Jak vyzrát na zimní neduhy? Zkuste aromaterapii

Zimních radovánek je spousta. Od lyžovaček až po štědrovečerní večeři. Chladnější období má ale i svá negativa. Se zhoršujícím se počasím se mnoha lidem zhorší i nálada. Proto je nejlepší se vyzbrojit různými metodami, které nám dokáží povětšinou doma strávený čas, zpříjemnit. Jednou z nich je aromaterapie. Jak to ale vlastně celé funguje? 

clanek vune

Určitě se vám už někdy stalo, že jste zacítili nějaký parfém a vzpomněli jste si na starou lásku. Nebo se odněkud linula vůně pečení a hned jste zase byli v kuchyni u babičky, která zrovna vytahovala z trouby už několikátý plech s cukrovím. Vůně totiž mají přímý vliv na naši mysl, ale i tělo.

Esenciální oleje ale nejsou jen tak nějaká voňavka. Na výrobu jedné malé lahvičky se často spotřebuje mnoho listů, stonků nebo květů. Z nich se pak vyextrahují ty složky, které jsou pro přežití samotné rostliny úplně nejzásadnější. To je pěkně našlapaný koktejl, který bude blahodárně působit i na vás — jde o takový koncentrát vitality, plný antioxidantů, antibakteriálních i jiných látek.

Jak na to

První metodou aromaterapie je inhalace. Vdechováním se molekuly esence dostávají skrz plíce do krevního oběhu a také skrze speciální nervová zakončení v nose do limbického systému, kterému se dříve říkalo čichový mozek. Přesně tam tkví konexe mezi vůněmi a našimu pocity. 

Pokud byste se tedy například cítili úzkostně, doporučujeme levanduli, která má relaxační účinky. Pokud na vás něco leze, vyzkoušejte eukalyptus a šalvěj. Je to zaručená antibakteriální dvojice.

vune2

Oleje můžete nakapat do aromalampy nebo difuzéru, ale pokud vás trápí dýchací cesty, zkuste metodu napařování. Do mísy nalijte půl litru horké vody a přidejte 1-3 kapky, nakloňte se nad ni a s ručníkem přes hlavu pár minut nadechujte a vydechujte.

Další možností je aplikace na kůži, ale nikdy ne z lahvičky přímo na tělo. Namísto toho si odměřte pár lžic jakéhokoli rostlinného oleje a vmíchejte do něj esenci. Stačí pár kapek na jednu lžíci. Tuto směs pak můžete použít na masáž nebo si zpříjemnit vanu. Skrz pokožku a tukové buňky pod ní proniknou účinné látky tam kam mají a vy si můžete užít jejich blahodárný účinek i takto, pokud preferujete doma povětšinou čistý vzduch.

Právě pokud jste jedním z lidí, které z převoněného prostředí bolí hlava, je dost velká šance, že jste se v minulosti setkali s nekvalitními produkty. Každému sedí něco jiného, kvalita je zde však na prvním místě. Syntetické vůně mohou totiž opravdu ublížit, protože obsahují různé toxiny. Dejte si proto záležet na výběru. Volte vždy jen 100 % přírodní silice. A to platí i u dalších voňavých potěšení, jakými jsou svíčky a difuzéry.