1 den bez plastu. Zvládnete to?

 1denbezplastu5

 

Ať se nám to líbí nebo ne, plast je součástí našeho života. Ukládáme si do něj jídlo a potraviny při nákupu, pijeme z něj, sedáváme na něm, oblékáme si ho a naše děti si s ním rády hrají. I přesto, že víme, jak je pro životní prostředí nebezpečný, zahrabává se na skládkách, spaluje ve spalovnách a co je horší, končí v našich lesích a oceánech.

Jistě, může se zdát až neuvěřitelné snažit se v dnešní době žít bez plastů, ale redukce (především jednorázových obalů) je nevyhnutelná.

 

Zamyslete se nad těmito statistikami

  1. Od padesátých let jsme vyprodukovali 6,3 miliardy tun plastového odpadu
  2. Pouze v České republice se spotřebuje dle analýzy přibližně 59 tisíc tun PET nápojových obalů, z toho se u nás vytřídí zhruba 65% (a to patříme ke špičkám v rámci EU).
  3. Každý rok vyhodíme tolik přebytečného plastu, že kdybychom z něho vytvořili řetěz, obtočíme naši planetu 4x dokola
  4. Podle odhadu centra pro biologickou rozmanitost, je ve světových oceánech tolik plastu, kvůli kterým je zahubena více než polovina všech želv, mořských ptáků a mořských savců!!

 

  

Co tedy dělat s problémem, který se zdá být tak velký?

  • Inspirujte se právě probíhající osvětovou akcí Plastic Free July, s kterou přišla stejnojmenná australská organizace, jejich myšlenka je budovat globální hnutí, které výrazně sniží využití plastů a zlepší recyklaci na celém světě.
  • PLASTIC FREE JULY se může zúčastnit kdokoli. Smysl této akce spočívá ve vyřazení plastu z denního života - především jednorázových plastů - na 1 měsíc. Pokud je pro vás celý měsíc nepředstavitelný, zkuste si výzvu třeba na 1 týden nebo alespoň 1 den. Více se dozvíte na: http://www.plasticfreejuly.org
  • Důležité je se odhodlat se a udělat první malý, ale odvážný krůček správným směrem. Svět je přeci plný skutečných příběhů, kdy jednotlivci s odhodláním a chutí dělat věci jinak, dokážou nadchnout ostatní a měnit svět k lepšímu. Jedním z nich může být i příběh Afroz Shah, který v indické Mumbai inicioval vyklizení pláže, na které si jako malý hrál. Podívejte se na video:

 

 

Jak zvládnout 1 den bez plastu?

Chce to jen drobnou přípravu a především být všímavější k tomu, co a jak nakupuji.

  1. Ráno svůj plastový zubní kartáček nahradíte například bambusovým
  2. Nekupujte si nic vyrobeného z plastu nebo v něm zabalené (ano, to je výzva! :) ) 
  3. Ranní kávu si dopřejte v klidu v kavárně nebo si ji nechte udělat s sebou do vlastního hrnku
  4. Na oběd s sebou si ráno z domu přibalte do kabelky nebo batohu vlastní krabičku nebo si ho nechte zabalit do kompostovatelné krabičky 
  5. Nakupte v bezobalovém obchodě nebo na tržnici do vlastních znovupoužitelných sáčků a nádob
  6. Ideální je si nákup odnést domů v opakovaně použitelné tašce nebo síťovce
  7. Po celý den dodržujte pitný režim s některou ze zdravých Equa láhví

 

ecoheart_1x1_300px  flaška th (3)

 

Pro začátek stačí říci NE plastům na jedno použití, jako jsou brčka, kelímky, tašky, sáčky a další mnohdy zbytečné obaly. Kdo by nemiloval pití svého oblíbeného, míchaného drinku brčkem? Ale je to opravdu nutnost? S brčky a PET láhvemi to zašlo tak daleko, že jsou (právem) považovány za ekologickou katastrofu.

 

Snažte se omezit používání výrobků, které obsahují mikroplasty nebo plastová mikrovlákna. Je čas znovu se vrátit k používání výrobků z přírodních materiálů. Tak jako kdysi, mít po ruce vlastní tašku na nákupy, nádoby na jídlo, láhev na pití, bavlněné oblečení a podobně. Taková maličkost, jako vzít si vlastní nádobí, pokud plánujete jíst někde, kde neposkytují stříbrné příbory a porcelánové talíře. Tohle může být ze začátku těžší si uvědomit, ale dokonce jen taková prkotina, jako dřevěná vidlička a znovupoužitelná láhev v kabelce, vám pomůže překonat celý den bez plastů.

 

Bonusové body života bez plastu:

  • Ušetříte peníze
  • Ochráníte své zdraví
  • Podílíte se na ochraně živočichů a životního prostředí
  • Půjdete příkladem ostatním

 

plasicfreejuly1

 

Buďte tou změnou, kterou chcete vidět ve světě

Začněte jednodenní zkouškou. Uvidíte, že to není zase tak těžké, jak jste si mysleli. Je potřeba jen malá příprava, se kterou vám pomohou například produkty z našeho eshopu. Ochota vystoupit z komfortní zóny, nebát se odlišovat, je ale také důležitá. Když tento krok učiníte, a překonáte drobné počáteční překžky, budete nakonec odměněni skvělým pocitem zadostiučinění. A i tímto malým krokem přispíváme ke změně. Změně k lepšímu.

 

Autor: Lucie Vokounová 

zdroj: www.mnn.com