7 jednoduchých eko předsevzetí pro zelenější nový rok

Pokud je vašemu srdci blízká naše matička Země, máme pro vás pár návrhů, čím ji v roce 2022 potěšit. Inspirujte se naším seznamem a nezapomeňte, že je nejlepší s novými zvyky začít pomalu a nenadávat si pokud to občas zpatláte. Nepotřebujeme totiž pár lidí, kteří budou žít 100 % ekologicky správně, ale hodně těch, kteří se budou snažit. Tak s chutí do toho!

1. Jíst méně masa

Pokud se necítíte na vegetariánství nebo veganství, zkuste si dát pár dní v týdnu bez masa. I tento malý krůček přispěje ke snížení vaší uhlíkové stopy a určitě se budete cítit i lehčeji a uděláte i něco pro své zdraví.

2. Kompostovat

Určitě víte, jak mizerně to vypadá s množstvím odpadu, které vyprodukujeme. Věděli jste ale, že zhruba polovina věcí, které doma vyhodíme by se dala zkompostovat? Kompostování je zcela ekologická cesta, jak proměnit odpad na něco, co přírodu potěší — na hnojivo. A jde to, i když nemáte zahrádku. Domácí kompostéry jsou ideální řešení do bytu, nezapáchají, jejich design lahodí oku a jejich použití by zvládlo i malé dítě.

untitled (1 of 1)-21

3. Skoncovat s jednorázovými kelímky

Kvalitní kafíčko dokáže probudit i potěšit. Pokud jste jedněmi z těch, kteří si potrpí na kolumbijská pražená zrnka nebo flat white z dobré kavárny, určitě neprohloupíte, když si na začátku dne do tašky přihodíte vlastní znovupoužitelný hrníček. Na výběr je jich už habaděj, takže určitě najdete nějaký, který vám padne do oka. 

4. Plýtvat méně jídlem

Vyrážet na nákup potravin jen v moment, kdy jste hladoví a utahaní z práce, často vede k tomu, že si domů přinesete spoustu pochutin, které pak ale nestihnete včas sníst. Do nového roku tedy vyměňte nabíhání do fronty s košíkem plným náhodných blbostí za pečlivě připravený týdenní nákupní seznam. Uvidíte, že ušetříte kromě přírody i penízky a nervy.

5. Začít používat více udržitelné kosmetiky

Kdo našel ty správné tuhé šampony a mýdla, tak se bezhlavě zamiloval. Odvažte se konečně a pozvěte je na první rande, pokud jste to ještě neudělali. Krásně se o vás postarají bez zbytečné chemie a žádný plastový obal kam se podíváš.

DSC_2170

6. Méně jezdit autem

Dalším skvělým způsobem, jak snížit svou uhlíkovou stopu, je více využívat hromadnou dopravu, vytáhnout kolo nebo jít prostě pěšky. Poslední dvě z variant jsou ideální, pokud jste se také rozhodli nějaké to kilo shodit. U nás bohužel ne zas tak běžná možnost je taky spolujízda — poptejte se kolegů, jestli nemají cestu okolo a co víte, možná vám společné ráno pomůže se lépe naladit na nadcházející pracovní den.

7. Šetřit vodou

Bez vody by žádný život ani nebyl, a přesto s ní v naší společnosti zacházíme, jako s něčím bezvýznamným. Kromě jejího znečišťování je hlavním problémem i plýtvání. Zamyslete se tedy nad délkou sprch, zkontrolujte kapající kohoutky a u mytí nádobí si raději napusťte dřez. Pokud byste totiž nechali kohoutek téct, tak za 10 minut spotřebujete zhruba 120 litrů vody a to je prostě zbytečné.