály zajistí dlouhodobé používání i v náročných podmínkách. 

V lednu 2020 připravujeme zvýhodněnou cenovou nabídku speciálně pro Lesní mateřské školy a Lesní kluby, kterou lze využít při žádosti o dotaci výzvy č. 7/2019: Přírodní zahrady