Sada pro zodpovědné cestovatele. Jaké vychytávky přibalit na každý výlet?

Možná se vám to taky stalo. Konečně se vám splnil velký cestovatelský sen a na vlastní oči obdivujete místo, které znáte z cestopisů a plakátů. Jenže nadšení brzy střídá šok. Tolik odpadků válejících se kolem jste prostě nečekali. Pojďte to změnit. Noste si s sebou na cesty pár šikovných vychytávek, díky kterým po sobě nezanecháte žádný odpad. A navíc inspirujete ostatní cestovatele.

cestování1

V přírodě po sobě nenechejte nic než otisky svých nohou. Zdroj: Unsplash.com

 

Ať už člověk cestuje za poznáním do exotických zemí, nebo zůstává v tuzemsku a vyráží třeba na čundr pod stan, často za sebou nechává velké množství odpadu – plastové lahve od pitné vody, polystyrenové krabičky od chutného „street foodu“ nebo plastové sáčky z nákupu zásob. Jde to i jinak! Zkuste si na příštím výletu dát ekologickou výzvu a jednorázové obaly vůbec nepoužívat.

» Noste si s sebou vlastní potřeby, které po použití jednoduše umyjete a využijete stále dokola.

Najezte se bez odpadu

Nejvíce viditelného odpadu vzniká ve spojitosti s jídlem. Plastové příbory a jednorázové nádobí ve fast foodech, kelímky na kafe s sebou nebo igelitové tašky ze supermarketů proto nahraďte vlastní „zero waste“ sadou, kterou si na cesty přibalíte. Ve vašem zavazadle navíc zabere jen minimum místa. Co do ní patří?

Láhev na vodu

Znovupoužitelná ekologická láhev je naprostým základem ve výbavě každého zodpovědného cestovatele. Vybrat si můžete lehkou a odolnou skleněnou láhev z borosilikátového skla, do hor je perfektní nerezová láhev a pokud se plastu nechcete vzdát, pak můžete zvolit zdraví nezávadnou plastovou lahev bez obsahu BPA. 

DSC_2964

Filtr na vodu

Ne ve všech oblastech máte ten luxus v podobě pitné vody z kohoutku. Můžete si ji ale velmi snadno vyrobit. Na trhu najdete hned několik druhů filtrů na vodu uzpůsobených přímo pro cestovatele. Velmi praktický je např. filtr, který vodu zbaví mikroorganismů pomocí UV záření, nebo „brčko“ zachytávající mechanické nečistoty.

Termohrnek nebo termoska

Oblíbenou kávu nebo teplý čaj na cesty si nejlépe vychutnáte z krásného hrníčku nebo šikovné termosky. A klasický plecháček se taky nikdy neomrzí! 

 

  DSC_3594  DSC_3359

Brčko

Čerstvý kokos, mojito na pláži nebo smoothie z právě utrženého tropického ovoce si nejlépe vychutnáte s brčkem. Ale pokud se takové plastové brčko dostane do moře, pro tamní ekosystém představuje úplnou pohromu. Noste si s sebou raději své vlastní bambusové, které pomocí speciálního kartáčku jednoduše vyčistíte a můžete použít znova a znova. V poslední době se můžete čím dál častěji setkat i s „kompostovatelnými“ brčky (včetně Asie) - pozor však na ně. Pokud materiál připomíná plast, jedná se zpravidla o bioplast, který v drtivé většině není skutečně kompostovatelný a napáchá stejnou škodu (ne-li větší) jako běžná plastové brčka. U nás ale rozložitelná brčka skutečně najdete. A poté, co si s nimi užijete svůj oblíbený nápoj je navíc můžete s klidem zblajznout. Pokud je přeci jen ale budete chtít vyhodit, tak na tomu určené místo! Slupka od banánu se v přírodě taky rozloží, ale oko to zrovna nepotěší, co říkáte? 

Příbory nebo hůlky

Vlastní příbor (a v asijských zemích hůlky) se hodí pro outdoorové nadšence, na festivaly, do fast foodů i pro případy, kdy z hygienických důvodů nebudete chtít použít příbory třeba v místní jídelně. V Zemito nejvíc frčí cestovní sada bambusových příborů, ve které dále najdete i brčko s kartáčkem na čištění.

 

DSC_7314  DSC_7332  DSC_7334

Krabička nebo dóza s víkem

Nedojedené jídlo z restaurace, gurmánský úlovek z trhů nebo předem připravenou svačinu na celodenní výlet nejlépe přenesete v krabičce nebo dóze s dobře těsnicím víkem. Vyhnete se tak polystyrenovým krabičkám, které jsou prakticky nerozložitelné a obzvlášť v rozvojových zemích představují velký ekologický problém. Na malé svačinky vám dobře poslouží třeba Včelobal!

Plátěná taška nebo batůžek

Plátěnou tašku či batůžek, případně síťovku, která se po letech znovu vrací do módy, si s sebou vezměte na každý nákup. Ušetříte tak stovky igelitových pytlíků, které se ve velkém využívají v supermarketech a na trzích. Stejně tak vám plátěnka pomůže na delších výletech oddělit např. čisté a špinavé oblečení, nebo si v ní můžete odnášet z lesa svoje odpadky, které vysypete do nejbližší popelnice. Třeba plátěnou tašku od Tierra Verde můžete pak v klidu vyprat v pračce až na 60 °C.   

Chemická kosmetika do přírody nepatří

cestování4

Při kempování po sobě nenechávejte odpadky ani pěnu z chemických sprchových gelů. Zdroj: Unsplash.com

 

Čistota půl zdraví

Plánujete kempování nebo přespání v přírodě? Vystřídat teplou sprchu za studený potůček nebo horské jezírko? V tom případě vyměňte klasický sprchový gel a šampon za alternativu s přírodním složením. V Zemitu nedáme dopustit na tuhé mýdlo a tuhý šampon. Mají čistě přírodní složení a jsou 100% biodegradabilní. Velké plus mají i v tom, že se nám nevylijí do batohu.

Zubní hygiena

V rámci péče o zuby doporučujeme využít přírodní zubní pastu. Vždy samozřejmě doporučujeme také rozložitelné zubní kartáčky (ale pozor, nevyhodit v lese, ale do bioodpadu), ke kterému můžete přikoupit také obal z bambusu pro snadný transport.

Umývání nádobí

Pokud vám na omytí ešusů a dalšího nádobí nestačí čistá voda z potůčku (ale většinou stačí), sáhněte opět po přírodním a biodegradabilním prostředku na umývání nádoby. Místo houbičky si sebou vezměte lufu. Díky velkým pórům vám rychleji uschne a nemusíte se bát, že během výletu začne zapáchat. A díky tvrdšímu povrchu vás zbaví nečistot bez použití čistícího prostředku skoro vždy! 

Menstruace na cestách

Velké množství odpadu na cestách (i doma) vzniká také z jednorázových menstruačních pomůcek. Pokud jste ještě nezkoušeli menstruační kalíšek, dejte mu šanci. Na cesty je praktický i z toho důvodu, že v zavazadle zabere opravdu jen minimum místa. Pokud vám kalíšek přeci jen nevyhovuje, myslete prosím pořád na to, že co si do přírody donesete, to si z ní máte také odnést. Na intimní odpad si tak můžete pořídit třeba malou krabičku, kterou můžete pravidelně vysypat a vyčistit. Využít můžete například i přenosku na mýdlo. Kdo říká, že nemůžete produkty využívat kreativně? 

» Podívejte se na další vychytávky pro zodpovědné cestovatele na našem e-shopu.