Zemiteam testuje: Veronika a její začátky s ekologickou drogerií

Kdy jsi začala přistupovat k uklízení ekologičtěji? 

Mnohé návyky si nesu už z domova, od rodičů. Před několika lety jsem začala s čištěním koupelny výhradně octem. Ocet jsme v domácnosti používali roky, ale spíše na výjimečné čištění od vodního kamene a dezinfekci. Podle mě funguje nejlépe na jakékoliv nečistoty v koupelně, takže jsem vyloučila ostatní komerční prostředky, a používám jen ocet. Je to levné, přírodní a nemám špatný pocit, když se dostane do kontaktu s mojí pokožkou. Chystám se však překonat svoji lenivost a začít míchat ocet s esenciálním olejem pro lepší vůni.

Snímka obrazovky 2020-02-28 o 16.32.19_1

Měla jsi nějaké základní informace nebo zkušenosti už před tím, než ses do zeleného úklidu pustila?

Už zmiňovaný ocet, a asi dva roky zpět jsme začali používat čepovanou drogerii - hlavně prostředky na praní. Kromě omezení zbytečných obalů jsou prášky antialergické a krásně voní. Používali jsme prostředky od Eco Terra. Oblečení po vyprání skvěle voní a není potřeba do pračky přidávat cokoliv zbytečného. Před tím jsme byli zvyklí přidávat aviváž. Objevovalo se ale čím dál víc informací, že obsahuje škodlivé látky a nic takového v kontaktu s kůží nechceme. V používání čepované drogerii pokračuji i po odstěhování se z domova. Velkou výhodou je, že mnohé prostředky si mohu načepovat přímo v práci. K dispozici máme produkty od značky Tierra Verde, používám prací gel a mýdlo na ruce.

 

Co tě k této změně přesvědčilo?

V první řadě jsem chtěla omezit zbytečné obaly. Kromě toho, mít prostředek na každý jeden povrch a na různé druhy látky, mi přišlo zbytečné. Také mi vadilo, že jsem jsem při úklidu vdechovala nepříjemný chemický zápach a laicky mě zajímalo, jaké mají všechny tyto prostředky dopad na vodu. Značky, které jsem do teď používala deklarují, že jsou 100% rozložitelné.

 

Ve kterých oblastech úklidu vidíš největší prostor pro použití ekologické drogerie?

Myslím, že dnes už existuje alternativa téměř na všechno. Dobré je testovat jednotlivé značky a zjistit, co vyhovuje vašim kritériím. Vždyť i při používání komerční drogerie jsme vybírali z vícero značek a ne každá měla stejný účinek. Nevzdávejte to s přírodní drogerii, když konkrétní značka nesplní vaše očekávání. Experimentujte!

 

Jsou situace, se kterými si ekologická drogerie neporadí a sáhneš po klasické, ale účinné chemii? 

Klasickou chemii zatím používám při čištění toalety. V bytě, ve kterém bydlím, je starší záchod, který i po vyčištění nevypadá velmi vábně a mám pocit, že nic jiného než chemie nepomůže. Ale asi jen musím překonat sama sebe a smířit se s tím, že něco není vizuálně dokonale čisté jednoduše proto, že už je to opotřebované. Stejně tak mám zkušenost s jednou s eko drogerií, která nebyla moc účinná do myčky jelikož na nádobí zanechávala viditelné šmouhy a nádobí jsem musela dodatečně umývat, čímž se zbytečně plýtvala voda. Dočasně jsem přešla na komerční drogerii, avšak chci dát šanci značce Sonett, na kterou jsem slyšela dobré recenze.

 

Které ekologické produkty se ti nejvíce osvědčily? Co používáš nejčastěji a nejradši?

Největší vychytávkou je žlučové mýdlo na odstranění skvrn z oblečení, momentálně mám jedno od Tierra Verde. Jeho účinek mě nepřestává udivovat. Ještě jsem neměla skvrnu, kterou by nedokázalo odstranit. Až jej spotřebuji, ráda bych vyzkoušela jejich veganskou alternativu. Momentálně používám levandulový prací gel od Tierra Verde, vůní mi však více vyhovují prací gely od Ecoterra. Co se týče drogerie na praní, chtěla bych přejít z gelu na koncentrát prášku, který se mi zdá ekonomičtější a méně náročný na převoz a tím i ekologičtější vzhledem na logistiku. A v neposlední řadě můj milovaný ocet, který chci aplikovat i tam, kde jsem to dosud nepoužívala.

Snímka obrazovky 2020-03-25 o 15.46.33

Všimla sis, že prvotně vyšší cena ekologických výrobků ti z dlouhodobého hlediska ušetřila peníze?

Díky vyšší ceně zacházím s produkty o dost šetrněji. Nestane se mi, že mi ujede ruka a nadávkuji zbytečně moc prášku, na což jsem si dříve nedávala až tak velký pozor. Vidím v nich přidanou hodnotu v tom, že nenechávají stopy na oblečení, po jejich použití nezpůsobuje oblečení svědění, s čímž jsem měla předtím problém, a nepotřebuji dodatečné prostředky na praní.

 

Jak podle tebe nejlépe a nejjednodušeji začít s výměnou komerční drogerie za ekologickou? 

Začít jednoduše s tím, co máte doma - ocet. Je aplikovatelný na mnohé povrchy a druhy úklidu. Zkusit, na co nám vyhovuje a na co ne. Najít si v blízkosti domu obchod s přírodní drogerií a nakupování lépe plánovat. Přece jen - velké plastové nádoby nemáme vždy po ruce. Koupit si mýdlo s přírodním složením, většinou zabaleným v recyklovatelném obalu. Začít postupně - nechceme hned změnit všechno naráz. myslím, že když začnete s jedním produktem, probudí to vaši zvědavost a chuť pátrat po dalších alternativách.