Jak správně skladovat potraviny a zabránit tak jejich plýtvaní?

Další velkou část odpadu tvoří potraviny. Odhaduje se, že průměrný Čech vyhodí každoročně přibližně 70 kilogramů potravin. To je více než 5 tun jídla za život. Zbytky jídla a další potravinový odpad tvoří často i více než třetinu domácího odpadu.

V Evropské unii jsou to právě domácnosti, které jídlem plýtvají nejvíce. V jejich koších skončí 55 procent z celkového množství vyhozených potravin v EU. Není potřeba znát všechna tato čísla, grafy ani statistiky, stačí si sáhnout do vlastního svědomí a vzpomenout si na pohled do našich odpadkových košů.

Je třeba si uvědomit, že bez zamezení plýtvání jídlem není možné být „ZERO WASTE“. Naučme se, jak nejlépe jídlo nakoupit a skladovat tak, aby nám vydrželo co nejdéle čerstvé a především, aby co nejméně jídla končilo na skládkách.

Potravinový odpad má proti většině dalšího odpadu jednu zvláštnost. Nedělá nám tak velké starosti jeho zpracování a ani to, že v přírodě zůstane ležet ještě několik stovek či tisíců let, ale to, kolik zdrojů vyhazováním jídla přijde vniveč. Ve světě, kde jedna miliarda lidí hladoví, vyhazujeme každý den 1,3 miliardy tun jídla (téměř ⅓ celkové světové produkce) a s tím i hektolitry vody a ostatních zdrojů (včetně ropy a lidské práce), které jsou nezbytné k jeho produkci. Připomeňme si, že přes 800 miliónů lidí nemá přístup k pitné vodě, na mnoho místech zemědělství vyčerpává už i tak dost vyčerpanou půdu a za cestou vyhozeného jídla zůstává šílená uhlíková stopa.

Není nic horšího než s nechutí vyhazovat (dříve) úplně dobré maso, mléčné výrobky nebo jiné potraviny jen proto, že jsme je skladovali nevhodně. Přinášíme vám proto tipy, jak si co nejlépe uspořádat potravin. Vaše potraviny prožijí svůj nejdelší a nejchutnější život a vaše peněženka i příroda vám poděkují.

Pár rad a návodů

VEJCE

Pro dlouhou čerstvost a trvanlivost vajec, doporučujeme uchovávat je nejlépe v ledničce okolo 5 až 8 °C. V pokojové teplotě se logicky jejich čerstvost snižuje. Další malý trik je pokládat vajíčka do stojánku špičkou dolů, v tomto místě má skořápku nejsilnější.

CHLÉB

Kvalitní chléb má tvrdou kůrku, ale uvnitř je vláčný. Pro nejlepší uchování jeho čerstvosti je třeba ho zabalit například do sáčku z bio bavlny nebo do plátěnýho sáčku a vložit jej do chlebníku. Tímto způsobem může bochník dýchat a neměl by zplesnivět. Ověřeným způsobem, jak prodloužit jeho životnost je vložit k bochníku okrájenou syrovou bramboru nebo okrájené jablko. Také můžete chléb rozkrájet na krajíce a uložit v krabičce do mrazáku  - vydrží tak mnohem déle a po jeho vytažení bude chleba stále chutnat čerstvě.

MASO

To chete mít na nejchladnějším místě v chladničce, kterým je často, ale ne vždy, samotné dno. Ideální je, aby měli svoji vlastní zásuvku. Pokud to Vaše chladnička umožňuje, nastavte teplotu zásuvky na 1 až 2 °C.

Všechno čerstvé maso, ryby a drůbež uchovávejte v původním, obchodním obalu. Opětovné balení zvyšuje riziko vystavení škodlivým bakteriím. Je však zapotřebí jej skladovat uzavřené tak, aby nedošlo k přímému styku s ostatními potravinami. Syrové maso může jiné potraviny kontaminovat. Ideální je vložit maso do uzavíratelné nerezové nádoby. Maso skladujte v nejchladnější části ledničky nebo v mrazáku.

