Tipy na bezpečné slunění bez chemie

DIY snadno a bez chemie: Vytvořte si svůj přírodní a účinný olej na opalování

domácí opalovací krém

Pokud má být kůže zdravá a hydratovaná i během horkého léta, bez ochrany to rozhodně nepůjde. A ačkoliv konvenční produkty mohou zapůsobit díky vysokému SPF, obsahují celou řadu alarmujících látek, které nedělají dobře lidskému organismu, ani křehké přírodě! Zpozorněte, přinášíme vám tip na nenáročnou výrobu super alternativy. Budete potřebovat pouze několik surovin a nádobu z plastu či skla.


Esenciální oleje a zinek

Klíčem je spojit sílu esenciálních olejů a zinku. Zinek je minerál a má schopnost ulpět na kůži, na které rozptyluje ultrafialové paprsky, takže odráží UVB a UVA záření. Proto se oxidu zinečnatému říká „fyzická bariérová látka“ a nikoli „chemická látka“. Kůže je tak chráněna před spálením a poškozením sluncem. Obsažené oleje na přírodní bázi zajistí dostatečnou regeneraci a pokožku zvláčňují svým blahodárným složením. Jedná se proto o chytrou win- win kombinaci!


SPF proti stárnutí pleti a k hydrataci

SPF je důležité nepodceňovat také kvůli tomu, že sluneční záření výrazně urychluje stárnutí kůže, což si nikdo z nás nepřeje. Po opalování je zase pokožka výjimečně citlivá a náchylná k vysušení, proto musí zvolený přípravek představovat opravdový boost pro pokožku. Máme pro vás skvělou zprávu - esenciální oleje tento úkol zastanou spolehlivě. Proto vám přijdou vhod jakožto ochrana při opalování, tak jako následná péče.

olej do opalovacího krému


Recept na jemný a účinný opalovací olej

- 50ml oleje z malinových semen
- 2 lžíce oxidu zinečnatého tekutého či v prášku (objednáte online)
- 2 lžíce bambuckého másla
- Skleněná či plastová nádoba
- Pro ještě příjemnější vůni můžete přidat 10 kapek voňavé citronelly


Postup: Smíchejte všechny ingredience kromě oxidu zinečnatého do kuchyňského hrnec a přidejte trochu vody, posléze hrnec dejte na sporák na střední stupeň a míchejte obsah, dokud se všechno krásně nepropojí. Jakmile se tak stane, přidejte oxid zinečnatý a vše dobře promíchejte. Důležité je při výrobě nezapomínat na fakt, že smícháním látek s různým SPF výslednou ochranu proti sluníčku neznásobíte.

A je to doma! Váš opalovací zázrak uchovávejte na chladném místě a nanášejte na pokožku v intervalech cca 40 minut. Pobyt na sluníčku střídejte s pobytem ve stínu. Přejeme vám krásné prosluněné léto!