#hýčkamse: Jak se o svoje vlasy stará Lýdia z Apredsasanevydala?

Když jsem byla ještě školačka, máma mě ostříhala na hříbka, protože tehdy se říkalo, že když dítě ostříháte na krátko, bude mít hustější vlasy. Nepomohlo. Měla jsem vlásky tenoulinké a hebké jako peří. Celou základní školu jsem nosila vlasy zapletené v copech s přísným zákazem si je rozpustit. S příchodem střední školy začalo moje rebelské období. Experimenty s barvami - od červené, přes zelenou, cyklamenovou až po jakýsi zvláštní melír. Se střihem - šikmá ofinka, rovná ofinka, sestříhané vlasy, vyholená část nad krkem. S tvarem - kulma, žehlička nebo pár dredů.

Na vysoké škole jsem měla období, kdy jsem si stříhala vlasy sama, podle lunárního kalendáře.

Musím se přiznat, že nejsem člověk, který používá speciální kůry. V první řadě jsem taková, a to platí všeobecně, že jak se mi něco osvědčí, nemám potřebu hledat něco "lepšího". Nerada experimentuji, protože to stojí čas, peníze a častokrát hodně zklamání. Nejraději jsem, když mi někdo doporučí něco, co má sám vyzkoušené, co zaručuje kvalitu a je na tom alespoň trošku podobně jako já (né každému přirozeně sedí všechno). Proto by jsem na úvod řekla, že já mám normální vlasy, s trochu rychlejším sklonem k maštění.

Ano, byly časy, kdy jsem sama používala značky jako Sayoss, L’Oreal nebo podobné, povím to otevřeně, nechutnosti (jednou mě po modrém Sayoss šampónu svědila hlava dva týdny). Potom se mi můj velmi dobrý kamarád, odborník na vlasy zeptal, proč si na ně dávám naftu. Tehdy jsem přestala. Vrátila jsem se zpět v čase a koupila si svůj nejobyčejnější kopřivový šampón, který jsem znala.

IMG_3291 2

Už to je nějaký čas, co se i já snažím eliminovat odpad, hlavně plasty, proto jsem přešla na tuhé šampóny. Začala jsem levandulovým Muskem a skončila u Vzácné dřevo Kvitok (protože mě očarovala ta vůně). Na tuhých šamponech, kromě toho, že podporujeme lokální značky a dáváme si na vlasy (i do vody) čistou přírodu, oceňujeme jejich praktičnost. Povím vám, já mám teď nejdelší vlasy od roku 2010 a s tuhým šampónem je jejich umývání o mnoho jednodušší.

Také jsem začala používat kartáč na vlasy se štětinami z divočáka. Vždy jsem po něm toužila, a když se mi už můj starý kartáč definitivně rozpadl, neváhala jsem. Díky němu jsem získala jakýsi rituál a každý večer před spaním si je pročešu, vyhnu se tak obrovitánským uzlům, které se mi množí, zvlášť v tomto čepicovém období.

Často se mě lidi ptají, jak dlouho tuhý šampón vydrží, no nedá se to úplně přesně říci. Je to něco kolem měsíce, možná trošku více. Kupujeme je s manželem ve větším množství i baleních a já si vlasy neumývám tak často. Snažím se 2x max. 3x do týdne, resp. dle potřeby.

Navia Tuhy sampon_1

 

O trošku komplikovanější to má můj manžel Šimon. On si vlasy umýval roky jen vodou, maximálně kokosovým olejem (ne, nebyly potom mastnější). Vlasy mu začaly toho roku trošku výrazněji vypadávat, proto jsme se poradili s odborníky a Šimon začal používat Zinek, avokádový olej a tuhý šampón Navia Maca, který je určen na vypadávání vlasů. Výsledky se zatím nedostavily, ale věříme, že to chce více času.

 Extra tipy na závěr :

  • Pokud se vám zdá, že se po tuhých šampónech vlasy méně lesknou, zkuste si je opláchnout jablečným octem. Ideální je ho naředit s vodou 1:5. 
  • Není nad to pravidelně si vlasy zastřihávat od zničených konečků. Když si chcete nechat dlouhé vlasy, o to precizněji by jste si je měli stříhat. Aby při další návštěvě u kadeřníka nemusel ostříhat delší část vlasů.