MLÉKO A MLÉČNÉ VÝROBKY

Nechte jogurt, tvaroh, vajíčka a zakysanou smetanu v původních nádobách, ve kterých jste je koupili. Pokud otevřete jogurt, mléko nebo zakysanou smetanu a celou ji nespotřebujete, natěsno ji omotejte strečovou fólií Biobright určenou k udržení čerstvosti jídla.

Skleněné nádoby na mléko jsou bezpečnější než originální kartonové tetrapaky, neboť bakterie mohou vzniknout na přetržené hraně. Pokud používáte mléko v rámci jeho trvanlivosti, mělo by však být bezpečné k pití.

Mléko ale neskladujte ve dveřích chladničky – je to to nejteplejší místo v chladničce. Dvířka by se měla používat pouze na nápoje, omáčky a dresinky, které se nekazí rychle.

SÝRY

Tvrdé sýry skladujeme v tmavém místě v ledničce, nejlépe uzavřené krabičce nebo zabalené ve voskovém obalu na potraviny. V plastových sáčcích nebo obalech rychleji podléhají plísním. Měkké sýry, jako třeba mozzarella, mnohem déle vydrží ve svém původním nálevu, který i se sýrem můžeme přelít do nerezové krabičky.

OVOCE A ZELENINA

Ovoce a zeleninu uchovávejte odděleně a skladujte jako: zelí se zelím, mrkev s mrkvemi, jahody s jahodami atp. Ovoce i zelenina totiž uvolňují různé plyny, které mohou způsobit zhoršení kvality ostatních.

Chlazené produkty nechte neumyté v původním obalu nebo volně zabalené v plastovém sáčku. (Jsou zde i výjimky, jako jsou houby a bylinky).

Pokud se vám zelenina zdá špinavá, dobře ji opláchněte a osušte. Před vložením do plastového sáčku ji zabalte do papírové utěrky. V opačném případě Vaše potraviny před chlazením nemyjte. Vlhkost může způsobit vznik plísní.

KOŘENOVÁ ZELENINA

Pro delší životnost a čerstvost potřebuje nižší teplotu vzduchu a vyšší vlhkost. Odkrojte od kořene nať ze které lze udělat například pesto, a potřebnou část vložte do plastové krabičky a přiklopte jí prodyšným obalem na potraviny. Skladujte v lednici v přihrádce na zeleninu. Na brambory můžete použít pytel na brambory z robustní pytloviny na šněrování i zip.

Abeego1

BANÁNY A RAJČATA

Banány nesnášejí nízkou teplotu, a proto se nikdy neskladují v ledničce. Na chlad reagují hnědnutím. Ideální teplota pro dlouhou životnost banánů je stejně jako u rajčátek 14 °C. Rajčata v lednici přicházejí o svou vůni a chuť.

HLÁVKOVÝ SALÁT

Rozeberte hlávku na jednotlivé listy, opláchněte vodou a vložte do nerezové dózy. Pro lepší udržení čerstvosti a chuti, zabalte listy do prodyšného obalu.

CITRUSY

Jsou původem z exotických krajin, takže chladné prostředí jim nevyhovuje. Můžeme je nechat v ošatce při pokojové teplotě, lze je uchovávat i v prodyšných plátěných sáčcích. Pokud je ale nestihneme zkonzumovat hned, je skvělé citrusy odšťavnit, nalít do formiček na led a zamrazit. Pokud se nám stane, že spotřebujeme jen část ovoce a zůstane nám odkrojený kousek, který mnohem rychleji podléhá zkáze, zabalíme ho do obalu z včelího vosku, který udrží jeho čerstvost a šťavnatost, a vložíme na krátký čas do lednice.

ČESNEK 

Pokud česnek nespotřebujete hned, vložte jej do prodyšného přírodního sáčku, nebo ho zavěste na dobře větrané chladné a suché místo. Další alternativa skladování je v podobě česnekové pasty se solí v ledničce. Rozmačkaný česnek se solí dáme třeba do těsnicí nebo zavařovací sklenice a důkladně utěsníme, tak aby pach nepronikl k ostatním potravinám. 

