Ať jsou letošní vánoce šťastné a veselé

 Už jen pár dní a jsou zde opět svátky radosti, klidu a rodinné pohody.

U nás doma je to žůžo. Milujeme setkat se a radostně si užívat, že jsme po roce opět spolu. Všichni zdraví a o rok moudřejší. Máme takovou dohodu, že si kupujeme jen dárky, které opravdu potřebujeme a chceme. Dopředu si o nich povídáme, a tím si usnadňujeme hledání a hlavně se vyhýbáme množství zbytečností, které bychom i tak doma mít nechtěli. Možná se obíráme o moment překvapení, ale za to máme 100% jistotu, že si darujeme to, co opravdu využijeme a potřebujeme.

loren-cutler-sHCjnKRhyso-unsplash

Ne ve všech rodinách to tak je...

Vánoce jsou opravdu někdy šílené a neekologické svátky. Podívejme se na fakta.

Více než 154 milionů Američanů přiznává, že dostalo nejméně jeden nechtěný dárek. V Británii skončí každý pátý nechtěný dárek rovnou na skládce. V přepočtu je to kolem 23 milionů nechtěných dárků, které se den po jejich rozbalení automaticky stávají odpadem a ten se na skládce může rozkládat stovky let.

Samozřejmě, že Vánoce nejsou jen o dárcích, ale i o kilometrech balicího papíru, do kterého je balíme. Zajímavostí je, že v průměru člověk mine na balení vánočních dárků 2,68 role balicího papíru, ze kterého se jen část může recyklovat. Balicí papíry potažené fólií nebo glitry totiž patří do komunálního odpadu.

annie-spratt-hqkYp-Ookk4-unsplash

Ale pojďme na Česko...

V roce 2018 jsme za vánoční dárečky utratili asi 7300 Kč, za jídlo průměrný Čech utratil něco kolem 3130 Kč. Mezi nejčastější dárky v Česku patří oblečení, elektronika, knihy, kosmetika a hračky. Polovina z nás se snaží vysondovat, co by si naši blízcí přáli . Někteří z nás se ptají přímo. A co vy do které skupiny patříte?

Nechtěné dárky. Co s vámi?

Asi vás nepřekvapí fakt, že nejběžnějším nechtěným dárkem je oblečení, obuv, kosmetika včetně parfémů nebo dárky do domácnosti. A většina z nás si nechtěné dárky nechá i přesto, že ví, že je nikdy nevyužije.

Samozřejmě, že nejlepším řešením, jak předcházet nesmyslnému vyhazování peněz a zároveň tvorbě odpadu, je upřímný rozhovor s členy domácnosti o tom, co si pod stromečkem chceme opravdu najít. A proto buďme k sobě upřímní.

Mluvme a mluvme o tom, že darování dárků je o vzájemné důvěře. Vánoce určitě nejsou jen o dárcích, právě naopak, jsou o čase stráveném v kruhu přátel. Každému bude lépe, když si pod stromečkem najde to, co ho baví. A ne něco, při čem se bude muset kysele tvářit, protože v momentě, kdy dárek rozbalí, bude vědět, že na něj doma bude jen sedat prach.

Co s těmi, kteří si nedají říct? Protože víme, že i takových v rodině máme.

Pokud máte v rodině člena nebo kamaráda, kteří jsou jedničky v dávání nesmyslných dárků, přijměte je. Je to náročné, ale rozčilování vám pravděpodobně i tak nepomůže. A obdarování je pro některé z nás jediným jazykem lásky, kterým umí tu jejich projevovat. Dovolme jim to.

Za dárky poděkujte a klidně se s nimi rozlučte. Nechtěné dárky můžete věnovat na charitu nebo rodinám v nouzi. Vyswapovat je, prodat nebo je darovat někomu jinému.

A na závěr přikládám pár tipů na "šťastné, veselé a zelené":

Ptejte se, poslouchejte a přemýšlejte nad tím, co komu koupíte.
Neodsouvejte své zásady. Pokud se celý rok snažíte o zodpovědnější život, ustůjte to i na Vánoce. Užijte si je naplno a v souladu se svými zásadami.
Vyměňte balicí papír za noviny a udělejte si z balení dárků novou rodinnou disciplínu. Zahrajte si hru o nejoriginálnější zabalené dárky.
Věnujte pod stromeček krok na "cestě" k udržitelnosti. Obdarujte své blízké eko-dárkem, který víte, že by si sami nekoupili.

 kira-auf-der-heide-IPx7J1n_xUc-unsplash

 Mezi moje favority patří lufa, kompostovatelné houbičky a čepované eko prostředky na čištění a mytí nádobí či bambusové tyčinky do uší. Není nic lepšího, než když vaši blízcí díky vám udělají jeden malý krok navíc. A co vy víte, možná se jim tyto produkty zalíbí.

  1. Podpořte české designéry a značky. Letos nás potřebují více než kdykoliv předtím. Zamilujte se zpět do kvality a nikoli kvantity.
  2. Vyměňte konvenční kosmetické balíčky za kvalitní přírodní českou kosmetiku.
  3. Myslete na ty, kteří jsou v nouzi. Přispět můžete například pravidelně 1 € na občanské sdružení #everyindividualmatters, které každý měsíc sbírkou pomáhá lidem v nouzi nebo zvířatům. Ročně vás tato pomoc bude stát jen 12 €. Kdybychom všichni věnovali jen 1 € měsíčně, svět by byl ještě krásnějším místem.
  4. A na závěr si každý pro sebe připomeňme, o čem pro nás Vánoce jsou a užijme si je v kruhu nejbližších. Po tomto roce si všichni zasloužíme vychutnat si pohodu a pořádný odpočinek u bramborového salátu a pohádek.

Zdroje:

https://boutique-magazine.co.uk/talking-rubbish-23-million-unwanted-gifts-destined-for-landfill-this-christmas/

https://www.savings.com.au/credit-cards/aussies-wasted-over-400-million-in-unwanted-christmas-gifts-last-year

https://www.finder.com/unwanted-gifts

https://touchit.sk/kolko-minie-priemerny-slovak-pocas-vianoc-pozrite-sa-ake-darceky-su-in/208474