Proč ekologická drogerie nevoní?

Kdo by nemiloval jarní vůni čerstvě vypraného prádla nebo exotické aroma právě vytřené podlahy? Příjemné vůně máme rádi všichni. Dnes si už opravdu můžeme zvolit drogerii s ohledem na pocit, který nám má její vůně následně evokovat. Ať už se po jejím použití chcete ocitnout v Karibiku, nebo v levandulovém sadě, výběr je jen na vás. Tento smyslový prožitek má však i odvrácenou stránku, o které si dnes povíme. 

Každý den se snažíme obklopovat se voňavými věcmi, oblečením, produkty a samotnými vůněmi. Různými aromaty si pomáháme i v koupelně, při úklidu nebo v autě a společných prostorech. Dnes budeme hovořit hlavně o vůních v souvislosti s drogerií a o tom, proč její alternativa - ekologická drogerie - neoplývá tak výraznými vůněmi, nebo je její vůně úplně neutrální.

Snímka obrazovky 2020-02-28 o 16.26.14

Co to vlastně cítíme?

Začneme tím, co vlastně v té konvenční drogerii tak voní. Co to vlastně cítíme? Je zřejmé, že v konvenčním prostředku na nádobí asi šťáva z jablečného koncentrátu nebude. Proto se většina obyčejné drogerie opírá o umělé vůně. V převážně anglicky popsaném složení je najdete pod názvem „fragrance“, nebo „parfum“. Pravdou však je, že za těmito jednoslovnými pojmenováními stojí chemické sloučeniny, často složené i z několika stovek samotných chemikálií.

Věděli jste například o tom, že mezi ovocnými příchutěmi a aromaty je ta jahodová tou nejhůře napodobitelnou? Americká společnost Breast Cancer Prevention Partners (BCPP) v roce 2018 udělala průzkum, jehož výsledky se vám zřejmě nebudou moc líbit. Zjistilo se totiž, že za tři čtvrtiny toxických složek ve sto čtyřiceti testovaných produktech z oblasti drogerie a kosmetiky, mohou umělá aromata. National Academy of Sciences, americká nezisková organizace složena z významných členů různých vědeckých okruhů tvrdí, že 95% chemikálií použitých v syntetických aromatech je z petroleje. Patří mezi ně deriváty benzenu, toulenu a mnoho dalších toxických chemikálií, zodpovědných za vznik rakoviny a alergických reakcí. I přes tyto výzkumy a dokázané negativní dopady se tyto nebezpečné látky stále v komerční drogerii používají.

62

Chemikálie, které se schovávají pod názvy „fragrance“ a „parfum“ dnes mohou za celou škálu zdravotních problémů, a na svědomí mají též negativní vliv na životní prostředí. Lidé s citlivější pokožkou se často setkávají s jejím podrážděním, přitom často nevědí, že za to může jejich oblíbená aviváž, kterou do pračky lijí v decilitrech. Mezi další zdravotní komplikace způsobené umělými vůněmi patří respirační problémy, narušení hormonální rovnováhy a riziko vzniku rakoviny. Toto všechno dohromady zní jako dost důvodů proti používání umělých vůní v drogerii. Mnoho z vás ale o těchto faktech neví a komerční drogerii používá vesele dál.

 

Jak se vyrovnat s umělými aromaty nebezpečné drogerie a proč ekologická drogerie tolik nevoní?

Přírodní aromata mají mnohem menší intenzitu vůně než ty umělé. Jsou totiž přírodní a příroda nemusí nic přehánět. Ničím vám také neublíží a složení je jednodušší, než to umělé. Na chvilku se ale ještě vrátíme k té běžné drogerii.

 

Co jsou silice?

Aviváž při praní opravdu nutná není. Lidé ji přidávají buď ze zvyku, nebo si neuvědomují, že již samotné prací prostředky obsahují dost vůně. I ekologická drogerie nabízí způsoby, jak svoje prádlo krásně navonět a to většinou v podobě esenciálních olejů (silic) a přírodních výtažků z ovoce a jiných přírodních materiálů. Esenciální oleje, jinak také éterické oleje, jsou prchavé kapaliny získané destilací rostlin. Jsou vysoce koncentrované výtažky konkrétní rostliny a i přesto, že jsou malé objemem, mají velmi silnou vůni. Používají se také při aromaterapii a ve farmacii.


Snímka obrazovky 2020-02-28 o 16.32.19_1

Ekologická drogerie si na rozdíl od té komerční vystačí s mnohem jednodušším složením. Složky jsou v drtivé většině složené z přírodních látek. Využívá například přírodní tenzidy, přírodní saponiny (díky kterým vzniká pěna), víření vody, přírodní oleje, glycerin, přírodní kyseliny a vosky, rostlinný alkohol atd. Její cena se od té komerční přitom až tak neliší. Většinou je mírně vyšší, ale cena je v tomto případě daň za nižší výrobní náklad ekologických výrobců proti těm komerčním. Tato drogerie se také vyrábí z finančně náročnějších surovin a pro mnohem menší trh. Výběr je ale stále na nás a naše rozhodování by mělo odrážet naše priority. Vyplatí se nám zaplatit o pár korun víc za produkt, který nebude ubližovat přírodě, ani nám? Myslíme si, že odpověď je jasná.

Kromě příznivějších zdravotních účinků bude díky používání ekologické drogerie mnohem méně trpět i naše prádlo. Tím pádem není vystavené agresivním chemikáliím, čistí se jemně, ale učině a v souladu s přírodou. Zanechává minimální stopu a často se prodává ve vhodných, odbouratelných obalech. I na našem lokálním slovenské a českém trhu působí vícero výrobců ekologické drogerie. Jejich výrobky se vám hravě postarají o čistotu v každé oblasti vaší zelené domácnosti.

domácnosť_ekologická drogéria2

PÁNBACH je slovenská firma s přírodními prostředky, které využijete v kuchyni i koupelně. Nabízejí prací, mycí i čistící prostředky s přirozenou vůní rostlin. A co víc - koupíte je ve skleněných obalech.

Německá firma Sonett nás už od roku 1977 přesvědčila o tom, že drogerie se dá vyrábět i jinak. Najdete u nich řešení na každý problém týkající se čistoty v domácnosti. K výrobě svých prostředků přistupují kombinací osvědčených postupů z minulosti s bezkonkurenčními technologickými postupy.

Ecoegg na druhou stranu představuje skutečnou revoluci v praní. Jejich prací a sušicí vajíčka snižují zatěžování matky přírody zbytečnými obaly a zároveň chrání vaše prádlo a životní prostředí před nežádoucími chemikáliemi.

Další lokální značkou je Tierra Verde, která funguje od roku 2008. Taktéž nabízí široký sortiment ekologické drogerie, kterou již zakoupíte i v mnoha zelenějších obchodech a ekologicky nakloněným drogeriím. V některých bezobalových obchůdcích si ji dokonce můžete načepovat a tím snížíte množství zbytečných obalů.