8 rad, jak originálně a šetrně zabalit vánoční dárky!

K vánocům neodmyslitelně patří dárky. Běžně je balíme do jednorázových balících papírů, které se na dárcích příliš dlouho neohřejí. Za balení dárků dokonce utrácí většina z nás každý rok nemalé peníze, ale nezabalený dárek jako by ani dárek nebyl. A protože nám i toto plýtvání není jedno, rozhodli jsme se vám ukázat, že to jde i jinak a šetrněji s ohledem na životní prostředí i vaší peněženku. Stačí se inspirovat našimi radami a zapojit tvůrčího ducha, který je v každém z nás. Vaše dárkové balíčky budou rozhodně originální a zároveň tímto způsobem jdete po cestě K MÉNĚ ODPADU!

_MG_3923 res_small_MG_3959res_small 

 

1. Do novin? I poštovní schránka může ledacos nabídnout

Každý den se vaše poštovní schránky neúprosně plní nevyžádanou poštou, reklamními a informačními letáky, novinami apod. Všechen tento jindy zbytečný papír končí často bez povšimnutí v koši. Má bohužel moc krátkou životnost, přitom hýří barvami a jako balící papír je ideální. Teď je ten správný čas, kdy ho využít. Splní účel a vám nebude líto, že skončí potrhaný v koši.

2. Japonské Furoshiki - látku místo papíru

Furoshiki - metoda balení dárků do různých textílií - není zdaleka žádnou novinkou. Toto umění spočívá ve skládání, vázání a točení látky, pochází z Japonska a pro svůj environmentální rozměr získává stále více příznivců po celém světě. Základní balení navíc zvládne každý.

 

3. Inspirace ze samotné přírody

Zapomeňte na klasické balení, některé dárečky vyniknou samy o sobě, stačí je jen nápaditě dozdobit. I v tomto zimním období najdete v lese nebo na louce zajímavě zbarvené plody, větvičky a různé jiné dary Země, které můžete využít jako dekoraci. My jsme dozdobili tento krásný bambusový hrneček, líbí se vám?

 

4. „ZAVAŘTE" váš dárek

Snad v každé špajzce se najde nějaká ta skleněná zavařovačka. Co s ní? Jednoduše do ní hezky srolujte ponožky, spodní prádlo, ale i rukavice nebo třeba tričko. Tak se všední dárky, z kterých si často utahujeme („Jé ponožky, jaké překvapení" :D), stanou neobyčejnými.

 

5. Darujte dárek v dárečku

Nákupní plátěnky a síťovky jsou dnes na rozdíl od igelitek v kurzu. Je tedy škoda nevyužít je jako dáreček a balení v jednom

 

6. Znovu používejte

Nakupujete dárky přes internet? Balení v kterých vám věcičky přijdou domů nevyhazujte. Dejte jim taktéž druhou šanci a pomalujte je nebo zkrášlete nějakou mašlí,  polepte je vystříhanými obrázky, cokoli vás napadne. Jen ji hned nevyhazujte. Také je dost možné, že se vám doma válí nějaké ty dárkové taštičky, odtrhněte starou jmenovku, vytvořte novou na kousek papíru a dárkové balení je na světě:)

 

7. Odpad nebo inspirace?

Novinový papír nebo krabička od zásilky zní super, ale stále vám chybí to vánoční kouzlo pro dozdobení? O tom, co je a není odpad, můžete tu a tam rozhodnout sami. Zkuste například z pomerančové kůry vánočními vykrajovátky připravit několik různých tvarů (Srdíčka, hvězdičky nebo sněhuláky? Fantazii se meze nekladou.), ty provlečte provázkem a nechte pár dní sušit na topení. A na jmenovky? Zadní strana bloku, který už jste hodili do papíru, nabízí spoustu prostoru. Vystřihněte si malé jmenovky právě tady. Doplňte jutovým provázkem a připravenou pomerančovou kůrou, nějakým tím kouskem přírody a kouzlo Vánoc je tady.

8. Látkové pytlíčky z naší dílny

Jestli vám ani jedna z našich rad nepadla do oka, máme pro vás ještě jednu inspiraci, jak zabalit dárečky bez odpadu. Pytlíčky různých velikostí na zero waste vánoční balení pro nás ušili v chráněné dílně Dom Svitania v Jakubově. Jsou krásné a velmi praktické, věříme, že z nich budete mít velkou radost stejně jako my.

 balenie_12_smallbalenie_7_smallbalenie_8_small