Jana radí : Nepodceňujme hydrataci pleti!

Ahojky, drazí fanouškové skincare.

Jaký krásný úvod máme k dnešnímu tématu – venku nám zase prší...voda naše každodenní.

Nejprve pár základních termínů:

Co je to hydratace pleti? 

V jednoduchosti by se dalo povědět, že je to o obsahu vody v pleti a o tom, jak s tím umí naše pleť naložit a jak jí v tom pomáháme my.

V této souvislosti se velmi často skloňují výrazy, jako dehydratace a nebo suchá pleť, a je velmi důležité uvědomit si rozdíl mezi těmito označeními. Obě totiž mohou mít velmi podobné projevy, ale příčiny toho stavu jsou jiné, tím pádem i způsob, jakým můžete své pokožce pomoci, bude odlišný.

hydra pleť

Dehydrovaná pokožka

Naše pokožka je tvořena 70% vody. Okolo 20-30% toho je v naší nejvrchnější části pokožky.

Dehydrovaná pokožka označuje dočasný STAV vaší pleti, který je obvykle důsledkem porušeného ochranného filmu a nebo bariéry pleti. Znamená to, že vrchní vrstva pokožky má problém udržet tuto vodu uvnitř.

Příčiny mohou být různé: příliš teplé/studené počasí nebo prostředí, sluneční záření nebo opalování se, nevhodné čištění pleti, přílišné používání kyselin, stres apod. Jinými slovy, tento dočasný stav může mít každý TYP pleti: mastná, normální... i ta suchá.

Znaky:

  • Velké póry (hlavně T-zóna – čelo, nos a brada)
  • Viditelně mastná pokožka, napnutá, místy s vyrážkami, nebo záněty
  • Rychlá vstřebatelnost make-up během dne (jako by ho pleť snědla) 
  • Pleť může mít popelavý nádech

Ve všeobecnosti, pocit z dehydrované pokožky je, že je napnutá a neelastická (místo jemná a nafufňaná...další můj oblíbený výraz).

hydra pleť 5

Suchá pokožka

Toto označení s největší pravděpodobností znamená, že vaše pokožka neprodukuje dostatek vlastních promašťovacích olejů a olej nám napomáhá udržovat vlhkost v pokožce.

Je to označení TYPU pleti a je přesným opakem mastné pokožky.

To, kolik olejů vytváří, závisí ve velké míře od vašeho genofondu, ale může to být ovlivněno i stravou a počasím.

Pokud tedy máte opravdu SUCHOU pleť jako TYP pleti, s největší pravděpodobností toto řešíte už delší čas a nějaké opravdu zanedbatelné rozdíly se dají vypozorovat jen při trvalých změnách, jako například dieta. Třeba mít na paměti, že i s věkem se pleť může měnit a časem se i z jiného typu pleti může stát právě ta vaše suchá, která ztrácí elasticitu, méně se mastí a pocitově je vyprahlejší.

Znaky:

  • Matná pokožka
  • Náchylnost k praskání a viditelné šupinky
  • Pokožka snadno náchylná k podráždění
  • Pokožka může vypadat mdle, jakoby bez života a flekatě
  • Malé póry
  • Obtížnější absorpce produktů do pokožky
  • Make-up se velmi lehce zanáší do jemných vrásek nebo viditelný v oblastech se šupinkami

Pokud máte pokožku mastnou, ale pocitově také napnutou, suchá a občas štípe...jako by ta mastnota seděla jen tak na povrchu - je velká šance, že máte suchou i dehydrovanou pokožku zároveň.

hydra pleť 4

Co s tím?

Při obou problémech platí: ruce pryč od všeho agresivního (ať už pěnivé pleťové čističe...vlastně pěnivé cokoli, nebo vody s velkým obsahem alkoholu - prostě všechno, co vám z pleti vyčistí i to dobré, co tam zůstat má).

Například, stojí za to zkusit gel od Kvitok pro suchou a citlivou pleť. 

Pro suchou pokožku bude blahem, když ji navrátíte olej a hydrataci. Ideální jsou produkty s trošku hutnější konzistencí, s obsahem oleje - vlastně to, co z ní smyjete při čištění, jí opět navrátíte. Pomůžete jí tak nastartovat její vlastní regenerační procesy a ona se tak může soustředit na jiné projekty (např. zvládnutí retinoidů apod.) Doporučuji například ARGANOVÝ KRÉM OD KVITOK.

