Nic víc, jen Vánoce

Vánoce znovu přicházejí od momentu, kdy skončí. Zní to zvláštně? Tomuto faktu až příliš rozumí obchodní řetězce a firmy, které nám svátky klidu a míru připomínají čím dál dříve. Začínáme mít dojem, že Vánoce jsou tu celý rok a že nepatří už jen do prosince. Reklamy na nový mixer přímo z rukou Santa Clause se začínají objevovat už během babího léta, přičemž se obchody i my sami dušujeme, že Vánoce jsou především o rodinné pohodě. Je tomu ale skutečně tak? Zřejmě bychom dostali různé odpovědi. Jak se vrátit k podstatě Vánoc, přestat se honit za slevami v obchodech a nekupovat zbytečnosti? Proč by svátky měly být jen o konzumu? Darujme našim blízkým to, co reálně potřebují. Většina z nás jsme dospěláci a víme, co ten druhý potřebuje. A jestli ne – zeptejme se. Vždyť cesta, jakou dotyčnému přání splníte, je už jen na vás. Touto cestou se dostaneme nejen k bílým Vánocům, ale i k zeleným. Co to znamená? Méně zbytečností, víc užitečných dárečků, které umíme využít a zůstanou s námi dlouho. Dárečky bez jednorázové hodnoty, jejichž vnitřní cena po skončení svátků nezmizne. Pokud jste ochotni strávit tyto Vánoce trošku jinak – čtěte dál! Detaily tvoří celek, a my vám dokážeme, že Vánoce zdaleka nejsou jen o dárcích. Jak si tedy tento rok udělat zelené Vánoce?

Čtete blog na Zemitu, a to znamená, že se dnes kromě debaty o lepších dárcích klasicky dotkneme i mnoha eko-inovací. Tak pojďme na to!

Blogcover_4

Stromeček – symbol Vánoc. Tato neodmyslitelná tradice je s námi už několik desetiletí. Jak dlouho jsou s vámi ozdoby, kterými ho každý rok zdobíme? Každoročně se vyskytne reportáž o změně módy stromečkových ozdob. Jestli se o ní dozvíte z televize nebo internetu, zřejmě se shodneme na tom, že je to hloupost. Každý rok je prý „in“ jiná barevná kombinace ozdob a světýlek. Odkud ale tato nová móda přišla? Samozřejmě – není to důsledkem stále měnící se stromečkové módy, ale pouze snahou obchodníků prodat další a další ozdoby. Vždyť co je špatné na už po několik let tradičně zbarvených ozdobných baňkách a jiných pěknostech, které rok co rok vylovíme z nejvyšší poličky ve skříni? Jsou „out“? Ne – stromečková móda neexistuje. Stromeček a Vánoce celkově jsou především o tradicích a o tom, k čemu se každý rok vracíme. Ozdoby, kterými náš stromeček na pár dní či týdnů pravidelně obtěžkáváme, nám připomínají mnoho minulých Vánoc a zůstávají jistotou, díky které se zas vrátíme o rok, dva či více zpět. Náš stromeček si tak můžeme pamatovat už od dětství – no není to krásné? Toto nastavení mysli ale nekončí u vánočního stromečku. Aplikovat ho můžeme i na další oblasti vánoční výzdoby a inspirovat se jím i v životě.

Jak ale udělat náš stromeček skutečně zeleným? Pokud rozmýšlíte o koupi nových vánočních ozdob, rozhlédněte se nejdříve po svém domovu. Co je špatného na sušených jablečných kolečkách nebo plátcích pomeranče s hřebíčkem? Sušené ovoce nejenže krásně voní, ale i dobře vypadá. Dále můžete na stromeček pověsit ručně vyráběné ozdoby nebo postavičky z trhů. Prodejci budou mít z vašeho rozhodnutí určitě radost a vy budete mít doma krásný ručně vyrobený kousek umění. Takto můžeme pokračovat donekonečna, vzhled vašeho stromečku je však nakonec jen na vás. O tom, zda je lepší mít živý nebo umělý stromeček, budeme psát příště – těšte se!

Snímka obrazovky 2019-11-27 o 11.37.08

Asi jste si už všimli, že my v Zemito se snažíme o redukci odpadu na minimum. Ať už je to reálná bezobalovost v podobě ekologického nebo nejlépe žádného odpadu, nebo kvalitními a praktickými výrobky bez použití nepotřebných a škodlivých látek. Děláme to pro lidi i přírodu a Vánoci naše snažení nekončí. Právě naopak! Kvalitní a poctivé výrobky člověk potřebuje a využije po celý rok, a když je darujete blízkým, mají ještě větší hodnotu. Místo darování pěkné věcičky, ze které se bude radovat sice intenzivně, ale krátce, na to zkuste jít letos jinak-každý potřebuje poctivou kosmetiku, která mu zaručeně pomůže, vaše děti, ale i kamarádi a rodina ocení praktické věci do kanceláře a domu. Zkusme se postupně osamostatnit od rychlé, nekvalitní a neosobní výroby a radši darujme příjemné, kvalitní a přírodní výrobky, které i déle vydrží. Jednoduše kvalita nad kvantitu – kromě praktického významu si dárečku budou vaši milovaní o to víc vážit a cenit.

Nekupujme hlouposti – kupujme to, co ostatní reálně využijí. Vánoce v dospělosti nabírají praktický charakter a kdo řekl, že to musí být hmotná věc? Co takhle darovat zážitek? Ten zůstane v paměti navždy a je také bez obalu! Letenky jsou v tomhle ohledu velmi výhodné – je to dárek, na který se vaši blízcí budou těšit ještě dlouho. Když je koupíte v dostatečném předstihu (kterým zimní období určitě je), nevyjdou vás ani tak draho. Darovat můžete také relaxační pobyt, poznávací pobyt nebo lístek na kulturní akci. Dnes už ale nemusíte zůstávat pouze na Zemi, i když jen pomyslně. Existují různé stránky, které za vás pojmenují hvězdu – je jich víc než dost pro každého z nás. Dokonce si konkrétní hvězdu můžete i vybrat. Co je romantičtější než své milované osobě říct, že je vaší hvězdou?  Dalším nehmotným, ale velmi milým dárečkem, může být adopce zvířátka v ZOO se jménem obdarovaného. Jestli má váš blízký rád zvířata, určitě ho to potěší. Dále můžete jménem obdarovaného darovat finanční nebo jiné prostředky na charitu vašeho nebo jeho výběru.

Vrecko_1

Dárečky však nemusíme pouze kupovat. Co tak darovat cenné věci, které už ale nepotřebujeme? Tím mohou být knihy, ale i kvalitní nebo značkové oblečení, ze kterého jsme vyrostli. Společné vzpomínky jsou také skvělý nápad! Vytvoření fotoalba s fotkami ze společných zážitku, o kterých možná ten druhý ani neví, by od vás bylo určitě velmi pozorné a osobní.

Takto bychom mohli pokračovat ještě dlouho. Vraťme Vánocům osobnost a cit – jsou to přece nejkrásnější svátky roku, a proto nemusí být jen o konzumu. Okořeňme si je krásnými přírodními ozdobami a dejme našim blízkým to, po čem jejich srdce zaplesá. Udělejme společně letošní Vánoce zelenějšími a milejšími.