Míň jednorázového, víc udržitelného

Domácnost je místem, které nám nabízí prostor pro seberealizaci. Dnes bychom vám rádi nabídli několik tipů na seberealizaci a ulehčení vašeho domova od zbytečného odpadu. Navíc ho doplníte o zajímavé, stylové a hlavně udržitelné vychytávky, které ve vaší domácnosti zazáří.

Plastové tašky, ve kterých jsme si nejednou pohodlně odnesli nákup z obchodu, zná určitě každý. V obchodech jsme je mohli najít pod nákupním pásem, nebo jsme o ně jednoduše poprosili paní prodavačku, a problém s odnosem nákupu domů by vyřešen. Počítali jste si někdy, kolik plastových nákupních tašek a sáčků jste takto spotřebovali? V EU se ročně spotřebuje až sto miliard plastových tašek, v Česku to vychází přibližně na 300 igelitek na osobu za jeden rok. A to je tedy odstrašující číslo! Navíc – jejich rozklad v přírodě může trvat až neuvěřitelných 500 let! Řešení? Jednoduché, efektivní a pohodlné zároveň! Bavlněné a plátěné tašky, síťovky nebo tašky z upcyklovaných materiálů – všechny jsou dokonalou náhradou jednorázových igelitek. Jestli ještě tu svoji nemáte, koukněte na designové tašky LOQI nebo plátěné pytlíky na ovoce a zeleninu od Tierra Verde.

Blog4

 

Každá hospodyňka se určitě zodpovědně stará o svoji domácnost. Umývání nádobí, podlah, oken, utírání prachu a stále dokola to samé. Na každou činnost existuje samostatný čisticí prostředek a tak jich doma máme plnou poličku. Většina běžných čističů však obsahuje látky, které jsou škodlivé pro životní prostředí a především pro vodní organismy, ke kterým se zbytky čisticích prostředků dostávají odpadní vodou. Je to ale opravdu nutné? Dnes už existuje mnoho zodpovědných výrobců (například značka PÁNBACH či Sonett), jejichž produkty dokonale vyčistí vaši domácnost a jejich složení je biologicky odbouratelné, díky čemuž bude váš domov vonět skutečným zdravím a čistotou.

Blog2

 

Svačinka nebo jen uschování zeleniny v lednici. Na tyto a mnohé další účely jsme zvyklí používat alobal nebo mikrotenové sáčky. Jednorázové obaly se však dají i v tomto případě nahradit ekologičtější variantou – Včelobalem. Obalem z přírodní bavlny a včelího vosku, který pomocí antibakteriálních a antimykotických účinků ochrání potraviny před rychlou zkázou. Po použití jej stačí umýt ve vlažné vodě a vysušit. Při správné péči vám vydrží až jeden rok, díky čemuž ušetříte množství jednorázových obalů. Mrkněte i na další eko pytlíky a obaly na jídlo, které vaše potraviny uchovají vždy chutné a čerstvé. A to se vyplatí!

Blog3

 

Umývání nádobí je naší denní rutinou. Někteří z nás ji vyřešili pořízením myčky, většina však stále umývá nádobí klasicky ručně. Při umývání nádobí dokážeme výrazným způsobem snížit naši ekologickou stopu. Jak? Kromě šetření vody či zvolení ekologičtějšího prostředku, je významným krokem i výmena houbičky na nádobí. Nerozložitelné barevné pěnové houbičky už jsou minulostí, na scénu přichází lufa – sušená zelenina podobná naší cuketě, se kterou bude vaše nádobí perfektně umyté a navíc po její dosloužení ji můžete s čistým svědomím hodit do bioodpadu.

Blog5

 

Zemito vám nabízí množství produktů, které vás podpoří na vaší cestě k udržitelnosti. Neváhejte se do toho pustit s námi!

 

Zdroje:

Slovensko bez igelitových tašiek (minzp.sk)

https://bezigelitky.cz/omezit-pouzivani-igelitovych-tasek-musi-v-prvni-rade-firmy-a-obchody-2/