Lucie doporučuje: Ekovzdělávání v "době domácí"

Donedávna jsme byli pohlceni naší obvyklou denní rutinou, činnostmi, termíny a tempo rychlé doby nás nenechalo vydechnout. A najednou.. Za pár týdnů je všechno jinak. Vše se zpomalilo a utichlo. Zůstáváme doma. Na obloze už nevidíme tolik letadel a začínáme víc vnímat štěbetání ptáčků než zvuky tramvají. Doma máme umytá okna, vytříděné ponožky a ani Facebookové příspěvky a oblíbený seriál na Netflixu nás už tolik nebaví. Začínáme být za všechno vděčnější, empatičtější a zpomalujeme. Pomalu, ale jistě, se víc ponořujeme sami do sebe, a máme potřebu věnovat se věcem, které rádi pojmenováváme „jednou, až na to bude čas“.

 A právě TEĎ je na všechno čas!

Teď je čas na to zaposlouchat se do své duše, dokončit rozšité šaty, přečíst si dlouho odkládané knihy a články, nebo přehrát si doporučené video či dokument a v klidu se nad tím vším zamyslet a přehodnotit svoje hodnoty, chování a zlozvyky.

Do života nám přišla příležitost. Ta příležitost se jmenuje „čas“. Čas pro sebe, pro naše blízké, čas jen tak sedět, dýchat a pozorovat plynoucí mraky. Ale i čas na to, jít víc do hloubky, studovat a všímat si souvislostí, inspirovat se, tvořit zamýšlet se, přehodnocovat nebo se jen utvrdit v našich rozhodnutích.

Proto bychom se s vámi chtěli podělit o naše tipy na eko vzdělávání a inspirovat vás k efektivnímu strávení času doma a v tomto sice složitém, ale zároveň vzácném období. Pojďme na to!

Třídění odpadů je v dnešní době úplný základ k ekologičtějšímu způsobu života. Jste začátečníci, kteří se do třídění odpadů teprve pouští? Nebo jste pokročilí, a přesto občas tápete, kam co patří? Na webu trideniodpadu.cz najdete stručný návod k použití různých druhů odpadu. Na webu samosebou.cz zase najdete kromě návodů na recyklaci i 40 eko vychytávek pro každou domácnost.

Vyplatí se pustit si i YouTube kanál TED Talks, kde najdete přednášky odborníků a zajímavých lidí bez toho, abyste museli kamkoliv chodit. Doporučujeme poslechnout si povídání Venus Jahanpour pod názvem Deti ako nositelia zmeny - čo sa od nich môžeme naučiť o ekológii, kde mluví o tom, jak vzdělávat děti tak, aby měly vztah k ochraně životního prostředí a jak jejich následné nadšení přenést i do rodin a firem.

Jestli byste se rádi podívali na nějaký film, můžeme doporučit dokumenty Plastic Planet, A Plastic Ocean či Home, díky kterému se „ze shora“ se vydáme na cestu kolem světa do těch nejúžasnějších, ale také nejponičenějších krajin. Všechny tři dokumenty jsou nejen nesmírně působivé, ale také z hlediska ekologie průlomové.

Milovníci módy by se určitě měli podívat na dokument The true cost (Skutečná cena oblečení), který vám pravděpodobně navždy změní pohled na fast fashion a její dopady na životní prostředí a lidi, kteří ji vyrábí, ale i na ty, kteří ji nosí. Po shlédnutí dokumentu možná dostanete chuť na to si už nikdy žádné oblečení nekoupit, ale svoje staré oblečení upcyklovat. Velmi dobré upcycle návody zveřejňuje slovenská blogerka Katarína Peterková na svém blogu a Instagramu pod názvem Laflorita. Možná se i vám podaří přešít manželovu starou košili na šaty do horkých letních dnů nebo aspoň sáček na zeleninu a ovoce, či roušky pro celou rodinu. Katarína je také spoluzakladatelka profilu Ekoistky, kde najdete spoustu dalších tipů jak žít udržitelný a zero waste život.

Image result for the true cost

Pokud máte náladu na klasickou knihu, doporučujeme Život skoro bez odpadu od trojice autorek, které založily známý blog Czech Zero Waste o životním stylu, který snižuje negativní dopad nejen na životní prostředí, ale i na lidi v našem okolí. Poradí vám, jak s životem bez odpadu začít, jak v praxi řešit některá bezodpadová rozhodnutí, jak přistupovat k běžným činnostem po vzoru zero waste – od úklidu, vaření, oblékání, až po cestování a život s dětmi.

Milá blogerka Weef vám řekne, jak žít minimalisticky, poskytne tipy a triky na jarní úklid bez chemie a taky napsala skvělý článek o vermikompostování. Sledovat ji můžete i na YouTube kanále Weef's World, kde můžete načerpat energii z jejích cestovatelských videí, či Instagramu, kde ji najdete pod přezdívkou wearerisingasone. Skvělé jsou i její podcasty Nastav dUŠI.

weef

Nesmírně inspirativní je pro nás Tamara Klusová. Na jejím instagramovém profilu najdete například tipy na beauty přírodní kosmetiku. Tamara je pro nás inspirací nejen v ekologickém způsobu života a způsobu vnímání světa kolem nás, ale i v tom, jaký je srdcař a jak společně s manželem podporuje různé dobročinné projekty a neziskové organizace. A víte co? Právě zkouší náš vermikompostér. :)

Lifestylové podání zajímavých informací, eko tipů či testování eko produktů najdete i na instagramových profilech katerezkova, anie_songe, nataliapazicka či DonnaIveh. Krásný profil o ekologii, zero-waste a minimalismu má i dvojice Matouš a Lucie, na Instagramu pod přezdívkou dva_zelenaci. Náš vermikompostér vyzkoušela i sympatická Pavlína, která se věnuje pěstování na terase a jak sama říká „žije si v zelené bublině na okraji města“. Vermikompostování si evidentně oblíbil i její kocour :) Na Instagramu ji najdete jako pakvitko. Těšte se na pořádný příval krásných fotek týkajících se právě pěstování rostlin a udržitelného životního stylu.

pakvitko

A pokud byste se hodně nudili, doporučujeme si přečíst Strategický rámec Česká republika 2030, jehož naplnění zvýší kvalitu života ve všech regionech a nasměruje Česko k rozvoji, který je udržitelný po sociální, ekonomické i environmentální stránce.

Věříme, že jsme vás aspoň trošku inspirovali a spolu s námi najdete pozitiva i v těchto náročných dnech.

Budeme rádi, když s námi budete sdílet i vaše eko tipy na zajímavé články, knihy, podcasty, dokumenty, hry nebo cokoliv jiného.

Tipy můžete posílat na adresu info@zemito.cz.

Mějte se krásně, usmívejte se na svět a hlavně – buďte zdrávi!

S láskou vaše Luci