Zero waste v praxi: Objevte retro způsob nakupování potravin bez zbytečných obalů

 

 kitchen-swaps-1100x611

Pojďme si v bodech říci několik důležitých a alarmujících faktů o igelitových taškách a mikrotenových sáčcích, které nás straší na každém rohu:

  • Evropská unie ročně vyprodukuje kolem 100 miliard jednorázových plastových sáčků.
  • Věděli jste, že definitivní rozklad mikrotenového a igelitového sáčku trvá cca 400 - 1 000 let?!
  • Dle údajů ministerstva životního prostředí, každý obyvatel Česka spotřebuje cca 300 igelitových nákupních tašek ročně.
  • České republice se spotřebuje zhruba 3 miliardy jednorázových tašek za rok! To je 1 000 tun plastu.
  • V celé Evropské unii se vyplýtvá až 90 miliard jednorázových tašek za rok!!!
  • V evropských vodách ročně skončí až 10 miliard igelitových pytlíků a ze světového oceánu je jedna velká plastová polévka.
  • „Zobali vrabci zobali, igelitové obaly, ubozí ptáci kynuli, někteří málem zhynuli“ ..plastové sáčky každoročně zabíjí odhadem milion ptáků.
  • V důsledku znečištění oceánů a moří, umírá ročně přes milion vodních živočichů.
  • Pravidelní jedlíci mořských plodů a ryb ročně stráví 11 000 částic mikroplastu.

 

Vyděsily vás tyto údaje? Nechcete již vytvářet zbytečný odpad a ulehčit, tak sobě i životnímu prostředí? Jak se tedy můžeme naučit správně nakupovat bez obalů? Myšlenka prodeje bez obalů není totiž žádná novinka, ale návrat něčeho, co tu již bylo a jen se někam vytratilo. Ti starší z nás si jistě vzpomenou na látkové a síťové nákupní tašky, se kterými naše babičky, maminky, tetky či někdo z našich známých chodili na nákupy do jednoty.

Najděte si ekologické a šetrné řešení v rámci zero waste. Zde je pár rad a tipů, jak předcházet hromadění zbytečného odpadu:

LOQI nákupní taška

Hledáte ekologickou a stylovou nákupní tašku, která by nezatěžovala životní prostředí, a zároveň byla stylová? Nákupní skládací taška LOQI je nejenom elegantní, ale především praktická. Tašku je možné složit do malého pouzdra, takže se vejde i do nejmenší kabelky. Díky LOQI tašce vás tedy nezaskočí žádný neplánovaný nákup cestou z práce. Materiál je z voděodolného polyesteru a taška má nosnost 20 kg, takže se vám při těžkém nákupu nebudou trhat ucha jako u plastových tašek. Značka LOQI nabízí širokou nabídku originálních motivů, takže při cestě z nákupu domů budete vypadat velmi dobře a ještě u toho můžete mít dobrý pocit, že nezatěžujete přírodní bohatství nesmyslným plýtváním jednorázových tašek.

starbucks_loqi_bag_1454048113_7a8bcfe6   LOQI-social-media-geometric-collection-rooftop1  55236705_o1_grande

 

Síťovka z biobavlny

A co si takhle pořídit krásnou a stylovou síťovku z nebělené biobavlny. Hustětkaná síťovka od české značky Casa Organica slouží jako nákupní taška, která díky ekologicky pěstované biobavlně hodně unese (až 10 kg) a dlouho vydrží. Tato síťovka může sloužit na každodenní nákupy běžných potravin nebo ovoce či zeleniny. Tato síťovka vám vydrží dlouhá léta a bude sloužit jako alternativa k plastovým jednorázovým taškám.

1323183    9a703fcaff6f841daa51f285039ea8f9-dl (1)    1323185              

Lněný sáček na chléb

Křupavá a voňavá kůrka jako byste právě přinesli svůj oblíbený chléb z obchodu. Lněný sáček na chléb vám zaručí, že pečivo zůstane čerstvé ještě druhý a třetí den. Především pak zabraňuje plesnivění a přirozeně provzdušní potraviny. Nejenom, že nakupováním do znovu použitelného obalu předejdete vzniku zbytečného odpadu, ale jednou z dalších výhod je, že si nakoupíte množství potravin, které dokážete spotřebovat. České domácnosti totiž vyhodí v průměru měsíčně za jídlo až 1700 korun a nejvíce vyhazovanou potravinou je právě pečivo, které během dvou dnů začne plesnivět a končí v koši. Řekněte tedy sbohem igelitovým pytlíkům a jednoduše si pořiďte tento lněný sáček, který je ideální na každé pečivo, ale i jiné potraviny.

           59   csm_vrecko-na-chleba-velke_42893c9406   _dsc9581   

 

Sada sáčků na ovoce a zeleninu

Věděli jste, že druhou skupinou potravin, kterou se nejvíce plýtvá, jsou ovoce a zelenina. Navíc jednorázové sáčky spolu s jídlem tvoří 90 % komunálního odpadu. Znovu použitelné plátěné pytlíky z biobavlny jsou ideální volbou pro nákup ovoce a zeleniny. Nejen že si koupíte množství, které potřebujete, ale především ulehčíte vaší peněžence a hlavně životnímu prostředí. Plátěné sáčky od značky Love your home jsou přírodní, a díky tomu i rozložitelné v přírodě. Především jsou, ale velmi praktické. Plátěný sáček můžete složit jen tak do kapsy. Do plátěných sáčků jde vidět, stejně jako do mikrotenových, takže nebudete muset u pokladny zboží vyndávat. Unesou až 3 kg, mají utahovací šňůrku, díky které obsah jen tak nevypadne a můžete si pytlíky pověsit jak je vám libo. Pořiďte si tedy ekologickou alternativu plastových sáčků v podobě těch plátěných z biobavlny a snižte tak tvorbu množství odpadu.

h_love-your-home-sada-sacku-na-ovoce-zeleninu-a-pecivo-3-ks_22       LYH-pytlici-male-logo-lyh-07-461x346       pytlik

Plátěný sáček na sypané potraviny

Pořiďte si plátěný sáček na sypané potraviny a vydejte se do jednoho z obchodů zaměřených na bezobalové potraviny. Sáček pojme sypané potraviny jako jsou luštěniny, rýže nebo obiloviny. Sáček je vyrobený z tenké biobavlny, která je vhodná pro styk s potravinami a má utahovací šňůrku. Sáčky jsou velmi skladné a v kabelce či batůžku nezaberou mnoho místa, takže je můžete mít stále u sebe. Sáčky jsou vyráběny v chráněné dílně, takže nejenom snížíte množství odpadu, ale zároveň přispějete lidem, kteří vaši pomoc ocení nejvíce.

_MG_3049    859-4862

S motem „bez obalu – bez odpadu“, snížíte nejenom množství odpadu, ale ušetříte zároveň několik tisíc korun za nesmyslné plastové nákupní tašky a sáčky. Nebuďte lhostejní k přírodnímu bohatství, díky kterému existujeme. Oplaťme alespoň z malé části něco naší planetě a chraňme ji od zbytečných plastů.