Jaký vánoční stromeček je skutečně zelený?

Pro mnoho z vás to asi nikdy velkým dilematem nebylo, ale jaký stromeček je z ekologického hlediska ten nejlepší? Vyplatí se mít v obýváku kousek lesa, nebo vsadit na starý dobrý, ale hlavně vždyzelený umělý stromeček? Všechno má svoje výhody a nevýhody. Živý stromeček sice není z plastu, ale kupujeme si ho každé Vánoce. Umělý z plastu je, ale zase nám při správném zacházení vydrží i desítky let. Teda pokud si nepotrpíte na trendy, kterým stromečky podléhají. Existují i další, méně známé alternativy, kterým se budeme věnovat. Na začátek si pojďme porovnat tyto dva nejznámější zelené rivaly.

Živý vánoční stromeček je přece jen živý strom, kterému trvalo roky vyrůst do výšky, přičemž poskytoval útočiště zvířatům a čerpal ze země vodu a živiny. Podobně bychom uměli vypíchnout jednu hlavní nevýhodu stromečku z rodu plastových – je (překvapivě) celý z plastu, kterého je už tak dost. Většinou to je tak, že stromeček, který si pamatujeme z dětství, nám bude dělat společnost po celý život. Ať už jsme jako malí měli umělý nebo živý stromeček, k této vzpomínce nás váže silná nostalgie. Pojďme si ale říct víc k jednotlivým řešením vánočního stromečku.

Blogcover_1

Tradiční živý stromeček:

Jehličnaté dřeviny jsou méně náročné než ty listnaté. Spotřebují méně vody a nepotřebují hnojivo. Většinou se pěstují v lesních školkách – na lesních místech vyhrazených pouze pro tyto účely. Školky se většinou nachází na půdě, která je neúrodná a je nevyužitelná pro jiné účely. Když je suchý rok, občas se stromečky zalévají, ale jinak při jejich „výrobě“ nespotřebujeme téměř nic. Kupujte lokální stromečky. Můžete je koupit i od místního farmáře a podpořit tak rurální ekonomiku. Přidanou hodnotou živého stromečku je to, že stromečky jsou přirozenou pastí na oxid uhličitý. Nejsou jen pasivním porostem sloužícím jen pro naše sváteční potěšení. Pokud si stále říkáte „jsou to živé stromečky, je neekologické je kupovat“ – tak vás potěšíme. V průměru je jich každý rok zasázených víc než pokácených. V jediném bodě však živé stromečky prohrávají – po Vánocích nám přestanou sloužit a musíme je vyhodit.

Živý stromeček v květináči a zemině:

Tento přístup k vánočnímu "stromečkování" se vyplatí především těm, kteří bydlí v domě se zahradou. Stromeček by měl být ve vytápěném prostředí jen dva týdny, potom se začne cítit nesvůj. Jestli tedy máte zahradu, stromeček si můžete zasadit už nějaký čas dopředu – v květináči. Jak stromeček postupně roste, květináč mu vyměňujte, a v čase Vánoc mu ukažte váš příbytek. Potom ho znovu zasaďte i s květináčem na zahradu. Většině jehličnanů trvá aspoň sedm let, aby vyrostly do výšky dvou metrů. Tím pádem máte aspoň pět let o stromeček postaráno, a potom už ho nechce v klidu tam, kde je mu nejlépe – na zahradě. Stromečky v květináči se prodávají i v některých obchodech. Dávejte si však pozor – někteří prodejci vám ho prodají osekaný. To, že je stromeček v zemině je sice pěkné, ale chybějí mu kořeny. Takovýto stromeček je užitečný asi tak jako ten bez květináče.

Blogcover_5

Umělý vánoční stromeček:

A jsme doma. Teda u mnoha českých domácností. Obytné čtvrtě, sídliště a paneláky, nejsou k živým stromečkům kvůli jejich neskladnosti příliš vlídné. Není divu, zvykli jsme si na skládací plastové stromečky, které každý rok vytahujeme ze sklepa. Tento trend v očích mnoha podporuje i nepěkný pohled na kontejnery zaházené seschlými bezduchými dřevinami, které po dvou týdnech ztratily svůj magický účel. Na lokálnost můžete při umělých vánočních stromečcích zapomenout. Kromě toho jsou často vyrobené ze směsi plastů a jsou tedy nerecyklovatelné. Jestli máte umělý stromeček už příliš dlouho a rozhodnete se ho vyměnit, jeho další destinace je jasná – skládka.

Venkovní vánoční stromeček:

Tato možnost je spíše pro ty, kteří se nebojí experimentovat a zároveň bydlí v domě se zahradou. Při těšení se na rozbalování dárečků chce každý soukromí svojí rodiny, ne té, která se na vás s podivem dívá z oken nad vámi. Zkuste si ozdobit stromeček v zahradě. I když jde jen o krátkodobé ozdobení (jde také o to, čím ho ozdobíte), je to ta nejekologičtější, i když trošku výstřední, cesta.

Stromeček NEstromeček:

Je tu i úplně jiná možnost. Pokud nejste svázáni tradicemi, nebo chcete mít co nejvíce udržitelné svátky, stromeček můžete velmi kreativně nahradit. Stromečkem může být i pokojová rostlina, která je dostatečně mohutná a máte ji doma už déle, nebo si ji dovezete právě kvůli tomuto účelu. Každopádně stromečkem nemusí být něco živé a stále to může být ekologické. Jednoduchý dřevěný stromeček je vkusný i když pro někoho možná trochu „drsný“. Jedná se o maketu vyrobenou ze dřeva, kterou si také můžete ozdobit nejrůznějšími způsoby. Na trhu je mnoho dalších "nestromečkových" řešení a je jen na vás, pro kterou se rozhodnete.

 

Na tom, která stromeček je pro přírodu nejméně zelený, se určitě shodneme. Je jím umělý stromeček, který je sice praktický, ale udržitelný ani trošku. Zrecyklovat se většinou nedá, a tak končí na smetišti - na místě, které je pro samotný odpad tím nejhorším. Pravdou však je, že výhody umělého stromečku jsou právě faktorem, proč se pro něj většina z nás rozhodne. Ekologických možností je však víc než dost. Co se týče živých stromečků, v květináči nebo bez, můžete je využít na víc než jen na svátky. Jestli máte doma drtičku dřevin, právě jste získali skvělý materiál pro kompost nebo mulčování. Pokud i tak plánujete prožít Vánoce se stromečkem, se kterým se po svátcích rozloučíte, nezoufejte. Udělejte si průzkum a zjistěte, zda se ve vašem městě nenachází místo, kam můžete stromeček odnést a kde ho zpracují. V zahraničí je to již běžnou praxí. Teď už je jen na vás, pro které řešení se rozhodnete. Ať už jste vizionář nebo klasik, váš stromeček může být zelenější, víc než si myslíte.