Jana radí: Jak se správně starat o pleť pod rouškou?

Nový den, nové otázky ohledně péče o pleť. Dnes je na pořadu dne jedna opravdu aktuální - Jak se správně starat o pleť v "rouškovém období"?

MYlo odlicovacie mlieko

Pokud je všechno v pořádku a vy se cítíte fit, tak:

  • 10/10 dermatologů doporučuje z těžkých krémů a olejů přesedlat na lehčí alternativy gelového charakteru, například na pleťové hydratační sérum s kyselinou hyaluronovou od značky Kvitok.
  • pořád a stále hodně hydratovat - doporučuji orientovat se i na jiné specialitky jako je například kyselina hyaluronová nebo glycerín a ideálně i s ceramidy, které se starají o zdravou přirozenou bariéru vaší pokožky 
  • režim dvoufázového čištění je stále platný, a stejně tak SPF ochrana podle hesla "když hážu stín, ochranný faktor třeba" - vůbec se to nerýmuje, ale je to pravda :)
  • určitě zvažte i nutnost nošení make-upu na celém obličeji - přece jen se pleť pod rouškou víc potí a není třeba ji ještě víc trápit. Mně zrovna teď vyhovuje používat hlavně korektor (lokálně, míst o make-upu) a malovat si jen oči.
  • nezapomínejte i na pravidelnou exfoliaci - teď bych dokonce řekla, že ještě pravidelněji než kdykoliv jindy

 

Ale co je to ta exfoliace?

Za normálních okolností je nejsvrchnější vrstva naší pokožky tvořena ochrannou vrstvou odumřelých buněk, které se nenápadně postupně olupují. Občas se stane, že je tato vrstva velmi hrubá, což navenek můžeme vnímat jako takovou drsnou pleť bez barvy a lesku. Exfolianty nám pomáhají tuto vrchní vrstvičku udržovat v kondici tak, aby nás i nadále chránila, ale zároveň byla i leskla a šťavnatá.

Rozlišujeme fyzickou a chemickou exfoliaci.

Fyzická exfoliace – klasický "old-school" peeling se zrníčky, které vám z pleti odškrábou vše odumřelé a to, co už tam být nemá. Používají se malé částečky plastu, které však mohou mít velmi ostré hrany a způsobit vám mikrotrhlinky a zranění na pokožce, která může dále chytnout zánět - takovým bych se vyhnula velkým obloukem. Potěšíte tak i matičku přírodu. 

Existují však i přírodní alternativy, jako například cukr, nebo velmi na jemno namletá rýže (já jsem za tým rýže). Pozornost věnujte i tomu, že jestli frčíte na dvoufázovém odličování s hadříčky, i to už je do určité míry exfoliace (drsným povrchem hadříčku nebo tamponku). 

Doporučuji například šípkový peeling od značky Kvitok, a k tomu bambusové odličovací tamponky, které mají v balení i pár drsnějších variant na odlíčení pleti.

Sipkovy peeling 

Vnímám, že se vede mnoho řečí ohledně toho, zda je fyzický peeling vůbec dobrá věc, protože si přece jen mnete pleť nahoru a dolů, a vytváříte tak vrásky. Já si však myslím, že takové jemné provedení jednou za čas neuškodí - trošku pleť prokrvíte a dodáte jí barvu. A to je to, za čím se my ženy určitého věku honíme.

Chemická exfoliace - je to nepřímá forma odstraňování odumřelých buněk pokožky. Bývají to buď séra, která se nechávají na pleti, smývatelná maska, retinoidy nebo záležitosti na enzymatickém principu exfoliace. 

Jsou dva nejčastější způsoby, jakými to funguje:

  • Urychlují životní cyklus buněk - buňky se rychleji dělí, rychleji odumírají a poškozenou buňku dokáže rychleji nahradit nová. Věkem se tato schopnost totiž přirozeně zpomaluje a pokožka se jakoby nestíhá sama opravovat.
  • Rozpouští mezibuněčné vazby, které drží odumřelé buňky přichycené na vaší pokožce.

Typy samotných přípravků jsou:

  • Alpha hydroxy/ AHA kyseliny (např. kyselina glykolová, mléčná, mandlová)
  • Beta hydroxy/ BHA kyseliny (kys. salicylová)
  • všechny produkty s deriváty vitamínu A (vše zastřešeno pod pojmem retinoid) a enzymatický peeling

A ne - není třeba se toho obávat, neodpadá vám celá kůže :) (tedy pokud to kompletně nepřestřelíte .. nejsem si jistá, zda se to s volně prodejnými produkty určenými na pleť vůbec dá).

Já ráda říkám, že na kyselinách frčela už Kleopatra - prý se natírala zkyslým mlékem, které obsahovalo kyselinou mléčnou. I když ona si prý bělila pleť i arzénem, což určitě nebyl, není a nikdy nebude dobrý nápad - to doba prosím určitě nezkoušejte. 

Snímka obrazovky 2019-08-05 o 13.32.35

Pokud to teda chceme vyzkoušet v našem století, zkuste si během snídaně natřít na pleť lžíci bílého neochuceného jogurtu - a když se budete chtít rozmazlit, můžete přidat trošku medu a ovesných vloček. Nechte působit 10-15 minut a smyjte. Kyselina mléčná je jedna z těch jemnějších forem chemické exfoliace, vhodná i pro citlivou pleť.

Všeobecně - chemická exfoliace se považuje za jemnější a bezpečnější volbu oproti té fyzické. I když velmi závisí na tom, jak je daný produkt naformulovaný - něco vám sedne tak akorát, a něco vám naruší ochrannou vrstvu až příliš. S chemickými exfolianty máte však menší šanci, že šlápnete vedle.

Doporučuji však vždy, za každých okolností, sledovat kvalitu pokožky a podle toho se zařídit - pokud je červená a rozdrážděná, je třeba jí dát trošku klidu s aktivními látkami, lásku a čas na uzdravení.

Suma sumárum, jestli se cítíte dobře, a stále trávíte víc času doma, toto karanténní období je ideální na vyzkoušení nových, možná i trošku odváženějších věcí ve vaší kosmetické rutině podle hesla "když nesedne, není třeba chodit kanály". Prosím, nezapomínejte na SPF - obzvlášť když experimentujete.

A když se až tak dobře nemáte, snažte se dodržet aspoň ty nejnutnější základy jako je čištění pleti ráno a večer, hydratace a SPF během dne. Když vám bude lépe, můžete opět začít vymýšlet. 

Fandím vám!

Děkuji za prostor a pozornost, milé dámy a děvčata.

S úctou,

vaše Jana Sāri