Textilní koloběh – příběh projektu FOREWEAR

Textilní koloběh

Přesně tak se dá ve dvou slovech popsat projekt FOREWEAR. Když jste od mládí zvyklí odpad a věci recyklovat, ovlivní vás to. Stejně jako Markétu. Té navíc ještě v hlavě vrtala otázka, co udělat s plnou skříní oblečení, z kterého dobrou polovinu téměř nenosíme. Důvěrně známá situace snad každé ženy – stojí před skříní plnou na prasknutí a smutní, že nemá co na sebe! No a Markétu napadlo, že by si své už nevyužité oblečení mohla vyměnit s někým dalším, a to za takové kousky, které nosit bude.  Najednou vznikla akce s názvem „Výměna oblečení“ – přinesli jste své vyřazené oblečení, odnesli si s sebou domů kousky jiné, a co se nevyměnilo, to Markét společně s organizátory darovala např. do kojeneckých ústavů nebo do Psychiatrické léčebny Bohnice. O úspěchu „Výměny oblečení“ svědčí fakt, že se opakovaně konala přes 5 let.

Důležitým milníkem pro akci byl úspěch v Social Impact Award. Jedná se o projekt, ve kterém soutěží společensky prospěšné projekty mladých lidí. Markéta do soutěže přihlásila „Výměnu oblečení“ a konal se happy end. Byli vybráni jako jeden z vítězných projektů. Teď by mohla zaznít fanfára i zvonec, že je všeho konec a žili šťastně až do smrti. Jenže! Teď naopak přichází zápletka celého příběhu.  Markéta si od poroty v čase před začátkem letních prázdnin vyslechla drsnou výzvu – „Přestaňte si hrát a vymyslete něco, čím se bude dát i uživit.“ Když se většina členů týmu nechtěla či nemohla zapojit do bádání nad výdělečností „Výměny oblečení“, zůstala na to nakonec Markéta sama a nechtěla se vzdát. I když ji napadlo, že to prostě zabalí a výhru vrátí.  Naštěstí – protože jinak bychom teď neměli o čem psát – to nezabalila. Šla do toho, našla si k sobě další spřízněnou duši a postupně stvořila FOREWEAR

 

Myšlenkou je

Vysbírat textil od lidí a dát mu nový smysl. Na začátku se vysbírá nevyužité oblečení v zapojené firmě mezi zaměstnanci nebo na swap akci pro veřejnost. Následně se roztřídí – kousky, které jsou stále nositelné, jsou určeny k prodeji v charitativních obchůdcích, jakým je například obchůdek Koloběh nebo Přestupní stanice. Obchůdek Koloběh ho prodá a díky tomu může dát práci nyní už dvěma prodavačkám se zdravotním hendikepem, paní Věrce a paní Janě, které by jinak zaměstnání hledaly obtížně. Část oblečení využijí další organizace pro sociálně slabé. Pokud něco zbyde, nechá se to zrecyklovat ve specializované továrně. Zde zpracovávají oblečení i přebytky z textilní výroby z nejrůznějších zdrojů. Recyklací vznikají různé druhy netkaných textilií s různými vlastnostmi, tloušťkou, složením. Po výběru vhodného recyklovaného materiálu, kterým je pevná, trochu chlupatá textilie, se na ni natiskne designový vzor. Z potištěné textilie nakonec švadlenky v chráněné dílně šijí krásné a ekologické obaly na telefony, na tablety, na knihy a také obaly na zápisníky s recyklovaným blokem uvnitř.  Tyto výrobky si mohou zakoupit všichni, komu se zalíbí. A vznikají také výrobky s potiskem na míru jako dárkové předměty pro firmy, kde proběhl sběr textilu. Jejich zaměstnanci a klienti tak dostávají originální a smysluplný dárek, při jehož výrobě nevzniká žádný odpad. Celému procesu vzniku výrobků můžeme dát několik vztyčených palců:

  • znovu využívá druhotné suroviny
  • podporuje charitativní obchůdky
  • zapojuje do výroby chráněné šicí dílny

 

Forewear-obal-na-knihu

 

My jsme se poprvé setkali s Markétou na Eko dnech ve společnosti Zentiva. Potom, co nám Markéta vysvětlila, jak její produkty přichází na svět, nám bylo jasné, že s FOREWEAR co nevidět navážeme spolupráci.

A tak se i stalo a najdete u nás výběr recyklovaných produktů, jak z černé, tak i z barevné řady (zápisníky, obaly na knihy a kapsy). Růžový a zelený design navrhl designér, absolvent Vysoké školy umělecko-průmyslové v Praze, Filip A. Menšl. Tyto potisky jsou jedny z prvních, jsou velmi poutavé a stále se neokoukaly, důkazem je to, že po nich zákazníci často sahají.

 

Je to recyklát 

Jako všechny produkty FOREWEAR, i tyto výrobky jsou vyrobeny z recyklovaného textilu. Materiál je měkká, zažehlená, na povrch jemně chlupatá netkaná recyklovaná textilie. Je to recyklát, který je pokaždé trochu jiný, někdy má v sobě malé žmolky, někdy malé příměsi různě barevných vláken. To není na škodu a naopak to výrobkům dodává jedinečný punc. Nutno podotknout, že u materiálu může dojít během používání ke změnám struktury povrchu, což v praxi znamená, že trochu plstnatí, ale na funkčnosti to nic nemění. Textilie je pevná i dostatečně tlustá, aby ochránila jak blok či knihu v obalu. Barevně vyladěná gumička obaly pevně uzavře a chrání vloženou věc před vypadnutím. Výrobky FOREWEAR můžete také prát, nejlépe v ruce do 30 stupňů a poté nechat uschnout, neždímat.

