Jak vyrobit pesto z medvědího česneku?

Je to tu zas - jaro, česneku čas. A ne jen tak ledajakého. Medvědí česnek patří mezi sezónní rostlinky, které můžeme díky shovívavosti přírody i konzumovat. Na sběr ale máme omezený čas - kvetoucí a odkvetlý medvědí česnek je jedovatý! Nesbírejte ho už při prvních náznacích růstu květů. Tím pádem je nejvhodnějším časem pro sběr právě březen, kdy začíná růst. Je třeba si dávat pozor i na jeho dvojníka, konvalinku, která je prudce jedovatá v jakémkoliv období jejího růstu. Když si zapamatujete, že medvědí česnek se s květy už nesbírá, vyhnete se i konvalince - ta má totiž květy vždy. Další rada ohledně sběru je možná úplně zřejmá, no pro jistotu ji zahrneme. Nesbírejte medvědí česnek, který roste podél cest a to hned ze dvou důvodů - flóra je kontaminovaná výfukovými plyny nebo často i zvířecími výkaly.

Před tím, než začnete sbírat jakoukoliv rostlinu, se ujistěte, zda je půda bezpečná a zda neobsahuje nebezpečné látky, které by se dostaly do rostlin. S lovem této rostlinky bychom to však neměli přehánět. V posledních letech zažíváme boom v přípravě jídel z medvědího česneku. Ať už je to přidání do salátů, pomazánek, polévek, pesta, nebo jen tak na chléb, tato rostlinka zaručí vašemu jídlu charakteristickou sezónní vůni jara. Nemusíme kvůli tomu ale vytrhat celou lokalitu. Příroda je prvořadá a medvědí česnek chutná a slouží i jejím obyvatelům. 

Dost bylo faktů. Pojďme se podívat na to, jak z medvědího česneku vyrobit výborné pesto, na kterém si budete pochutnávat ještě dlouho po tom, co rostlinka odkvete. Různí lidé mají různé chutě a to také znamená, že na stejnou věc existuje mnoho receptů. Každý do něj přidá něco vlastního, no základ zůstává zelený. Výroba pesta z medvědího česneku není žádná věda, proto se pojďme podívat na jeho základní podobu. Na menší lahvičku budete potřebovat:

  • čerstvě natrhané listy medvědího česneku (1 svazek)
  • malá hrst ořechů (vlašské/lískové/piniové .. podle preference)
  • jeden stroužek česneku
  • jedna čajová lžička soli
  • jedna čajová lžička citronové šťávy
  • tři polévkové lžíce olivového oleje
  • můžete přidat trochu mletého pepře

titulka_pesto2

Pod tekoucí vodou listy důkladně umyjte a nechte osušit, například na utěrce. Suché listy vložte do vysoké nádoby ve které je ručním mixérem rozmixujte. Pokud máte klasický mixér, listy vložte do něj. Do nádoby mixéru přidejte sůl, citron, olivový olej, ořechy, česnek a pepř (můžete/nemusíte). Podle potřeby přidejte olivový olej - aby pesto nebylo příliš husté. Hotové pesto uskladněte v ledničce. Jste připravení na opravdové jaro ve skleničce!

titulka_pesto1

Pesto z medvědího česneku je chutné a vzácné - zaslouží si proto spolehlivého ochránce. Pokud doma nemáte volné skleněné nádoby - nezoufejte! Na tuto oblast se specializuje KitchenCraft, britská firma přinášející klasické a spolehlivé metody do moderních domácností. Z milých a kvalitních nádob na zavařování a skladování si určitě vyberete. Na výběr mají klasické dózy s uzavíráním na víčko s kovovým upevněním a gumovým těsněním. Můžete také vsadit na jednoduchost a vybrat si ze skleněných lahviček se vzduchotěsným uzávěrem. Medvědí česnek je zelenou láskou v jakékoliv podobě. Uchovejte jej proto v kvalitním prostředí a budete se z něho těšit ještě opravdu dlouho.