Zodpovědná sluneční ochrana pro děti

Letní sluneční paprsky přidávají každým dnem na síle a my máme radost, že můžeme trávit víc času venku na sluníčku a u vody. Příjemné sluneční lechtání nám postupně dávkuje do kůže vitamin D, který je potřebný pro náš imunitní systém, fyzickou i psychickou pohodu. Jak už to tak bývá, vše dobré má i svoje stinné stránky a proto vystavování se příliš dlouho slunečnímu záření, a ještě bez dobré a pravidelné ochrany kůže, může být nebezpečné. U dětí to platí dvojnásob, protože mají citlivější, jemnější a tenčí pokožku než my dospěláci. 

 

SPF4

 

KŮŽE SI PAMATUJE

Neodmyslitelným faktem je, že kůže je největším orgánem těla, který nás chrání před vnějšími vlivy, zúčastňuje se dýchání, regulace tělesné teploty a vylučování potu. Prostřednictvím kůže mohou do organismu pronikat příznivé, ale i škodlivé látky, například z kosmetiky nebo z oblečení, které nosíme. Je to vzácný a potřebný orgán, který vyžaduje pravidelnou a celoživotní péči a ochranu již od dětství.

Pokožka dětí se od pokožky dospělého člověka velmi liší - je pětkrát slabší i navzdory tomu, že má stejný počet vrstev. V důsledku toho plní méně účinně funkci ochranné bariéry a absorbuje látky, které pronikají rychleji i do hlubších vrstev kůže. Při pobytu na slunci produkuje kůže přirozeně víc melaninu (kožní barvivo), aby nás ochránila před spálením (výsledkem je "opálení"). U dětí jsou buňky produkující melanin méně aktivní a proto jsou děti citlivější na UV záření.

 

SPF2

 

Kůže si navždy pamatuje dávku UV záření, kterou za život absorbovala. 

Používání opalovacího krému má klíčový význam pro zachování zdravé pokožky. Bylo prokázáno, že poškození kůže v důsledku působení UV záření a opakované spálení sluncem v dětství, zvyšuje v dospělosti riziko rakoviny kůže. Proto je důležité dbát na zodpovědný výběr opalovacího krému pro děti.

 

 

JAKÝ OPALOVACÍ KRÉM JE VHODNÝ PRO DĚTI?

My doporučujeme opalovací krém, který neobsahuje žádné chemické látky, umělá barviva ani vůně, a obsahuje oxid zinečnatý, který je hodnocen jako nejlepší ochrana před UVA a UVB zářením. Neměl by obsahovat nanočástice, protože ty se vstřebávají do pokožky a  navíc zatěžují oceány a živočichy v něm. Doporučujeme opalovací krém pro děti minerálního složení, protože chrání pokožku tak, že vytvoří vrstvu, která odráží záření a zabraňuje tak tomu, aby proniklo do kůže. 

 

SPF1

 

JAK CHRÁNIT DĚTI PŘED SLUNCEM

Vědci a lékaři doporučují, že děti do 1 roku by se vůbec neměly vystavovat přímému slunečnímu záření. Děti do 3 let by se během letních měsíců neměly zdržovat na slunci v čase 11:00 - 15:00, protože to je čas, kdy záření UVA a UVB proniká zemskou atmosférou o dost kratší cestou, a jsou tedy podstatně silnější. Dokonce i během zamračených dnů může být vysoká úroveň UV záření, protože mraky odráží záření na zem. Proto je kromě dodržování pitného režimu a vyhledávání stínu důležité aplikovat opalovací krém. To, jak často, záleží na tom, jak vysoký je ochranný faktor SPF, jaká je intenzita slunečního záření a jakou dělá dítě aktivitu.

Ochranný faktor SPZ znamená, o jaký násobek času si po jeho nanesení můžete prodloužit pobyt na slunci bez začervenání kůže. Je však nutné ochranu několikrát denně obnovovat kvůli fotostabilitě - každý filtr má svoji životnost, která se po 2-3 hodinách začíná rapidně snižovat. U dětí samozřejmě zvažte i faktory jako je pocení, utírání, pobyt ve vodě apod.

Stín a oblečení jsou tou nejlepší ochranou před slunce. To znamená, že maličké dítě by mělo mít tělíčko kryté tenkým tričkem s dlouhým rukávem a také dlouhé kalhoty (z přírodních materiálů jako je například bavlna nebo len). V případě pobytu u vody jsou ideální volbou plavky s UV ochranou. A na ochranu krku a tváře je vhodná pokrývka hlavy, například v podobě kloboučku s UV ochranou.

 

Zdroje

https://najmama.aktuality.sk/clanok/232886/babatka-a-opalovacie-kremy-odkedy-a-akym/

http://smartbeauty.sk/vsetko-o-spf-ochrane-pokozky/

https://zdravie.pravda.sk/zdrava-rodina/clanok/514460-ocami-odbornicok-ako-chranit-pred-slnkom-babatka/

https://gabimarczelova.sk/ako-sa-chranit-pred-slnkom/