Jednorázové plasty končí!

Všichni fanoušci zdravé planety oslavili letos v létě malé vítězství. Minimálně ti z České republiky. Zákon zakazující distribuci a prodej jednorázových plastových výrobků, jako jsou plastové kelímky, tácky, příbory a další, byl schválen letošní léto a začal 1. října 2022.Pro někoho se jednalo o čistou formalitu, někdo se situaci musí přizpůsobit a najít alternativy jak v rovině osobní, tak v té podnikatelské.

Ministr zdravotnictví uvedl, že zavedením tohoto zákona se sníží spotřeba daných plastových výrobků o 1,77 miliard kusů ročně. A to rozhodně není zanedbatelné číslo. Jsme rádi, že tento zákon si u nás konečně vybojoval své čestné místo. Na Slovensku platí zákaz jednorázových plastů již od léta 2021, oslavili tak letos roční výročí pozitivní změny pro planetu.

Plasty zemito

Pro ty z vás, pro které bylo přijetí tohoto zákazu pouhou formalitou, bude tento článek asi trochu zbytečný. Pokud ale někdo stále hledáte nějakou alternativu, ať už jako jednotlivec, nebo jako podnikatel z pohostinství, tady jsou některé naše tipy! 

Kompostovatelné kelímky nejsou žádnou velkou novinkou. Přesto jim však stále nebylo věnováno dostatek pozornosti. Na první pohled vypadají stejně, jako klasické plastové nádobí. Po jejich použití je však s klidem můžete hodit na kompost. Stejně tak jsou dnes k dispozici kompostovatelné příbory a krabičky na jídlo. Pro kamenné provozovny existují vcelku jasná řešení: Klasické znovupoužitelné nádobí stále nevyšlo z módy a co do ní naopak již nějakou dobu zpátky vkročilo, jsou rekrabičky; každému milovníkovi kávy na cestu je dobře známá nálepka “Otoč kelímek”; a vždycky je možnost vykročit svému oblíbenému podniku vstříc a pro jídlo či nápoje s sebou přijít s vlastním kelímkem či krabičkou. Ale na takovém festivalu může kompostovatelné nádobí zachránit situaci.

Zemito rozložitelné plasty

Jako jednotlivec můžete snadno situaci “kam s tím” předcházet. Termohrnky jsou stále v kurzu a cestovatelský příbor můžete ocenit nejen na dalekých cestách, ale i na cestě do práce nebo na školní výlet. Nikdy nevíte, kde se nějaká pochoutka naskytne. Svačinu místo do sáčku zabalte do voskovaného ubrousku a máte vyřešeno.

Zemito včelobal_1

Největším tématem zákazu jednorázových plastů však stále jsou brčka. My to chápeme. Svůj drink si chcete vychutnat se vším všudy, dámy si nechtějí zničit perfektně nalíčené rty a vlastně to tak nějak líp chutná, že? Kovová či bambusová brčka už předpokládáme, doma máte. Co když ale pořádáte oslavu, nebo si chcete dát drink v restauraci? Rozmočené papírové brčko vám není zrovna po chuti a jinou alternativu vám nenabízí? Uf, ještě že jde doba rychle kupředu. Na trhu jsou totiž dnes už brčka všeho druhu. Ze znovupoužitelných si můžete vybrat silikonová, bambusová či kovová. Jednorázová brčka se pak nabízí slaměná, škrobová, těstovinová a nebo naše oblíbená - tapioková brčka. Ta, kromě toho, že se vám v drinku nerozmočí (uff!), vydrží i několik hodin a můžete je po vypití svého oblíbeného drinku nebo smoothie sníst (jsou bezlepková a vegan), nebo hodit na kompost. Nezbyde z nich zhola nic, jenom dobrý pocit. A to se vyplatí.

Zemito brčka_1

Máte svoje oblíbené tipy, o které byste se s námi chtěli podělit, nebo byste je uvítali v naší nabídce? Napište nám!