Jak se správně starat o pleť v zimě

Na hlavu kulicha, na sebe bundu a na tvář? V chladném počasí je ideální spolu se šatníkem obměnit i kosmetiku. Mráz i přechody z tepla do zimy jsou pro ni totiž trápení. Do jakých krémů a olejíčků ji tedy zachumlat? 

Hloubková hydratace 

Pokud se teplota venku pohybuje okolo nuly nebo níže, začínají se nám stahovat mazové žlázy a jejich činnost se utlumuje. Díky tomu se ztenčuje ochranná bariéra pleti. Rozhodně tedy neprohloupíte, pokud vyměníte svůj lehký hydratační gel za něco výživnějšího. V mrazu pokožce pomůžou nejvíce lipidy. Ty najdeme právě v hutnějších krémech — představte si třeba bambucké máslo.

clanek plet

Oleje

Lipidy najdeme také v různých olejích. Ten arganový má tisíciletou tradici, hodí se na všechny typy pleti a můžete jej použít i jako bezoplachovou péči na vlasy. Doporučujeme pár kapek nanést na tvář a krk hned poté, co vylezete ze sprchy. Krásně se tak vsákne a nezanechá žádný mastný film. Pozor ale na teplotu vody. I když sychravo za oknem přímo vybízí k tomu, spařit se jako humr vhozený do bublajícího hrnce, odolejte. Příliš horká voda totiž pokožku vysušuje. Zůstaňte tedy s kohoutkem více uprostřed a ušetříte svou krásu i planetu.

Séra

V poslední době se s nimi roztrhl pytel a je k tomu dobrý důvod. Obsahují totiž vyšší koncentraci účinných látek, takže výsledky jsou s nimi vidět rychleji. A v chladných dnech dodají vaší péči o pokožku přesně to posílení, které potřebuje. Jak vybrat to správné?

Na zvýšení imunity v sychravu bereme vitamín C a věřte nevěřte, ochrání i vaši pleť. Je to totiž silný antioxidant. Kyselina hyaluronová je také opravdová zimní dobrodějka a hodí se pro všechny typy pleti. Její kouzlo spočívá v tom, že pomáhá zadržovat vlhkost (kterou získá například z vašeho oblíbeného krému) a násobí tak jeho účinek. Niacinamid si zas dokáže poradit s zapeklitým problémem “Už nejsem teenager, ale stále mě trápí mastnota a pupínky”. 

plet2

Rty a ruce

Nezapomínejte na rukavice. Nejen, že se budete cítit pohodlněji, ale kůže na rukou vám poděkuje. Prokřahlé pařátky také můžete utišit speciálními vyživujícími krémy. Nikdy také z domu nevycházejte bez balzámu na rty a až si budete do čaje dávat med, naneste si ho i trochu na pusu. Než vám čaj zchladne, med se postará o popraskaný úsměv.

Všechny změny ve své rutině dělejte ale obezřetně, abyste pleť příliš nepřekvapili. Například stačí jedno nové sérum, které nanesete vždy před krémem. Nezapomínejte také na hydrataci zevnitř, dodržujte pitný režim a nestresujte se — to jen přidává vrásky. A to pak všelijaká kosmetika ztrácí smysl, nemyslíte?