Láska prochází žaludkem! Jak skladovat potraviny v ledničce?

Chlad a jídlo byli vždy velcí kámoši. Sice ne na talíři, ale spíš v ledničce, a v minulosti v komoře, venku nebo jednoduše na místech s nízkou teplotou pro udržení trvanlivosti potravin. Proč to tak je? Chlad zpomaluje rozkladné procesy a potraviny zůstanou déle čerstvé. Ty se ale navzájem velmi liší a různé potraviny vydrží čerstvé různou dobu. Některé potraviny by se také neměly nacházet v těsné blízkosti jiných. Některé je dobré i přikrýt, další potřebují vzduch. Různé druhy pokrývek a obalů představují jinou kvalitu, a vhodnost pro konkrétní druhy jídla. Pojďme se tedy společně podívat na možnosti, které máme a také na několik rad, jak sladovat potraviny v ledničce.

titulka chladnička1

 

Co děláme špatně?

Začněme tím, co děláme špatně. Často přikrýváme potraviny, které být přikryté nemusí, nebo je uchováváme v nevhodných materiálech. Vezměme si například typickou českou věc - slaninu. Máte jí málo a je v ledničce, protože ji chceme mít po ruce. Nedávejte ji však do mikrotenového sáčku (který je sám o sobě nevhodným řešením) - zabalte ji do papíru na pečení, protože potřebuje dýchat, jinak zgumovatí a také se dříve zkazí. To samé platí pro klobásy a další masové výrobky vhodné pro přímou konzumaci. Dalším případem může být cibule. Také ji ničím nepřikrývejte - usadí se v ní voda a ztratí chuť. Radši obětujte pár milimetrů, které odřežete, a nechte ji v ledničce volně. Ona totiž v místě překrojení trochu vyschne, ale stále lepší, než aby navlhla. Celkově je vhodnější vkládat potraviny do dóz a krabiček, než do sáčků. Dalším důvodem, proč některé druhy potravin uchovávat v nějakém druhu obalu, je jednoduše to, že jejich aroma je příliš silné. Například uzeniny nebo sýry. Takové produkty umí pomíchat vůně i dalším ne až tak aromaticky výrazným potravinám.

 

Co skladovat dohromady a co radši samostatně?

Některé druhy ovoce a zeleniny se v ledničce ale i mimo ni prostě nesnesou. Častěji tyto druhy potravin však skladujeme v chladě, protože chlad rovná se trvanlivost, a také se k nim v létě nedostanou mušky. Co myslíme tím, že se jednotlivé potraviny nesnesou? Ovoce a zelenina, přestože jsou ze stromu či země dávno vytrhnuté, ještě nějaký čas žijí svým přírodním životem. V praxi to znamená, že do svého okolí vylučují etylén. Tato látka štěpí chlorofyl (zelené barvivo), životodárnou složku všeho co roste a kvete. V čím zralejším stavu se ovoce či zelenina vylučující etylén nachází, tím víc ho také vylučují a ovlivňují tak i další ovoce a zeleninu. Ty tím pádem dozrávají mnohem rychleji a může se vám stát, že den po jejich odložení do lednici už budou tyto potraviny přezrálé. To je celkem škoda, nemyslíte?

ayda-oz-kLLVGWNPqNM-unsplash

Připravili jsme pro vás seznam různých druhů ovoce a zeleniny, které jsme uspořádali do kategorií podle toho, zda mohou být skladované společně s jiným ovocem a zeleninou či samostatně:

  • Vytváří etylén, citlivost vůči cizímu etylénu - skladujte je samostatně: jablka, meruňky avokádo, banán, meloun, mango, cibule, hruška, rajčata.
  • Vytváří etylén, odolnost vůči cizímu etylénu - můžete je skladovat dohromady, ne však s ovocem a zeleninou náchylnou na vliv etylénu: nektarinky, broskve, švestky, nakrojené či poškozené brambory.
  • Nevytváří etylén, ale vůči jeho vlivu jsou citliví - skladujte mimo tvůrce etylénu: chřest, brokolice, kedluben, zelí, mrkev, květák, celer, okurky, lilek, zelené fazole, hrozny, špenát, kapusta, salát, okra, batáty, cuketa.
  • Nevytváří etylén, ani na jeho vlivy nereagují - skladujte jak jen chcete: paprika, bobulové ovoce a jahody, třešně, citrusy, kukuřice, česnek, houby, nepoškozené a nenakrojené brambory, ananas.

 

Dalším dilematem může být rozdíl mezi chlazení a mražením. Které potraviny nedoporučujeme skladovat v mrazáku, a kterým zase mražení prodlužuje trvanlivost?

  • Vhodné do mrazáku: jablka (pozor však na etylén), chřest, bobulové ovoce, brokolice, květák, celer, hrozny, špenát, kapusta, meloun (nenakrájený).
  • Nevhodné do mrazáku: okurky (v mrazáku shnijí dokonce ještě rychleji), česnek, cibule, brambory.

 IMG_2224_1

Plastovým sáčkům odzvonilo

Plastové sáčky už jsme sice zmiňovali, no ale jestli je to vás osvědčený způsob skladování některých potravin, udělejte do sáčku aspoň malé dírky. Ovoce a zelenina tak může dýchat a zároveň ji oddělíte od ostatních potravin. Jak ale skladovat potraviny v ledničce účinně a ekologicky? Dnes už máme na výběr různá řešení. Jestli chceme myslet i na přírodu, měli bychom použít produkty, které jí neškodí a v konečné výsledku jsou velmi vhodné i pro styk v jídlem.

Jak jsme již zmiňovali, některé potraviny je vyplatí obalit pečicím papírem, jiné je lepší mít v krabičce. Místo pečicího papíru můžete použít třeba Včelobal - zázračný bavlněný ubrousek napuštěný včelím voskem. Ten má přirozeně antibakteriální a konzervační vlastnosti a ve spojení s bavlnou vytváří perfektní obal, který drží svůj tvar. Takto si můžete zabalit svačinku nebo obalit menší potraviny. Včelobaly se dají koupit v různých velikostech a krásných designech.

Bavlněné obaly jsou všeobecně velmi univerzálních způsobem, jak potraviny oddělit. Nabízí je například značka Tierra Verde.

Použít můžete i nádoby na skladování z různých udržitelných materiálů. Skladovat můžeme do klasických zavařovaček, ale i do skleněných a kovových nádob se zaklapovacími víčky, které zamezí přístup vzduchu a udrží potraviny dlouho čerstvé.

 Snímka obrazovky 2020-02-03 o 13.23.45

Abychom neplýtvali potravinami, musíme je uchovávat vhodným způsobem. Tím pádem nám vydrží mnohem déle a my je nemusíme předčasně vyhodit. Důležité je také vědět, které potraviny můžeme skladovat společně a které samostatně. Vhodným výběrem kvalitního obalu dokážeme také zredukovat množství jednorázových balicích materiálů, čímž snižujeme odpad. 

Některým z vás jsme asi nic moc nového neřekli, ale víme také že mnozí o těchto zásadách do teď nevěděli a možná se divili, proč jim ovoce přezrává i přes uskladnění v chladu. Věříme tedy, že se našimi radami inspirujete a schopnosti vaší ledničky budou naplno využité.