 

Pojďme si nyní představit jednotlivé kousky, které najdete u nás na meneodpadu.shop:

 

Obal na knihu

Praktické obaly na knihy, které určitě zaujmou čtenáře a milovníky literatury. Rádi čtete a nosíte s sebou knížky v kabelce a v batohu? Jak nejlépe zabráníte tomu, aby se Vaše knížky neponičily? V tomto Vám pomůže praktický obal na knihu ze starého textilu. Do obalu se pohodlně vejde kniha velikosti A5 a bude jí to moc slušet. A nikdy už nebudete muset řešit, jestli lidé v metru či tramvaji vidí, jaký titul právě čtete :).

Forewear_recyklovany_obal_na_knihu_ruzovy_19_smallForewear_recyklovany_obal_na_knihu_ruzovy_22_smallForewear_recyklovany_obal_na_knihu_ruzovy_24_small

Obal funguje tak, že desky knihy nasadíte pod obě chlopně vtočené dovnitř. Toto řešení Vám umožní nasadit obal na knihy s různými tloušťkami hřbetů. Výborně funguje i barevná gumička – zabrání nechtěnému otevření knížky v tašce anebo ji můžete používat jako záložku v rozečtené knize. Navíc veselá barva Vám vždy při pohledu na Vaši knížku zvedne náladu.

 

Zápisník

Máme také krásné a praktické zápisníky, do kterých si můžete zapisovat poznámky a nápady. Hodí se také jako deníček či úkolníček. Vnitřní část obalu má na obou stranách kapsičky na vizitky. Vnitřní blok má 120 listů. Papír je recyklovaný a listy bloků jsou poseté jemnými tečkami namísto linek nebo čtverečků. Praktická gumička zaručí, že se Vám zápisník sám od sebe neotevře. Když vnitřní blok popíšete, buď si u nás můžete zakoupit náhradní a pokračovat v psaní, anebo můžete začít rozšiřovat Vaši kolekci zakoupením zápisníku s novým designovým potiskem. A věřte, máme odzkoušené, že tento zápisník rozhodně vzbudí pozornost všude, kam přijdete.

FOREWEAR_recyklovany_zapisnik.jpg

Kapsa

Máte více drobností, které potřebujete přenášet? Přesně k tomu Vám pomůže praktická kapsa neboli etue. K čemu všemu může sloužit recyklovaná kapsička? Hodí se do kabelky nebo do tašky na drobnosti, které by se vám jinak v tašce poztrácely. Můžete do ní dát kosmetiku, rtěnku, řasenku, propisku, klíče apod. Je dobře využitelná také na cestách, kdy si do ní můžete schovat pas, kreditku, nabíječku, očkovací průkaz, vizitky, SD kartu, cizí měnu apod. Praktická guma, kterou přetáhnete zezadu dopředu, umožní, že se obsah kapsy nevysype.

FOREWEAR_recycled_products_pink_pocket_30_smallFOREWEAR_recycled_products_green_pocket_17_small

 

 

Je skvělé, že mnohým lidem již tyto výrobky udělaly radost. Ale není to vše jen o výrobcích. Do dnešní doby bylo díky projektu sesbíráno a dále využito přes 30 tisíc kg vyřazeného textilu a vznikly výrobky s designovým potiskem pro více než 30 firem. Díky zakázkám dostaly každý rok práci v chráněné šicí dílně tři až čtyři švadleny.

 

Noví majitelé výrobků na nich oceňují především jejich ekologičnost, veselý design a to, že jsou vyráběny ručně u nás v České republice. Díky tomu se můžeme pochlubit i těmito referencemi.

20180401_FOREWEAR_ruzove_a_zelene_vyrobky_05FOREWEAR_kupci_ruzova_zelena_rada

 

“Pořídila jsem si obal na akci Bazárku v Baby Office, na který jsem byla pozvaná. Opravdu mě nadchla smysluplnost projektu FOREWEAR a při pohledu na zakoupený obal na i-pad mi to vždy připomene, že jsem měla tu možnost být součástí. Mám z toho opravdu radost. Obal mi vyhovuje, že je barevný a je vidět, kam jsem ho odložila, nebo kde se v tašce nachází. Moc vám fandím a budu ráda, když o vás budu vědět, co chystáte. Již jsem o vás dala zmínku na svůj web :)” Olga Rochowanská, osobní stylistka,www.rochowanska.cz

reference_obal_na tablet_small

„As the CEO of a Kickstarter-funded start-up, I’m proud to support a project like FOREWEAR. My notebook is great and I always get a lot of comments when my friend see it. I use it for my daily “to do” list, the fabric cover is durable and the elastic band keeps my extra papers in place. It also gives me a good feeling every time I use it, knowing that I’m using recycled clothing and supporting sheltered workshops!” Carlos Gutierrez, www.ori-jeans.com

reference_zapisnik_small

Sháníte diář nebo knihu ?Možná teď pro sebe nic nepotřebujete, ale tyto výrobky by se hodily někomu z Vašeho okolí jako dárek. A třeba na e-shopu zároveň vyberete další praktické a ekologické výrobky do Vaší domácnosti. Pokud s myšlenkou FOREWEAR souzníte, zmiňte se také ve Vaší firmě. Třeba by pro ni mohla vzniknout originální recyklovaná limitovaná edice dárků pro klienty či zaměstnance. 

 

Je velkým potěšením, když nevyužitý textil žije dál.