Zemito má jeden rok! Jak vzniklo a kdo ho založil se dozvíte v našem rozhovoru s majiteli Ninou, Marianem a Mojmírem

Kdo vlastně založil Zemito?

Inspirativní příběh tří přátel, kteří učí Čechy i Slováky, že odpad je naši vlastní odpovědnost. 

Zemito oslavuje! Je to už rok od té doby, co se meneodpadu.shop přejmenovalo na Zemito, a online obchod s udržitelnými produkty pro domácnost i zahradu začal naplno fungovat.

Celý příběh však začíná daleko dřív. Před deseti lety se trojice spolužáků rozhodla založit firmu JRK, která je dnes velmi úspěšná v oblasti odpadového hospodářství. A to nejen v Čechách, ale i na Slovensku.

 

Mladí a úspěšní. Přesně tak by člověk ohodnotil tři osoby, které společnost JRK založily. Na první pohled hotový Americký sen. Pravda je však taková, že aby se mohl uskutečnit, bylo třeba velké odhodlání, neskutečné úsilí a odříkání. Připravili jsme pro vás rozhovor s Mojmírem, Ninou a Marianem o jejich cestě za společností bez odpadu. Jedním z jejich milníků je i naše milované Zemito.

Narodeniny_BLOG

 Kde se vzalo odhodlání založit JRK?

Po dobu studia jsme působili ve studentské neziskové organizaci AIESEC, kde jsme získali mnoho praktických zkušeností, kontaktů a sebevědomí. Také jsme se naučili, jak funguje reálné ekonomické dění, vedení organizace, vytváření vizí a strategií, také práce v týmu a vedení různých typů spolupracovníků. AIESEC byl pro nás světem různorodých možností - od práce na různých projektech, organizování, konferencí, přes vedení pobočky, až po národní vedení celé organizace. Byla to pro nás úžasná zkušenost, po které jsme se rozhodli společně založit firmu. Tento rok oslavujeme deset let od založení JRK a první rok od založení ZEMITO.

Narodeniny_BLOG_2

Proč právě „méně odpadu“ a biologicky rozložitelný odpad?

Vysypali jste si někdy váš směsný koš a koukli se, co se v něm nachází? Celkem jistě to není příjemný pohled. Je potřeba položit si otázku, kdo tuhle zapáchající a neatraktivní směs vytvořil? Jedině my sami! Vztah odpad - člověk končí odhozením nepotřebné věci do koše. Všechny odpady mají dnes vícero škodlivých účinků na životní prostředí, zdraví lidí i na naši ekonomiku. Lidé si většinou myslí, že odpad je něco, o co se postará někdo jiný. Jednoduše přijdou popeláři a zbaví nás toho. Neberou odpad jako něco, co jsem já způsobil a sám za to mám odpovědnost. Skládkují se tuny odpadů, vyprodukovaných v domácnostech. Je nevyhnutelné vytvořit podmínky, aby jednotlivec nevytvářel tolik odpadu a zároveň aby se ten odpad, který vznikne, poctivě vytřídil a stal se z něho cenný zdroj.

Cítili jsme, že naše vášeň je dělat něco smysluplného s velkým prospěchem pro společnost. Postupně jsme se čím dál víc začali zajímat o kompostéry, jejich funkčnost a hlavně dopad na odpadové hospodářství krajiny. Uvědomili jsme si, že mnoho bioodpadu, zbytečně končí na skládce (až 30 - 50 %), přitom se může doma zkompostovat a přeměnit na kvalitní hnojivo - kompost. Ať už v zahradním nebo bytovém kompostéru.

Neustále hledáme nové možnosti. Implementujeme nástroje na změnu celého systému nakládání s biologicky rozložitelným odpadem, nástroje, které ukáží nejen skupinám, ale i jednotlivcům, že začít se změnou u sebe, má smysl. Spojujeme lidi, kterým není lhostejné životní prostředí a svět kolem nás. To nás žene neustále kupředu.

Narodeniny_BLOG_3

Jak vzpomínáte na začátky, kdy jste byli pouze tři? Co bylo nejtěžší? Jak jste získali důvěru?

Bylo to pěkné a zároveň náročné období. Doteď se pozastavujme nad tím, jak jsme se mohli tak "kousnout" a zvládnout to. První čtyři měsíce jsme pracovali na dálku - z domů našich rodičů. Spustili jsme internetový obchod. Pamatujeme si na neustálé online hovory, např. o našem logu - jak by tedy mělo vypadat. Následně jsme se přestěhovali do jednoho pokoje ke kamarádům na byt. Nina a Mojmír tam bydleli a Marián každé ráno docházel, přišel do pokoje a začali jsme pracovat.

Sklad jsme nejdřív měli v garáži a později jsme si objednali lodní kontejner. To jsme považovali za seriózní pokrok. Z bytu do skladu jsme jezdili MHD - v batohu faktury pro zákazníky, které jsme si nechali vytisknout v nejbližším copy centru, protože jsme neměli ani tiskárnu. Asi po půl roce jsme si pronajali vlastní kancelář i se skladem. Byl to velmi ambiciózní a zároveň riskantní krok. Ale cítili jsme, že začínáme pracovat v reálné firmě. Schválili jsme si výšku měsíčních platů - 75 Eur. Rozdělili jsme si úlohy - Mojmír skladník, Nina fakturantka a Marián prodejce.