KÁVA

Čerstvě namletou kávu přesypte do uzavíratelné nádoby a uložte jí v suchu a chladu. Tak si káva dlouho udrží své charakteristické aroma. Málo kdo ví, že kávu lze uchovávat i v ledničce pro zachování její kvality. U takového typu skladování, ale dbejte na dobré těsnění krabičky, aby se do ní nedostala vlhkost a pachy z lednice.

MOUKA

Mouku a další sypké produkty doporučujeme přesypat z původních obalů a uskladňovat v uzavíratelných dózách. Často se v původních obalech vyskytují zárodky škůdců, kteří se rádi přemístí i do dalších potravin, což nechceme.

LivingNostalgia-GroupShot-Crop

 

ČERSTVÉ BYLINKY

Natrhané čerstvé bylinky můžeme uchovávat v lednici v přihrádce společně se zeleninou. Doporučujeme taktéž zabalit do prodyšného plátěného sáčku, který déle zachová chuť i vůni bylinek. Pro ještě delší trvanlivost je můžeme vložit do krabičky a uskladnit v mrazáku, anebo je natrhat na menší kousky a zamrazit s vodou, jako bylinkové kostky. Takovým způsobem je ideální skladovat třeba mátu a v létě dávat rovnou do koktejlů. 

HOUBY

Čerstvé houby skladujte v ledničce v prodyšné nádobě při teplotě 0-6 °C. Je důležité, aby nedošlo k zapaření, proto je před tímto způsobem skladování neomývejte. Při zapaření hub se mohou tvořit toxické látky. Pro dlouhodobé skladování doporučujeme houby naporcovat a usušit nebo zamrazit. Sušené houby pak nejlépe skladujeme v bavlněných prodyšných sačcích.

ZBYTKY JÍDEL

Základ je abyste dodržovali pravidlo FIFO – první dovnitř, první ven (z anglického First in, first out). Vždy, když do chladničky přidáte něco nového, posuňte to starší dopředu. Jezte tedy ty nejstarší potraviny jako první.

Všechny zbytky skladujte v nepropustných, nádobách nebo obalech. Milujeme ty od KitchenCraftu nebo Včelobalu – jsou vzduchotěsné, díky čemuž zůstane Vaše jídlo co nejčerstvější.

Zbytky dejte do chladničky do dvou hodin po uvaření. Před uložením nemusíte čekat aby vychladly – moderní chladničky si s teplem poradí.

Zkontrolujte, zda je Vaše chladnička nastavena na 4 °C nebo méně. Nespoléhejte se na manufakturační přednastavení a přesvědčte se pomocí teploměru.

Zbytky polévek, tuňáka nebo omáček neskladujte v konzervách. Ty totiž po otevření mohou k jídlu přenést kovovou chuť. Vyzkoušejte místo toho nerezové boxy od Bambaw. Zbytky jídel je doporučeno sníst do tří až pěti dnů nebo je zmrazit až na čtyři měsíce.

NA ZÁVĚR

Vymezte každé potravině její vlastní místo. Ukládejte sýr vedle ostatních sýrů, salám při dalších salámech a tak dále. Snáze si zapamatujete, co máte, když to vidíte. Pomůže vám to vyhnout se zabírání místa. Také se vyhnete zbytečné koupi toho, co už máte, a snadno zjistíte, co vám v chladničce chybí.

Správným skladováním potravin, si můžete být jisti, že potraviny vydrží dlouho čerstvé a chutné. Těmito triko můžete ušetřit nejen vaši peněženku, ale i odlehčit životnímu prostředí. Můžete být jedním z těch, co se podílí na snižováním potravinového odpadu a také jednorázových obalů, jako jsou plastové sáčky, potravinové fólie a alobaly. Navíc jsme Vám to usnadnili a potřebné znovupoužitelné nádoby a obaly najdete přímo zde v našem článku. Podporujte s námi myšlenku „Pro méně odpadu“.