Jana radí: Jak se správně starat o pleť před spaním

Jana, naše slovenská odbornice na pleť, radí: Jak se správně starat o pleť před spaním

Jmenuji se Jana a jsem kosmetický nadšenec.

Ráda na sebe patlám séra, krémy a vodičky, a sleduji, co mi to udělá s pokožkou. Baví mě smysluplně experimentovat s kosmetikou, číst si o ní, povídat si (zdravím kolegyně v práci :)) .. prostě rozšiřovat obzory sobě i mému okolí. Za ty roky jsem posbírala nemálo zkušeností, se kterými bych se ráda podělila s hlavním cílem - lepší a šťastnější život s naší pokožkou.

Nezletilým nadšencům mávám taky - čím dříve začnete s rozumnou péčí o pleť, tím větší radost a kompliment později.

Na úvod bych ráda řekla, že můj přístup není jen o bio kosmetice. Mám ten  názor, že ne všechno přírodní je automaticky to nejlepší pro naši pleť (kdyby to tak bylo, neexistovaly by pylové alergie například) a stejně všechno v přírodě se dá vyjádřit chemickým vzorcem. Snažím se nehnat věci do extrémů - spíš jim porozumět a namíchat si z těch přístupů takový koktejl, který mně i mojí pleti vyhovuje nejvíc.

Netřeba zapomínat ani na to, že co vyhovuje mně, nemusí vyhovovat vám a opačně, a že funkční péče o pleť nemusí stát miliony. Myslím, že je velmi důležité naučit se naši kůži vnímat, rozumět jejím potřebám a přizpůsobovat se jim v rámci rutiny a našich možností. 

Byla bych velmi ráda, když budou tyto řádky sloužit jako inspirace jak může kosmetická péče o pleť vypadat.

Pojďme si tedy říct něco k večerní pleťové rutině.

Skincover_2

Odličování

Z mého úhlu pohledu je večerní odličování jeden z nejdůležitějších kroků ve  funkční kosmetické rutině, konkrétně dvoufázové odličování. A dvoufázové proto, že v první fázi je potřeba smýt všechny nánosy dne (make-up, SPFka) a v druhé se pleť ještě dočistí jemným odličovačem.

1. fáze

Do dlaně si vytlačíme hydrofilní odličovací olej ve velikosti asi mince (slůvko hydrofilní znamená schopnost slučovat se s vodou - jinými slovy je to olej, který vám nezašpiní umyvadlo a dá se dobře umýt vodou) a rozmasírujte jej po celé pokožce včetně očí. Z mé zkušenosti mi oleje fungují nejlépe - výborně rozpouští make-up včetně voděodolné řasenky (podle hesla mastné nejlépe rozpustí mastné). Na tváři vám to vytvoří taková maglajz, který je ideální buď opláchnout vodou, nebo pro větší stupeň maniaček kosmetického charakteru doporučuji použít pratelné textilní tampony namočené ve vlažné vodě nebo nějakou textilii - toto vám zároveň udělá menší peeling pleti.

Pro dámy, které nepoužívají make-up stačí odličovací mléko (princip je velmi podobný jako u oleje) nebo mohou rovnou přejít k druhé fázi odličování. Doporučuji například odličovací mléko od MYLO

2. fáze

V rámci druhého kroku je třeba pleť ještě dočistit. Ideální na to může být jemný čisticí gel (například uklidňující čisticí gel od Navia) bez přidaných esenciálních olejů a SLS (sodium lauryl sulphate) - ano, je třeba naučit se číst složení nejen na potravinách, ale i na kosmetice. Protože tato složka, která se nachází ve většině kosmetiky na našich poličkách a dělá kosmetiku krásně pěnivou a kosmeticky komfortní, zároveň z naší pleti vyčistí i její vlastní ochranný film, čímž dává prostor jejímu přesušení, větší mazotvorbě (kůže se snaží dotvořit to, co jsme z ní umyli) a vzniku vyrážek .. a to nechceme!


MYlo odlicovacie mlieko

Tady bych se zastavila ještě u těch dam, kterým vyhovuje na odličování make-upu micelární voda. Je třeba si uvědomit, že ten maglajz si z tváře utřete, ale ta micelárka, jejíž součástí jsou i takové mňamky jako deriváty nemrznoucí směsi a různé tenzidy (něco jako saponát) - to vám na pleti zůstane. Takže jestli micelárku, tak po čištění ještě opláchnout vodou. Potom podle potřeby můžete dočistit druhou fází nebo rovnou přejít na tonizování pleti. 

 

Tonizace

Tento krok může být v našich zeměpisných šířkách vnímaný jako novinka, ale například v korejské kosmetice bývá standardem (a ano - Korea je v tomto víc vepředu, než by jeden čekal .. nebo teda aspoň než jsem čekala já). Používají se při ní tekutější produkty jako je například pleťová nebo květová voda, toner nebo esencie. Jejich úlohou je vrátit po umytí pleť do normálu, stabilizovat její pH, hydratovat ji a podle složení produktu ji možná dopřát i nějaké aktivní látky navíc (například kyselinu, vitamín C, niacinamid apod.). Doporučuji toto od MYLO.

U nás se tento krok dříve nazýval "dočistím pleť pleťovou vodou", ale garantuji vám, že jestli důkladně vyladíte první krom večerní rutiny, žádné dočištění už nebude třeba. A prosím - obloukem se vyhýbejte pleťovkám s obsahem alkoholu (alcohol nebo alcohol denat. jsou NO-GO, nepleťte si to s mastnými alkoholy - ty jsou fajn).

Můj eko-pro-tip - když mám pleť dostatečně čistou po předešlém kroku, tento tonizující produkt si jen naliji do dlaně a naťapkám rovnoměrně na pleť bez použití jakéhokoliv tamponku, a nechám vsáknout.

 

Sérum

Tento krok je kapitola sama o sobě - sér máte v nabídce nekonečné množství. Většinou bývají na vodní nebo olejové bázi. Složení bývá také různé - od kyseliny hyaluronové, přes vitamín C, skvalán, vitamín E až po různé výtažky z řas, a dají se vrstvit (ale zas - funguje tam určitá logika, co s čím kombinovat a co ne - to je pro vyšší ročníky kosmetických fajnšmekrů). 

Když je sérum vodnatějšího charakteru, opět si ho nakapu do dlaně, naťapkám na ještě vlhkou pleť a nechám vsáknout. Jestliže se jedná o olejovité sérum, můžete si ho nanést buď přímo na pleť, a nebo si ho smíchat se závěrečným krémem.

Z finančního a dlouhodobého hlediska je toto ten produkt, do kterého se vyplatí investovat nejvíc financí. Já osobně mám výborné zkušenosti s Flórou od MYLO

10300_mylo-serum-na-suchu-a-citlivu-plet-flora

Tady si můžeme říct něco málo o hyaluronu - je to látka, která má schopnost na sebe vázat vodu. Ideální je mít hyaluronové sérum s přívlastkem multimolecular nebo rovnou s počtem velikostí molekul. Znamená to, že jednotlivé molekuly různých velikostí mají různou schopnost penetrovat jednotlivé vrstvy naší pokožky. Jinými slovy - látka s velkou molekulou vám zůstane jen na povrchu, látka s menší molekulovou hmotností se dostane už hlouběji do dermy a látka s nejmenší molekulou se dostane ještě hlouběji. Když se tedy bavíme o hydrataci pokožky hyaluronem, je ideální mít víc velikostí molekul, nechť je pokožka co nejhydratovanější ve všech vrstvách. A není třeba se toho bát - v kosmetice je hyaluron už dlouhodobě zlatým standardem.

Doporučuji například hyaluronové sérum s extraktem z modřínu a zlaté olejové sérum od U šťastnej včely - prodávají je spolu jako set. Nebo energizující sérum od Dulcie.

 

Oční krém

V kosmetickém světě existují nekonečné debaty, zda má vůbec smysl používat speciální oční krém, když je to vlastně kůže jako každá jiná a většina věcí, co si na pleť natíráme, nám po pleti stejně migruje.

Já k tomu za sebe řeknu jen to, že pleť v okolí očí je mnohem tenčí než na zbytku tváře, a v kosmetice jsou některé látky, které bych si já na pleť v okolí očí nikdy přímo nedala (například Retinol). Já mám oční krémy ráda, ráda je používám, a podle potřeby i vrstvím, a myslím, že moje oční okolí si to dost užívá.

Doporučuji například oční sérum od Dulcia.

 

Krém

Záměrně nepíšu noční krém, protože tento typ kategorizace mi přijde zastaralý.

Snímka obrazovky 2019-11-25 o 12.56.22

Tímto krémem může být jakýkoliv krém bez SPF podle toho, jaký vám vyhovuje. Některým mladším děvčatům může stačit jen olejovité sérum z předešlého kroku. V případě použití hyaluronového séra na vodní bázi bych však určitě doporučila použít i krém - protože, jak jsme si už vysvětlili výše, hyaluron na sebe váže vodu. Když jste v prostředí, kde je vnější vlhkost prostoru standardní, vše funguje jak já. Ale když jste v prostoru, kde je sucho (letadlo, klimatizace, kouř), hyaluron tu vlhkost bude na sebe vázat z vaší pokožky. Proto je dobré použít ještě krém nebo olej, který nedovolí hydrataci uniknout z pleti. Tento jev se odborně nazývá transepidermální ztráta vody a přesně z tohoto důvodu bych ani nedoporučovala stříkat si v letadle na tvář vodu - na chvíli to osvěží, ale zároveň to naředí nebo komplet umyje tuto mastnější vrstvu uzamykající hydrataci ve vaší pleti, a výsledkem může být suchá a extra suchá pleť.

Můžete například vyzkoušet krém proti vráskám s kyselinou hyaluronovou a Q10 od Dulcia.

 

Toť ode mě vše v rámci první hodiny. Děkuji za návštěvu a vaši pozornost, uvidíme se příště u tématu denní péče o pleť.

S úctou,

vaše Jana Sāri