Jana radí : Jak rozumět kosmetickým ingrediencím

Nápad na toto téma se zrodil teprve nedávno, po kávičkovém skincare štěbetání s kámoškou.

Vyprávěla o tom, jak ji péče o pokožku zcela zajímá, ale stále má chaos z těch všech termínů, které vidí na obalech nebo v rámci seznamu ingrediencí. Tak jsem si řekla, že by bylo fajn, si některé ty termíny, tak pěkně 'po našem' trošku blíže ozřejmit.

Začneme nejprve základy:

Co je to seznam ingrediencí?

Seznam ingrediencí / list of ingredients / INCI list má uvádět vyjmenované složky, z nichž je dán - v našem případě kosmetický produkt - složený. Záměrně nepíšu všechny, protože jsou případy, kdy jsou některé formulace předmětem patentu nebo obchodního tajemství.

Celkem tomu i rozumím - v mnoha případech to výrobce stálo nemalé peníze investované do výzkumu a vývoje daného komplexu a asi by ho zamrzelo, když by to takto naservíroval na stříbrném podnose konkurentem na okopírovanými. K tomuto mám pár ALE...o nich později.

Tento seznam by měl být přímo na obalu produktu a většinou, v dnešní době internetů, se dá najít i na stránkách výrobce. Mnoho výrobců zároveň využívá možnost zdůraznit klíčové složky - aktivní látky - přímo na přebalu, což nám umí také usnadnit orientaci a výběr produktu.

Pro mě je toto vždy takový lakmusový papírek, s jakou firmou mám dočinění, jak otevřeně se mnou jako zákazníkem komunikují a jak si mě váží - jinými slovy, pokud tam výrobce ty ingredience nemá vůbec (!), Nebo celé to prodává jako čáry-máry -fuk lektvar a detailní informace nedodá ani na poptávku - ruce pryč od toho!

Podle mezinárodních norem by měla být INCI listina seřazena podle obsahu jednotlivých složek v produktu - od nejvíce obsažené po nejméně, s tím, že při složkách v koncentraci pod 1% už může být pořadí zpřeházený.

Jak tedy zjistím, že jsem už kolem 1%, když tam nemám procentuální množství? Okolo 1% zvyknou začínat parfemace, vonné složky nebo konzervanty.

Já se většinou orientuji podle prvních 5-6 složek (protože těch je tam nejvíce) a posledních pár složek. Jsou totiž látky jako například retinoidy, kterých stačí jen malinké množství, aby byl produkt účinný (při retinolu je to tuším kolem 0,3%).

ALE číslo 1: třeba dávat pozor, pokud je tam více typů jedné účinné látky - může se vám to pěkně spočítat a produkt působící nevinně může být pro vás silný (toto je důležité hlavně při aktivních látkách kyseliny nebo retinoidy).

6BA2F88A-2507-49A7-9CB9-A6A497EF10E4

 

Jak to tedy interpretovat?

Já se na INCI list detailněji dívám na Googlu hlavně u dražších a opěvovaný produktech.

Podle hesla: je dobré vědět, za co platím.

Příklady: mám sérum a vidím, že ty první složky jsou: voda, glycerin - obojí jsou běžně objevující se, bezpečné a dobré složky v ingrediencích - a jsou levné. Kde-tu najdu nějaké sodium hyaluronate (naše známá hyalurónka) a asi od poloviny INCI listu mi začínají různé vonné silice a oleje - tak vím, že peníze vyhazuji za voňavku a ne funkční skincare ... i když ten úvod zněl dobře.

Stejně, pokud najdu někde v rámci prvních složek denaturovaný alkohol - je také relativně levný a pokud je tak vysoko, to znamená, že je ho tam mnoho. Pleť vám spolehlivě vyčistí a odmastí, a s velkou pravděpodobností i podráždí a vysuší. A to nechceme.

A stejně se snažím obcházet SLS nebo Sodium Lauryl Sulfate ... složka, která dělá čistící gely krásně pěnivé - pleť vám také spolehlivě vyčistí, ale také přesuší, naruší ochrannou lipidovou vrstvu na pleti a pod. Je to taková elegantnější forma detergentu - nebo tedy Jari. A to na tváři také nechceme!

ALE číslo 2: i dva produkty s totožným INCI složením nemusí působit stejně - vyváženost formulace je klíčem. Já si při tomto vždy vzpomenu na starou debatu s kámošem kolem apple PC počítačů a Windows - onoho času kdysi každý grafický designér v reklamce pracoval na Apple počítačích - na ten typ komplexní práce s daty byly prý spolehlivější a vyváženější než Windows, přesto, že oba stroje v principu dělaly totéž.

Jak jsem již zmínila, INCI list není všechno. Není třeba se detailně učit co co znamená a jak to funguje - pokud si na tom nějak extra neulítáváte (v tom případě ahojahoj, můj soulmate).

Ale je dobré rozumět v základech, že co si kupujete - tak jako v potravinách díváte, kolik masa je reálné v těch párcích nebo šunky.

Následující část bude asi na více káv - ale tedy pojďme si v tomto úvodním dílu říci více o pár složkách, jejichž termín jsme 300x už slyšeli, ale boha si neumíme vybavit, co znamenají, nebo jak fungují (ehmmm ... Říká o sobě )

 

U stastnej vcely elixir

Ceramidy: jsou to lipidové struktury (tuky), které se přirozeně dají nalézt v nejsvrchnějších vrstvách pokožky. Tvoří až 50% složení kůže - Což je dost slušná cifra, si řekněme otevřeně.

