Esenciální oleje: Síla rostlin v malé lahvičce

Esenciální neboli éterické oleje jsou těkavé vonné látky, které získáváme lisováním, extrakcí nebo destilováním přírodních silic rostlinného původu. Z jednoho kilogramu suroviny ve výsledku vytěžíme jen pár kapek koncentrovaného oleje. Malá lahvička tedy obsahuje účinné látky až z několika set kilogramů rostlin.

stefan-rodriguez-1537863-unsplash_med

Použitá fotografie patří https://alpacannabis.com/.

 

Pro zdraví, krásu i psychickou pohodu

Éterické oleje mají své nezastupitelné místo v aromaterapii, parfumérii a kosmetice. Patří mezi základní složky parfémů, přidávají se například do výživných pleťových krémů a sér. Jen nepatrné množství dodá přípravku nádhernou vůni.

Rostlinné silice mají schopnost ovlivňovat naši psychiku a emoce. Zklidňují roztěkanou mysl, odbourávají stres, nervozitu a úzkost. Esenciální oleje jsou také součástí masážních emulzí a relaxačních koupelových přísad, ulevují totiž bolavým kloubům a svalům. Kromě toho pomáhají odstranit bolesti hlavy a posilují imunitu.

 

Provoní domácnost a pomůžou při úklidu a praní

Chcete, aby vám krásně voněla celý dům nebo byt? Pořiďte si aromalampu nebo difuzér, které vonné oleje postupně uvolňují do místnosti. Některé esenciální oleje, zejména citrusové, také odpuzují hmyz. Pár kapek v aromalampě spolehlivě odežene neodbytné komáry nebo nepříjemné mušky.

Éterické oleje také můžete využít i při běžném úklidu. Stačí přidat pár kapek do čisticích prostředků. Rostlinné silice přidané do přípravku na mytí nádobí posílí jeho odmašťovací účinky. Nebo nakapejte trochu esenciálního oleje do pracího gelu. Například esence získaná lisováním pomerančové kůry krásně provoní špinavé oblečení a snáze z něj odstraní nepříjemný zápach a špínu. 

drew-l-1059253-unsplash_med

 

Jak se éterické oleje používají?

Esenciální oleje by neměly přijít do přímého kontaktu s pokožkou a sliznicemi. Vysoká koncentrace účinných složek může způsobit alergickou reakci, vyrážku nebo podráždění kůže. Jen pro představu – do kosmetiky se přidává pouze 1-3 % éterických olejů.

Esenciální olej se ředí v oleji, tuku, alkoholu nebo ve vinném octu. Pro domácí použití doporučujeme pár kapek promíchat s mandlovým, olivovým, jojobovým nebo slunečnicovým olejem, nejlépe v BIO kvalitě. Přesné množství a postup ředění najdete v návodu výrobce.

 

Esenciální oleje Yellow&Blue

Jak poznáte kvalitní esenciální olej? Většinou se prodává v lahvičce o objemu 10-15 ml a na etiketě je uvedeno „100% esenciální olej“. Pozor na syntetické oleje, které se za ty přírodní pouze vydávají.

V Zemitu doporučujeme esenciální oleje českého výrobce Yellow&Blue s různými druhy vůní: