Ekologické rodičovství s batoletem

BÝT RODIČEM JE DAR.

Darovat tomuto světu nový život je zázrak a zážitek na celý život pro ženu i muže. Je to kouzelné období, které od začátku nese různé emoce. Je to jedna z těch věcí v našem životě, která se nedá popsat slovy, ale je třeba ji zažít.

ekomama1

Stát se rodičem je zároveň i velká zodpovědnost, která přináší mnoho otázek jak být tím nejlepším rodičem. Pro naše dítě chceme jen to nejlepší a proto se snažíme zodpovědně rozmýšlet a konat už během těhotenství, při výběru plínek, dětské drogerie, hraček či stravovacích pomůcek. Při tomto rozhodování bychom neměli zapomínat na to, jaký to bude mít vliv na pokožku a zdraví děťátka, a taky jaký dopad to může mít na životní prostředí, ve kterém bude žít. Věděli jste, že jedno dítě vyprodukuje během svého "plenkového období" až tunu odpadu, přičemž jednorázová plena se rozloží až za přibližně 250 let?

Velké množství informací o tom, co je vhodné a co ne s ohledem na zdraví děťátka a přírodu může být během každodenních povinností a činností vyčerpávající. Přinášíme vám proto náš výběr doporučených a ověřených ekologických produktů pro miminka a "čerstvé" maminky, které vám snad ulehčí život. 

 

PŘEBALOVÁNÍ, PŘEBALOVÁNÍ, PŘEBALOVÁNÍ ..

Výměna plenek se s příchodem dítěte na svět stává každodenní rutinou. Plenky děti nosí téměř nonstop během dne i noci, nepřetržitě se tak dotýkají pokožky dítěte na těch nejcitlivějších místech. Proto je důležité zajímat se o to, z čeho je plenka vyrobená a zda neobsahuje ftaláty a latex (mohou způsobit alergické reakce), polyvinylchlorid - PVC (může obsahovat toxické chemikálie) nebo chlór a jeho deriváty. Jestli se rozhodnete použít jednorázovou plenku, doporučujeme použít takovou, která neobsahuje chlór a toxické chemikálie. Dermatologicky a ekologicky šetrné jednorázové plenky od značky Eco by Naty neobsahují umělé parfémy, ftaláty, barviva, latex ani chlór, stejně tak jako certifikované plenky značky Kolorky, které jsou složené z buničiny a jsou vyrobené z rozložitelné netkané textilie se složkou Aloe vera, která chrání před vznikem opruzenin. Na opruzeniny všeho druhu je skvělým 100% přírodním pomocníkem zinkový balzám Navia/Kvitok, který zklidňuje podrážděnou pokožku, omezuje nepříjemný pocit pálení a odstraňuje začervenání pokožky.

plienky%20kolorky

Jestli preferujete látkové plenky, doporučujeme českého výrobce plenek Bamboolik, jejichž plenky rostou společně s dítětem - dají se totiž lehce zmenšit a zvětšit pomocí patentků na přední straně kalhotek. Kromě toho, že jsou pratelné plenky stylové a zdravé díky přírodním a prodyšným materiálům, v dlouhodobém horizontu šetří i rodinný rozpočet a životní prostředí. Pokud váháte nad tím, jestli používat látkové pleny, tak je jednoduše vyzkoušejte a sami uvidíte, zda vám bude tato ekologická varianta vyhovovat.

I během přebalování lze být ekologičtější a praktický. Pratelnou přebalovací podložku Keep Leaf můžete využít také jako podložku do postýlky. Když půjdete někam na návštěvu, vezměte si s sebou stylový nepromokavý sáček Bamboolik, který se vám bude hodit na plenky a později jej můžete použít například na mokré plavky.

Snímka obrazovky 2020-05-04 o 13.48.04

NENÍ DUDLÍK JAKO DUDLÍK

Dudlík je po plenkách nejčastější věc, se kterou dítě přichází do styku. Nám se zdá přirozené, že nic umělého do dětských úst nepatří, proto doporučujeme dudlíky značky BIBS, které jsou vyrobené z přírodní gumy - kaučukovníku, což je přírodní elastický materiál. Pro lidskou pokožku a zdraví je nezávadný a neobsahuje žádné chemické látky často obsažené v plastech - BPA, PVC ani ftaláty. Jestli vás zajímá o dudlících více informací, přečtěte si jeden z našich starších článků - Proč jsou kaučukové dudlíky nejlepší

Jestli se vám zalíbila přírodní kaučuková guma stejně tak jako nám, doporučujeme pro děti i kousátko či chrastítko a kousátko v jednom v různých zvířecích podobách. Jsou vyrobeny ve fair trade podmínkách a ručně malované netoxickými rostlinnými barvami.

ekomama3

SPOKOJENÉ BŘÍŠKO

Aby mělo vaše miminko spokojené bříško, doporučujeme jemnou masáž olejíčkem Navia/Kvitok z esenciálních olejů proti kolice. Dokonce ho můžete použít i vy při problémech s nadýmáním a působí také proti striím díky vzácným olejům, které zlepšují elasticitu pokožky, regenerují ji a prokrvují. Péče o plné bříško děťátka přináší s sebou i péči o maminku při kojení. Hojivý balzám na bradavky značka Dulcia ulevuje od bolesti, urychluje hojení a regeneruje pokožku. Před kojením není nutné balzám smývat, jeho přírodní účinky jsou pro miminko neškodné. Kromě toho zázračný balzám uleví i od kožních problémů jako jsou ekzémy, záněty kůže, akné či opruzeniny od plenek.

Při krmení dětí je skvělým pomocníkem plnitelná silikonová taštička, kterou můžete naplnit například dětskou výživou. Je vhodné nejen pro malé dětičky a jejich první příkrmy, ale také pro větší děti do školky, školy či na výlety. Taštičky můžete i naplnit a odložit do mrazáku.

plnitelna%20tasticka%20domky

Nenahraditelným společníkem je i bryndáček. Stejně tak jako u jiných věcí, se kterými dítě přichází do kontaktu, si dejte záležet z jakého materiálu je bryndák vyrobený. U nás najdete jen ty z přírodní organické bavlny.