Představte si to jako maltu, která drží pohromadě cihličky nebo tedy buňky vaší pokožky, a jejich hlavní funkcí je její ochrana před únikem vlhkosti a působením volných radikálů z vnějšího prostředí jako například stres nebo znečištěné prostředí.

Věk nebo poškození pleti slunečním zářením redukují tuto schopnost ceramidů, která pak následně oslabuje ochrannou bariéru vaší kůže a stává se tak zranitelnější. V praxi to může vypadat jako suchá, zdrsněná pokožka, vrásky nebo různé iritace, zarudnutí nebo viditelné znaky dehydratace vaší pokožky. Dobře formulovány produkty s ceramidy vědí ochrannou funkci vaší kůže podpořit a navrátit tak její hydrataci, vláčnost, pevnost a nafufňanosť. Příklady ceramidů: phytosphingosine a sphingolipids. Mohou být součástí komplexů, ale ve většině platí, pokud tam výrobce tuto technologii má, tak se tím i pochlubí někde na obalu.

Dobrý krém s ceramidy nabízí například Dulcia.

 

DULCIA KREM

 

Antioxidanty: je to skupina látek, které pomáhají chránit vrchní vrstvy před oxidací následkem volných radikálů, UV záření a znečištěného vzduchu. Patří sem:

  • Vitamín E (tocopherol nebo tocotrienols) - nejčastěji používaný. Je rozpustný v tuku a existuje syntetický, přírodními (výzkumy říkají, že oba fungují skvěle, ale ten přírodní má silnější a má dlouhodobější efekt). Ideálně se doplňuje s SPFkom, protože ještě více podporuje ochrannou funkci pokožky před nepříznivými účinky slunce.
  • Vitamín C (má mnoho forem, ale nejznámější je ascorbic acid a tetrahexyldecyl Ascorbate) - je to ve vodě rozpustný vitamín, účinný hlavně proti jemným vráskám, rozjasňuje a vyrovnává tón pleti, při dlouhodobějším používání pomáhá proti pigmentacím. Při tomto vitamínu je zvláště důležitá jeho ochrana - ideální je vzduchotěsný obal, aby se zabránilo rychlé oxidaci produktu, chránit jej před sluncem a teplotními výkyvy a po uplynutí trvanlivosti nebo zežloutnutí ho třeba přestat používat. Mnoho těchto produktů bývá i uměle dobarvován a parfémovaných právě proto, aby spotřebitel těžší rozpoznal, kdy se jeho výrobek již zlomil.
  • Resveratrol - potentní antioxidant, který se nachází ve slupkách hroznů, různého bobulovin, arašídy, čaji a mém oblíbeném červeném víně. Je to vlastně přirozená ochrana těchto rostlin před vnějšími stresory (UV, znečištěné ovzduší, změny klimatu, atd). Bojuje proti unavené pokožce, zklidňuje a má schopnost odstraňovat neblahé účinky oxidativního stresu.
  • Niacinamid (niacinamid) - známý také jako Vitamín B3, pomáhá vylepšovat texturu a tón pokožky, bojuje proti zánětům a je ideální pro stabilizaci obranyschopnosti vrchní vrstvy pokožky. Čím je tato vrstva více v pořádku a funkční, tím více ví vytěžit z těch skincare dobrot, které jí nabízíme. Toto zvláště důležité při rosacea nebo akné.
  • Dulcia sérum energizujuce

 

Peptidy: jsou to krátké řetězce aminokyselin, které mohou plnit různé funkce zaměřené primárně na celkové zdraví pokožky. Mají schopnost proniknout do vrchních vrstev pokožky a podle typu informace, kterou nesou, vyvolat specifickou odezvu.

Můžeme si to představit jako poslíčky zpráv - některé peptidy v sobě nesou aktivační povel (jmenují se signální peptidy - ty pomáhají aktivovat tvorbu kolagenu a elastinu), některé naopak deaktivační povel (neurotransmiter blokující peptidy - takový peptid umí přerušit přenos impulsu nějakého podráždění například a zabránit stahu svalu, který může mít za následek tvorbu vrásky) a některé mají za úkol být jen nosiči (využitelné například při hojení pokožky peptidy mědi). Ideál je, pokud jsou peptidy dobře nakombinované ve formulaci ještě s jinými aktivními látkami. Takto to vypadá, že peptidy dokáží opravdu zázraky, ale já vždy raději říkám, že třeba mít realistická očekávání. Ono, stále se jedná o relativně dražší technologii - ale objevuje se v stále více a více pro nás dostupných produktech.

 

Poznámka: nebojte se - opravdu se netřeba memorovat všechny ty divné výrazy a pojmenování ... na úvod zcela stačí, pokud vám zůstane v povědomí takový, feeling 'pro tu kterou ingredienci (například: SLS = JAR na nádobí = nepatří na Fejs) .

Ten zbytek pak, v případě zájmu, přijde později - popřípadě se furt dá všechno vygooglovat, však ano.

Pokračování příště.

Děkuji za prostor a pozornost a dohýčkaní, milí všichni.

S úctou,

Vaše Jana Sāri