Jak si připravit dezinfekční přípravek?

Dezinfekce v domácnosti snad nikdy nebyla potřebnější a důležitější než v tomto období. Nejen ruce, ale i předměty a povrchy, kterých se často dotýkáme, jsou potřeba dezinfikovat ideálně na denní bázi. Častější a komplexnější dezinfekce si vyžaduje i zvýšené množství dezinfekčních přípravků, které se momentálně nedají sehnat tak jednoduše, jako v minulosti. Proto vám přinášíme postup, jak si můžete dezinfekci vyrobit i vy doma.

dezinfekcia1

Základem podomácku vyrobené dezinfekce je alkohol, který byl měl být dle doporučení Světové zdravotnické organizace (WHO) aspoň 60%, aby se dosáhlo potřebné sterilizace. To ale neznamená, že čím vyšší procento, tím lépe. Pokud byste na povrch nastříkali 100% alkohol, vypařil by se dřív, než by stihl pozabíjet všechny bakterie a viry. V případě, že máte k dispozici alkohol, který má více než 90%, zřeďte jej s převařenou vodou.

Vyrobenou dezinfekci je ideální nalít do lahvičky s rozprašovačem nebo dávkovačem

Náš TIP: Využijte použitý, ale vyčištěný plastový či skleněný obal například od tekutého mýdla nebo oleje na tvář. Nezapomeňte však nový obsah lahvičky viditelně označit, aby nedošlo k omylu a nepoužili jste ho nevhodně. Uchovávejte mimo dosah dětí a dávejte si pozor na oči.

Nezapomínejte na to, že dezinfekční přípravek nenahrazuje umývání rukou běžným mýdlem. Je to přípravek, který používáme v případě, že nemáme možnost si ruce pořádně umýt mýdlem pod tekoucí vodou. Protože jsou dezinfekční prostředky vyrobeny na bázi alkoholu, mají tendenci pokožku vysoušet a dokonce ji mohou i poškodit. Malé trhlinky jsou potom náchylnější na přenos infekcí. Proto všeho s mírou.

dezinfekcia2

Co potřebujete na přípravu dezinfekčního přípravku?

  • 2/3 hrnečku čistého alkoholu (minimálně 80%, ideálně víc)
  • 1/3 hrnečku aloe vera gelu, který pomůže při hydrataci a v regeneraci vysušené pokožky způsobené vlivem alkoholu (seženete v lékárně či drogerii, nebo můžete využít gel z doma vypěstované rostliny aloe vera)
  • cca 10 kapek éterického oleje pro vůni (není nutné, ale potěší)

 

Postup

V hrnečku si odměřte alkohol a aloe vera gel a obě přísady dejte do misky. Pokud máte doma jakýkoliv esenciální olej, přidejte 10 - 20 kapek pro vůni. Doporučujeme použít éterický tea tree olej, který má kromě příjemné vůně i neobyčejně silné antiseptické, protiplísňové a antimikrobiální účinky. Ingredience dobře promíchejte, přelijte do připravené lahvičky nebo jiné uzavíratelné nádobky a nechejte tři dny odstát. Potom můžete připravený gel ihned používat.

Dezinfekci můžete použít na různé povrchy jakou jsou klíče, klávesnice, tlačítka výtahů, vypínače či kliky. 

IMG_5001

Na záběr bychom vám chtěli připomenout, abyste se dobře starali o pokožku svých rukou, protože bude více namáhaná a vysoušená. Ideální je používat krémy, které máte ze zimního období, protože ty jsou určené na vysušenou pokožku. Doporučujeme použít například ochranný krém proti větru a chladu od slovenské značky Dulcia, balzám na podrážděnou pokožku od Almara Soap nebo výživný krém na ruce Oh la la! od Mylo.