Jak na udržitelnější Vánoce

Štědrý den se blíží mílovými kroky a s tím se zvyšuje i lehká nervozita. Ať už je to nákup dárků, uklízení nebo tlak plynoucí z téměř povinných rodinných setkání, skoro všichni pociťujeme před Vánoci trochu stresu. Díky němu jsme pak neorganizovaní a zmateně nakupujeme věci, které ani nepotřebujeme. A to i když normálně žijeme ekologicky a šetrně. Jak tedy v cílové rovince před 24. 12. zpomalit? Pojďme si to tento rok udělat hezké, lidské a udržitelné. 

Hned po dárcích (některým jedlíkům i před nimi) se nám ve spojení s Vánoci vybaví jídlo. Večeře, cukroví a pak občerstvení na návštěvách, možná i husička na druhý svátek vánoční. Pojďme si nelhat, tyto hody pokračují ve většině domácností skoro až do Silvestra. A přestože setkání s nejbližšími nad těmito jídly můžou být výživné pro duši a po roce nás zase stmelit, pro tělo přehnané hodování tak skvělé není. A pro planetu už vůbec ne. 

Často totiž velká část dobrot končí v koši. Zkuste s tím tento rok něco udělat. Předtím, než vyrazíte bezhlavě na nákupy, v klidu si doma sedněte a zamyslete se, co na jakou příležitost vlastně reálně potřebujete. Vyzbrojeni krásným seznamem, sáčky a nádobami, které doma posbíráte, pak můžete vyrazit do vašeho oblíbeného bezobaláče (bezobalového obchodu) nebo na trhy a sehnat tam, co se dá.

venec (1)

Jestliže máme už hezky v klidu nakoupeno a něco sladkého se nám peče v troubě, tak si můžeme odskočit k další typicky vánoční činnosti — balení dárků. Vzpomínáte, jak si naše babičky balicí papír z předešlého roku uchovávaly krásně poskládaný společně s mašličkami a stuhami? My jsme tento zvyk tak nějak bez povšimnutí zavrhli, vždyť koupit nové je tak levné… Právě to je součástí problému. Dnešní balící papíry obsahují toxické barvy, které se ani při recyklaci dobře nezpracují. Proces komplikují také plastové potahy, celofán atd.

Pokud tedy chceme dárky před zvědavýma očima skrýt více ve stylu zero waste, máme pár možností. Stačí se porozhlédnout, co už se nám někde povaluje. Dobře poslouží staré noviny, ale i rozstříhané tričko nebo povlečení, co už nepotřebujete. To pak obdarovaný může využít jako hadřík do domácnosti. Tomu říkáme dárek dva v jednom!

untitled (1 of 1)-9 (1)

A když už jsme u toho balení do hadříků, tak pro to je i honosnější název. Furošiki je japonský způsob balení, který má více než tisíciletou tradici. Existují jednodušší i složitější verze, stačí jedno vyhledání na Googlu a rozhodně najdete něco, co zvládnete. Pak tetičkám můžete rovnou povědět historii této metody a hned máte i téma ke konverzaci.

Pokud si chcete dát extra péči a přidat trochu něčeho zdobného, vyrazte do přírody. Na procházce si ustřihněte větvičku, nasbírejte si šišky nebo kaštany, buďte kreativní! Ke zdobení se určitě rády přidají i děti.

O tom přece ty Vánoce opravdu jsou, strávit nějaký ten kvalitní čas s těmi nejdražšími. Určitě babička raději dostane dáreček, co ozdobila vnoučátka, i když bude trochu umuchlaný, než perfektní dárek, co v obchoďáku zabalil někdo cizí, protože vy už jste na to fakt neměli. Jsme si jistí, že vám od srdce poděkuje, stejně jako ta naše planeta.