Jak využít vlastní kompost?

Jak využít vlastní kompost?  

Co pro vás znamená komunální odpad? Zvláštní otázka, ale přesto se ptáme. Pro většinu lidí je to obsah černého kontejneru, do kterého patří vše kromě plastů, papíru nebo skla, na které jsou speciální kontejnery. Kromě toho máme ještě bio odpad. Ten tvoří 40-60% našeho odpadu a nemusí nutně skončit v komunálním – můžeme ho využít kompostováním. Jak to vlastně funguje? Pojďme se na to společně podívat.

Kompostery 04

Kouzlo, nebo též nevyhnutelnost kompostování, bylo našim předkům dobře známo. Čím víc se ale naše území urbanizovalo, tím méně lidí kompostovalo. Proč? Protože ve městě najdete koše na každém kroku. Mimo město bylo kompostování nejen řešením otázky kam s rozložitelným odpadem, ale i odpovědí na to, kde obstarat hnojivo. Tím se kruh uzavřel – kompost našel svoje využití ve zkvalitňování půdy pro rostliny a plodiny, kterým zajišťuje ten nejlepší základ, jaký mohou rostliny dostat - maximálně úrodnou půdu plnou živin a minerálů, což se potom odráží na růstu a kvalitě rostlin. K dispozici jsou dva hlavní přístupy kompostování – zahradní kompostování a vermikompostování.

Kompost 05 (1)

Kompostování v zahradním kompostéru

Zahradní kompostování je všem pravděpodobně známé i přes to, že jste ho třeba ještě nikdy nezkoušeli. Vhodné je pro ty, kteří mají k dispozici pozemek, nejlépe zahradu. To, čeho chceme zahradním kompostováním dosáhnout, je odbourání biologických látek v odpadu a převést je na humusové látky. Ty jsou pro rostliny a plodiny maximálně prospěšné, jak jsme již zmiňovali. Aby bylo kompostování efektivní a rychlé, je třeba připravit vhodnou potravu a prostředí pro bakterie. Ke svému životu potřebují vodu, kyslík a potravu ve formě bioodpadu. V přírodě vzniká kompost neustále – jsou jím vrstvy starého listí a odkvetlých rostlin, větví a plodů. Měsíce a roky příroda tvoří úrodnou půdu pro další růst lesa. Při zahradním kompostování dochází k tomuto procesu v mnohem menším prostředí a za použití výživnějších surovin, kterými jsou v našem případě zahradní a kuchyňský odpad. Kompost, ve kterém se nachází velké množství zeleninových, ovocných a jiných kuchyňských zbytků, je proto maximálně úrodný a využitelný. Obsahuje mnoho prospěšných látek, za které vám vaše rostlinky, ovoce a zelenina poděkují svojí chutí, výživovými hodnotami a často i velikostí svých plodů. Na zvelebování kompostu v zahradě pracuje příroda pomocí bakterií, hmyzu a samotných procesů, které se v kompostu dějí.

IMG_6954

Vermikompostování

Kompostovat se však dá i v bytě – bez pozemku a zahrady. Proces se sice trošku liší, ale ani touto změnou nepřijdete o žádnou z kvalit zahradního kompostování. Mezi hlavní rozdíly patří materiál, kterým kompostujeme. Váš domácí odpad bude tvořený odpadem ze zbytků a slupek ovoce a zeleniny, bytových květin, suchých listů, kávy či kartonu. Jak domácí kompostování funguje? Protože se kompostér nachází v domácnosti a ne v přírodě, určité přírodní mechanismy jsou v tomto případě omezené. Vermikompostér vytváří kompost za pomoci vašich nových domácích mazlíčků. Jsou jimi Kalifornské žížaly – nenároční malí kámoši, kteří vám dají opravdu hodně. Výsledkem je výborný domácí kompost s všestranným využitím.

_MG_3281 

Jak poznáme, že je kompost dobrý?

A teď jsme při samotném finálním produktu – kompostu. O jeho zralosti se přesvědčíte testem klíčivosti. Do vzorku kompostu nasaďte semínka řeřichy. Pokud jich do týdne většina vyklíčí, kompost je zralý a je vhodný pro další použití. Vermikompostér produkuje kromě typického pevného kompostu i takzvaný „žížalí čaj“. V jeho spodní části se za nějaký čas nahromadí kapalina, kterou můžete po zředění použít jako vynikající tekuté hnojivo. Kompost v domácnosti bez zahrady slouží hlavně k zredukování odpadu, který nemusí skončit na skládce. Jestliže ho nemáte kde použít nebo ho máte víc, než potřebujete, můžete ho darovat. Přátelé, kteří ho mají jak využít, to jistě ocení. Vždyť i za méně kvalitní hnojivo zaplatíme v obchodě nemalou částku. Kompost z vermikompostéru v bytě využijete hlavně pro potřeby bytových rostlin. Jde o výměnu zeminy v květináči a tím pádem o zúrodnění půdy. Kromě toho se váš biologický odpad kompostováním zredukuje – můžeme teď mluvit o zmenšování jeho obsahu, který i tak využijeme. To je v dnešním světě, kdy se stále snažíme o snižování odpadu, skvělý krok k postupné redukci odpadu. Jestliže máte zahradu, kompost má pro vás ještě více benefitů. Můžete ho použít pro rekultivaci okolních ploch okolo domu, k celkovému zúrodňování půdy na zahradě, zakládání a pěstování trávníků či výměně zeminy ve sklenících a květináčích. Běžný kompost má pH 6,5 až 8,5. Je tedy spíše mírně zásaditý a tam pádem méně vhodný pro pěstování kyselomilných rostlin jako jsou rododendrony, borůvčí, vřesy či azalky.

Kompost se také dělí podle podle fází jeho zralosti:

Surový kompost – má věk 2 až 6 měsíců. Stále v něm probíhají procesy rozkládající jeho základ a tím pádem je vhodný k mulčování okolo porostů. Není však vhodný pro sazenice – je příliš silný a mohl by je spálit. 

Vyzrálý kompost – má věk 6 až 12 měsíců. Prosátý (zbavený velkých částic) jej můžeme použít na přihnojení květin, zeleniny, trávníku a všude, kde je třeba. 

Z kompostu si můžete připravit i výživný výluh, například v podobě postřiku, který zásobuje rostliny živinami. Pravidelný postřik taktéž chrání rostliny proti různým škůdcům. Výluh si připravíme smícháním 1 kg zralého prosátého kompostu s 10 l vody. Následně necháme směs louhovat asi 14 dní a potom je třeba jej zcedit a zředit s vodou v poměru minimálně 1:10.

Mušky a plíseň nejsou v kompostu ničím škodlivým. Pokud je plísně příliš, zkuste ji vybrat nebo rozrušit a smíchat s kompostem.

Redukování odpadu je naší nutnou budoucností. Pokud tyto řádky čtete, znamená to, že jste ti, díky kterým je tento scénář zase o kousek blíž. Může být až překvapivé, kolik odpadu nemusí skončit na smetišti. Můžeme ho naopak vrátit zpět do oběhu nebo kompostovat. Koneckonců tím pomůžeme nejen přírodě, ale i sami sobě. Odpad nemusí končit jen ve spalovnách, na skládkách, ve spodních vodách nebo kdekoliv jinde. Je mnoho způsobů, jak se dá dále využít, a také mnoho způsobů, jak ho neprodukovat. Buďte jedním z těch, kteří už dnes hrají hudbu budoucnosti a přispějte ke svému snažení za svět bez odpadů například i domácím nebo zahradním kompostérem.