Chraňme oči našich dětí před slunečními paprsky

Chtěli byste se někdy podívat na svět dětskýma očima? Upřímná zvědavost a radost v dětských očích nám často připomíná, abychom se více těšili z maličkostí a z obyčejně neobyčejných věcí. Například i z toho, že máme zdravé oči, že vidíme všechny barvy a že můžeme pozorovat to, jak nám děti rostou před očima. 

Zrak je u člověka jedním z nejdůležitějších orgánů, prostřednictvím kterého vnímáme světlo, jeho intenzitu a barvu, umožňuje nám bohatý myšlenkový rozvoj, vzdělání, pozorování krásných věcí, a je jednoduše nepostradatelný pro většinu lidských činností. O to důležitější je ho chránit a pečovat  o něj už od útlého dětství. Platí, že čím mladší dítě, tím citlivější a zranitelnější má oči a tím zodpovědněji bychom je měli chránit.

oči1 

Vývoj očí krok za krokem

Stejně jako dětská pokožka, tak i dětský zrak je mnohem citlivější a zranitelnější vůči UV záření než u dospělých. Zrak je po narození dítěte nejméně vyvinutým smyslem a oko potřebuje na svůj vývoj ještě několik let. Zorničky uvnitř oka jsou širší a čiřejší, a proto nejsou schopné filtrovat světlo do takové míry jako v případě zraku dospělého člověka, a ve skutečnosti tak umožňují, aby přes ně pronikalo víc slunečního záření. U dětí mladších jednoho roku prochází až 90 % UVA a 50 % UVB až k sítnici a způsobuje její poškození, které se může projevit až v dospělosti. Čočka, která by měla částečně chránit sítnici před UV zářením, se vyvíjí až do věku 12 let dítěte. Ani reflex mrkání, kterým se chráníme před silným světlem, ještě není u malých dětí naplno rozvinutý.

Děti do dvou let, obzvláště pak miminka do 6 měsíců, by měly být během pobytu na slunci maximálně chráněné a na přímém slunci by měly trávit co nejméně času. Pokud je to nevyhnutelné, doporučujeme chránit citlivý dětský zrak kvalitními slunečními brýlemi díky kterým eliminujete riziko vzniku různých poruch zraku a očních nemocí. Poškození se totiž kumuluje během celého naše života a výsledky zanedbané ochrany v raném dětství se mohou projevit až v dospělosti či stáří. 

 

Jak chránit dětské oči?

Děti tráví venku podstatně víc času než dospělí, a tak absorbují větší množství UV záření. Kvalitní sluneční brýle budou dětské oči chránit nejen před UV zářením z přímého slunce, ale i z odrazu od vodní hladiny, sněhu či písku. Vodní hladina odráží 10 - 30 % UV záření, písek 20 - 25 % a sníh 85 %. Kromě toho chrání sluneční brýle i před podrážděním a znečištěním očí pískem, a poskytují ochranu ve větru. Sluneční brýle pro děti by měly být samozřejmostí v případě ostrých slunečních paprsků nejen během pobytu u moře, ale i na horách. 

oči2

Náš TIP: Buďte dětem příkladem a noste brýle i vy - děti vás budou chtít napodobit a brýle si tak nebudou strhávat z obličeje. Ale jak se říká - všeho s mírou. Proto dejte dětskému zraku prostor i k tomu, aby si zvykal na přirozené denní světlo.

Chránit dětské oči před vlivem UV záření se dá kromě nošení slunečních brýlí i tím, že děti tráví čas ve stínu a mají na sobě pokrývku hlavy - ať už šátek nebo klobouček. Doporučujeme klobouček s UV filtrem, který je vyrobený z lehké a rychleschnoucí 100% bavlny s Oeko - Tex® certifikátem, a vysoký stupeň ochrany UPF 50+ zaručuje, že škodlivé látky neohrozí vaše dítě ani životní prostředí. Kromě toho je klobouček oboustranný a má jeden okraj širší - díky tomu můžete otočením nastavit zastínění tváře nebo krku dítěte.

oči6

 

Ne všechny sluneční brýle jsou stejně účinné

Stejně jako u dospělých, tak i dětské sluneční brýle by měly filtrovat kompletní rozsah UVA a UVB záření. Kromě toho by měly mít vysoce kvalitní a odolné rámy, které se pohodlně nosí. 

Brýle pro děti by měly disponovat UV filtrem s hodnotou 400 nanometrů - to je vlnová délka ultrafialového záření, před kterou je díky brýlím zrak vašeho dítěte dobře chráněný. UV filtr nemá žádnou souvislost s barvou skel. Existují brýle, které mají čiré sklo a i tak mají UV filtr. Stejně jako existují světlá skla s dostatečným UV filtrem, můžete najít i nekvalitní brýle s tmavými skly bez UV ochrany. Takové brýle jsou nebezpečné, protože tmavá skla způsobují rozšíření zorniček a bez UV filtru na sítnici proniká ještě víc UV záření.

Kvalitní brýle poznáte tak, že na vnitřní straně straničky bude uvedený certifikát CE a zároveň i stupeň ochrany - kategorie filtru. Kategorie filtru určuje prostupnost světla, takže čím tmavší skla, tím méně světla brýle propouští. Existují kategorie 1, 2, 3 a 4, kde 0 je bezbarvý transparentní filtr a 4 je nejtmavší filtr. U dětských brýlí doporučujeme kategorii 2 a 3, u těch nejmenších dětí kategorii 4.

 

Pohodlí, bezpečnost, nerozbitnost a šetrnost k přírodě

Děti jsou neustále v pohybu a jsou citlivé na to, aby je nic netlačilo a nepřekáželo v jejich svobodném poskakování či hraní s kamarády. Často padají a věci v jejich rukách prochází zátěžovým testem ať už chceme nebo ne. Kromě dostatečné a kvalitní UV ochrany by tak dětské brýle měly být pohodlné, bezpečné a nerozbitné. Proto doporučujeme sluneční brýle značky KiETLA, jejichž brýle takové vlastnosti mají a díky ohebnému a extra lehkému rámu bez ostrých pantů a šroubků netlačí za ouškama ani na nose. Poskytují tu nejvyšší ochranu společně s filtrem modrého světla v kvalitních polykarbonátových sklech a mají odnímatelný popruh, který drží brýlky správně nasazené. Kromě toho jsou plně recyklovatelné a zabalené do obalu z recyklovaného papíru.

 

Zdroje:
https://sdetmi.sk/chranme-citlivy-detsky-zrak/

https://www.mackoviahracky.sk/blog/detske-slnecne-okuliare/

https://www.vasesosovky.sk/blog/preco-deti-potrebuju-nosit-slnecne-okuliare.html

https://dennikn.sk/810341/ocny-lekar-slnecne-okuliare-su-len-modny-doplnok-skutocne-ich-potrebujete-len-k-vode-a-na-hory/

https://www.babyweb.sk/patria-detom-na-oci-slnecne-okuliare

https://likegroup.eu/kietla/