Jsou svíčky škodlivé?

Co lidem svítilo v časech, které si nepamatují ani naše prababičky? Odpovědí jsou zřejmě petrolejové lampy. Pojďme ale ještě dál a nechme fosilní paliva ležet v zemi ještě pár tisíciletí. V časech, kam se právě dostáváme, byly dokonce i fosílie o něco mladší. Dávno předávno, kdy slovo civilizace ještě ani neexistovalo, určoval konec dne západ slunce. Jediné, čím si tehdy mohli naši předkové svítit, byly pochodně nebo stabilní oheň. Ten se však postupným zvyšováním nároků člověka stal nepraktickým, a lidstvo přišlo s něčím novým. Nejprve vznikly olejové svíce a po nich první svíčky. O jejich původu však mnoho nevíme – odhaduje se, že první předchůdci dnešních svíček poprvé rozzářili temnotu ve starověkém Egyptě a Římě.

Svíčky se nezávisle objevily a vyvíjely v různých částech světa, v jejich klasické podobě se však objevili nejdříve 500 let před naším letopočtem. Klasickou podobou myslíme tavící se materiál s knotem uvnitř. Zatímco si starověcí Římané a Řekové vystačili s lojem, Číňané používali k výrobě svíček velrybí tuk a včelí vosk. Indie ani v tomto ohledu nezapřela svoji smyslnost, a svíčky zde vyráběli z vosku a skořice. V Tibetu si vystačili s jačím máslem. A přitom jsme stále v časech před naším letopočtem.

pexels-markus-spiske-246125 kopie

Pár faktů o svíčkách

V minulosti se svíčky vyráběly z čistě přírodních materiálů. Pravda, lidé tehdy chemii ani plasty neznali, což se nedá říct o dnešní době. Princip svíčky je založený na hoření knotu, jehož hoření zpomaluje materiál, kterým je obalený. Hoření a spalování jako takové nikdy nebylo pro naše zdraví příliš příznivé. Nebezpečnější z těchto dvou složek je určitě ta obalová, ne knot. Od roku 2003 je však v USA určitý druh svíček zakázaný, a to právě kvůli jejich knotu. Jde o to u svíček s olověným knotem, který lidem způsoboval vážné zdravotní problémy. Předpisy Evropské unie naštěstí prodej takových výrobků nedovoluje.

pexels-karolina-grabowska-5427137 kopie

Přesuňme se zpět do přítomnosti a řekněme si něco o aktuální podobě svíček. Parafín je momentálně nejpoužívanějším materiálem při výrobě. Je to také látka, která je vedlejším produktem při výrobě ropy. Studie South Carolina State University z roku 2009 poukázala na více závažných důsledků při používání parafínových svíček. Zjistilo se, že během jejich pálení se do ovzduší vypařují nebezpečné toluenové a benzenové výpary, které jsou mohou vyvolat astma či rakovinu plic. V té stejné studii vědci zkoumali i dopad svíček ze sójového vosku. Právě u těch nebylo zjištěno žádné vylučování nebezpečných chemikálií do ovzduší.

Také se zjistilo, že časté pálení parafínových svíček v nevětraném prostoru může vést k podrážení pokožky a dýchací soustavy. Parafín je dnes sice nejčastěji komerčně používaným materiálem pro výrobu svíček, ale nezoufejme! Světlo na konci tunelu je a hoří na knotech svíček z materiálů, o kterých si povíme dále.

Konvenční svíčky versus přírodní svíčky

Většina komerčních vonných svíček také není svatých.

„Při pálení vonných svíček dochází k vylučování mikročástic tak malých, že by se jich tisíc vešlo jen do průměru jednoho lidského vlasu.“

– Douglas Booker (National Air Quality Testing Services).

Problém těchto mikročástic tkví v tom, že se jednoduše dostanou do krevního oběhu, kde dokáží způsobit krátkodobé i dlouhodobé zdravotní problémy jako je třeba astma nebo kardiovaskulární onemocnění. Nejhorší však je, že tyto mikročástice byly nalezeny i v lidském mozku, kde mohou přispět ke vzniku Alzheimerovy choroby. Dále bylo dokázáno, mikročástice mají spojitost i s nižší hmotností novorozenců a vývojovými poruchami. To vše zní naprosto hrozivě, a nejhorší na tom je, že jsou to fakty. I něco tak příjemného a relaxačního jako je svíčka umí být pořádně škodlivé, když jsou ve hře nebezpečné a umělé materiály. Je užitečné vědět nástrahy, ale negativity už bylo dost – pojďme se podívat na ekologické řešení, které vám přírodní cestou zpříjemní chvíle, a to bez použití nechtěných látek.

Dá se to i jinak! Bez parabenů, bez olova, bez zbytečné chemie. Na začátku jsme zmiňovali mnoho materiálů, ze kterých byly přírodní a nezávadné svíčky vyráběny v dávné i bližší minulosti. Materiály, ze kterých jsou takové svíčky vyráběny dnes jsou včelí vosk, sójový vosk, palmový vosk, stearinový vosk a různé přírodní tuky a oleje.

Svíčka wxy

Co je to stearin?

Na rozdíl od parafinu, který je vedlejším produktem při zpracování ropy, je stearin vyráběný z rostlinných olejů či živočišných tuků, a je biologicky rozložitelný. Co se palmového a sójového vosku týče – svíčky z tohoto materiálu mají během hoření nižší teplotu, nekouří a hoří pomaleji. Tím pádem vydrží takové svíčky hořet o polovinu času déle než parabenové svíčky. Svíčky ze včelího vosku jsou jedny z nejstarších. Mají svoji vlastní přirozenou vůni a teplou medovou barvu. Příznivé vlastnosti včelího vosku se při hoření svíčky uvolňují do okolí společně s vůní.

Příroda je nejlepší!

Svíčky ze včelího vosku jsou přírodě blízko tak, jak se jen dá. Při jejich hledání ani nemusíme chodit daleko. V České republice existuje spousta soukromníků i firem, které se produkty z včelího vosku zabývají. Svíčky ze zmíněných materiálů nijak neohrožují zdraví člověka ani přírody. Jsou také důkazem toho, že nás naše minulost může často inspirovat. Kdysi jsme neznali chemii, ropu ani umělé látky. Dnes si bez nich nedokážeme život představit. Postupně ale zjišťujeme, že se bez chemie obejdeme. Vracíme se ke starým a ověřeným postupům, které nám pomáhají najít zapomenutou harmonii s přírodou.

Vánoční období je tu a s ním přichází i chvíle domácí pohody s nejbližšími, u krbu a při svíčkách. Nechte se tímto článkem inspirovat a při nákupu upřednostněte alternativy zdravější pro vás i přírodu. U nás například najdete přírodní svíčky ze sójového vosku od české značky Tvoje svíčka, jejichž vůně jsou inspirovány kouzelnými místy České republiky, nebo od britské značky wxy., které nabízejí bohaté a kořeněné vůně.

DSC_3625-2