Nejdůležitější bylo neztratit víru v to, co tvoříme. Měli jsme velkou vizi. Pamatujeme si na zásadní okamžiky, které mohly naši psychiku zlomit, naštěstí jsme navzájem nesmírně podporovali. Ve společných telefonátech a diskuzích znělo častokrát „vydrž!“. Naši kamarádi to nechápali - vždyť jsme přece byli tak ambiciózní a mohli jsme být zaměstnáni ve velkých firmách na skvělých pozicích! Dostali jsme od nich přezdívku „hnojaři", což nebylo moc příjemné, ale teď to už vnímáme jako neoddělitelnou součást našeho příběhu. Naštěstí jsme měli, a stále máme, obrovskou podporu rodin.

Nejnáročnější bylo, že zástupci samospráv nás vnímali jako studenty, kteří jim tam přišli chytračit. Většinou jsme na úřady cestovali autobusem nebo nám někdo z dobré vůle půjčil auto. Taková logistika nás ubíjela. Neměli jsme žádné úspěchy, ale nevzdávali jsme se. Vnímali jsme svoje předsevzetí - zlepšit oblast životního prostředí. Bylo to až neuvěřitelné odhodlání. Abychom měli alespoň nějaký příjem do firmy, Mojmír vymyslel novou službu - budeme nabízet sekání. Úplně jiný záměr, ale každý příjem do firmy byl potřebný. A tak Mojmír kosil zahrady zákazníkům, Nina hrabala posekanou trávu a Marián stále navštěvoval úřady.

Naštěstí toto období trvalo jen pár měsíců. Zákazníci na internetovém obchodě začali přibývat, a asi po roce se objevila spolupráce s prvním obecním úřadem. Byla to nesmírná radost. Základem bylo přistupovat k této oblasti odborně a vizionářsky. Věříme v inspiraci v každodenních činech, v jasnou vizi, v ukazování smyslu, a proto děláme to, co děláme, v jednoduchost a soustředění se na konkrétní strategii.

 

Kdy nastal zlom a začali přicházet výsledky ve zlepšování odpadového hospodářství v ČR/SK?

Asi po dvou letech intenzivní práce jsme měli dostatečnou vědomost o tom, jak funguje odpadové hospodářství v našich krajinách. Tím, že jsme intenzivně navštěvovali obecní a městské řady, jsme pochopili realitu. Vzpomínáme si na naši první obec, měla cca 2000 občanů. Viděli jsme, že velmi záleží na přístupu lidí, a tak jsme začali hledat odvážlivce, odhodlané a zapálené zástupce samospráv, kteří chtěli zlepšit oblast odpadového hospodářství. Postupně se nám to začalo dařit a naši filozofii jsme postavili na třech pilířích - ekonomickém, legislativním a ekologickém.

Narodeniny_BLOG_1

Téma odpadového hospodářství jde do popředí. Kde však začít, pokud se v této oblasti do teď nic nedělalo?

Začínáme vizí, co chceme docílit, kam se chceme dostat. Mnohé samosprávy toto neví a tak přijímají opatření bez komplexního strategického záměru a představě o budoucnosti. Pokud chceme transparentní a udržitelný systém řízení odpadového hospodářství, které přibližuje původce odpadu k zero waste filozofii (filozofii nulového odpadu), tak jsme na základě desetileté praxe identifikovali klíčové kroky k úspěchu. Základem jsou správně vytvořené podmínky, kompostování (resp. třídění biologicky rozložitelných odpadů), odstranění anonymity a spravedlivý motivační systém. Klíčová změna se děje tehdy, až bude mít každá domácnost přehled o vyprodukovaném množství vlastního odpadu. Tak můžete do systému vnést spravedlivost, transparentnost a udržitelnost.

30 - 60 % tvoří biologicky rozložitelný odpad – jako první potřebujeme vyřešit tuto největší složku. Ať už formou domácího kompostování v kvalitních kompostérech, co vydrží desítky let, nebo sběrem kuchyňských odpadů do plně automatizované kompostárny, která vyrábí největší kvalitu kompostu. Je rozhodující mít správnou technologii a vybavení, mnohé kompostárny na Slovensku nejsou funkční a jsou spíše považovány za „skládky bioodpadu" z kterých se kvalitní kompost na zúrodnění půdy nevytváří.

Zároveň vzdělávání občanů o možnostech snižování produkce odpadu a využíváním trvale udržitelných produktů/výrobků. To se snažíme zejména prostřednictvím online obchodu Zemito.cz/sk.

10325680_10152128389188437_7280506950677015025_n

Když už jste zmínili Zemito, proč jste se rozhodli vstoupit do online světa?

Zpočátku šlo o nápad, jak dostat kompostéry do rodinných domů, který nabíral stále reálnější a výraznější kontury. Našim cílem je, aby Zemito v Čechách i na Slovensku bylo první volbou pro člověka, který si chce koupit udržitelné produkty a vzdělat se v konkrétních tématech, protože chce žít udržitelně a smysluplně. V této oblasti máme za sebou desetiletou historii a mnohaleté zkušenosti s našimi zákazníky. Osvěta je pro nás zásadní - prostřednictvím našich hodnot se snažíme ukázat lidem, jak nahradit běžné výrobky těmi udržitelnými, ale i to, proč je to dané téma důležité. Děláme například workshopy o bytovém kompostování a máme tým odborníků s kterými rozebíráme praktická témata, která zajímají běžné občany. Je to velmi dobrý příklad toho, jak málo stačí k tomu, abychom dokázali zredukovat poměrně velké množství odpadu.

Zemito vzniklo jako odezva na naši touhu zlepšit kvalitu života a poskytovat nástroje na zodpovědné chování a redukci odpadu pro všechny, kterým na naší planetě záleží.