Dehydrovaná pokožka se bude více těšit z produktů s obsahem glycerinu, kyseliny hyaluronové nebo urea -  tyto složky mají společné to, že na sebe perfektně vážou vodu. Samozřejmě, ťapkáme to ideálně ještě na vlhkou pokožku (hned po umytí, nebo na sebe šplíchneme nějakou květovou vodu, nebo fancy sprej z apotéky) a všechno zamázneme hydratačním krémem, abychom tu vlhkost uzavřeli v pleti.

Tato květová voda od Mylo má velmi zajímavé a krásné složení.

Snímka obrazovky 2020-08-17 o 13.42.38

Jak často je potřeba hydratovat?

Podle mě stále. Ať už ranní, nebo večerní rutina - obě by měly mít na paměti i hydrataci pokožky. Těch způsobů jako jí v tom pomáháme, je několik - ať už použitím vhodného séra, krému, nebo hydratačního spreje.... toto všechno napomáhá správnému fungování ochranné bariery pokožky, tak aby byla zdravá a lehčeji se uměla popasovat s případnými výzvami, když je třeba.

Mýty a legendy

Pití vody a hydratace pleti

Přelouskala jsem dostupné zdroje a podle všeho neexistuje reálný výzkum, který by vědecky dokázal přímou souvislost pití vody a lepší vitality pokožky. Tedy takhle - pokud standardně pijete málo vody, jinými slovy, jste dlouhodobě dehydrovaní, tak kvalita pokožky je to poslední co by vás mělo trápit.

Dlouhodobá dehydratace má vliv na mnoho funkcí v našem těle, trávení, funkce mozku, level energie i tělesnou hmotnost a může mít i strašidelnější následky. Z vlastních zkušeností doporučuji sledovat množství vypitých tekutin, především u malých dětí a starších lidí, ti totiž jako poslední vnímají, že mají žízeň. Vlastně sledujte i sebe, já mívám z nedostatku tekutin migrény jako blázen... a v tomto čase mi je moje pleť celkem ukradená.

Ideální láhev do kabelky na kontrolu vypité vody (protože 500 ml se snadno počítá, ehmm).

 

voda3

Hydratace pleti v zimě

Kdysi dávno kolovala taková legenda, že v tuhých mrazech není radno používat hydratační krém, protože v něm je voda, která v pleti zamrzne a tím ji více poškodí.

No – jen z praktického hlediska, když se na tím zamyslím, tak dost pochybuji, že někdy v našich zeměpisných šířkách je taková zima, že vám pleť dokáže zmrznout...nebo teplota těla, teplota vašeho dechu atd.. Resp. pokud se tak stane, tak je problém úplně někde jinde. .(to měl být černý humor, ale jsem měkkýš).

Dokáži si však představit, že mráz dokáže pořádně vyštípat líčka -  to bych však řešila mastnějším nebo hutnějším finálním krémem (+SPF samozřejmě). Určitě bych neubírala na hydratačních položkách rutiny.

Tuto zimu mi velmi dobře fungoval balzám od Almara Soap. 


3

 

Pleťová péče komplet bez vody

Zachytila jsem už i takový názor, že při všem, co reálně obsahuje naše kohoutková voda, je to pro pleť velká hrozba, nebo existuje i varianta, že tak šetříme planetu (ve smyslu spotřeby vody).

Za prvé: pokud vím, kvalita naší pitné vody je pravidelně testována a podléhá přísným normám, takže asi můžeme být bez obav

Za druhé: když jsem si k tomu studovala věci, ve většině takových rutin byly zařazeny odličovací ubrousky (takové ty jednorázové vlhčené), co je na tom enviromentálního, než umýt se vodou? Odhlídneme-li od faktu, že tím otíráním si ten bordel akorát roztíráme po pleti a buď si jí dostatečně nevyčistíme, a nebo nám na pleti zůstanou zbytky chemikálií a tenzidů (jako kultivovanější forma detergentu na nádobí) -  a k tomu všemu si tímto můžete urychlit tvorbu vrásek.

Abychom si rozuměli, někdy se to jinak nedá, například při cestování nebo festivalech - ale je třeba se umýt i kdyby trakaře padaly. A pokud to teda  bez jednorázových ubrousků nejde, opláchněte si po tom fejs a i k tomu může výborně posloužit láhev s vodou na pití.

Úplně bez vody si já osobně péči o pleť neumím představit.

Závěrem bych ráda dodala, že zdravá pleť se přirozeně leskne právě proto, protože je krásně hydratovaná, živá a pružná... a já bych tohle moc ráda od někoho slyšela, v době když jsem měla náct a ušetřila si tak roky umělého přesušování a zmatňování pokožky.

Děkuji za prostor a pozornost a dohýčkání, milí moji.

 S úctou,

Vaše Jana Sāri